«Μάξιμος Σαράφης»: Προστατευόμενος, αλλά… κατηγορούμενος

«Μάξιμος Σαράφης»: Προστατευόμενος, αλλά… κατηγορούμενος

Η κατάθεσή του για δωροληψίες πολιτικών στήριξε το οικοδόμημα της υπόθεσης Novartis που ταλάνισε πάνω από τέσσερα χρόνια το πολιτικό σκηνικό και πυροδότησε οξεία πολιτική αντιπαράθεση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύλληψη ενός από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι κατήγγειλαν τους δέκα πολιτικούς στο σκάνδαλο της Novartis, και η ποινική δίωξη εις βάρος του για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλα βαρύτατα αδικήματα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τους πολιτικούς και πρωτίστως τους δικαστικούς χειρισμούς για τη θέση του σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων για τη Novartis.

Η κατάθεσή του για δωροληψίες πολιτικών (πρώην πρωθυπουργών, του κεντρικού τραπεζίτη και άλλων) στήριξε το οικοδόμημα της υπόθεσης που ταλάνισε πάνω από τέσσερα χρόνια το πολιτικό σκηνικό και πυροδότησε οξεία πολιτική αντιπαράθεση. Ο εν λόγω μάρτυρας συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές, με το πραγματικό όνομα και σε συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας, και με αυτά τα στοιχεία της πραγματικής του ταυτότητας οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα, του ασκήθηκε ποινική δίωξη και θα απολογηθεί τις επόμενες ημέρες στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση με την εξαπάτηση δεκάδων επιχειρηματιών που αναζητούσαν οικονομική ρευστότητα και έπεσαν θύματα της οργανωμένης σπείρας.

Το γεγονός της σύλληψης του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» δεν αναιρεί, όπως ξεκαθάρισαν αρμόδιες εισαγγελικές πηγές στην «Κ», το καθεστώς προστασίας που του έχει αποδοθεί για το σκάνδαλο της Novartis, στο οποίο ενέπλεξε με την κατάθεσή του σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα χωρίς αποδείξεις.

Οπως σημείωναν οι ίδιες εισαγγελικές πηγές, για να αρθεί το καθεστώς προστασίας του συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο πλέον διώκεται για συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα, θα πρέπει να επανεξεταστεί η υπόθεση, ενώ δεν απέκλειαν πολιτικοί που εθίγησαν από την κατάθεσή του, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε από κανένα στοιχείο με αποτέλεσμα οι σχετικές δικογραφίες να μπουν στο αρχείο, να ζητήσουν τώρα την άρση της προστασίας του. Σε κάθε περίπτωση, η σύλληψή του με το πραγματικό του όνομα και η ποινική δίωξη εις βάρος του έχουν δημιουργήσει «τετελεσμένα» αφαίρεσης της «κουκούλας», καθώς το καθεστώς προστασίας που έχει και το οποίο προς το παρόν συνεχίζεται δεν καλύπτει την τωρινή έκνομη δραστηριότητά του. Ωστόσο, η σύλληψή του επαυξάνει τα σοβαρά ερωτήματα που από καιρό είχαν διατυπωθεί για την αξιολόγηση από δικαστικής πλευράς των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο της Novartis, αλλά και τους πολιτικούς χειρισμούς που ακολούθησαν των καταθέσεων αυτών των προσώπων. Από τους τρεις, άλλωστε, προστατευόμενους μάρτυρες που κατήγγειλαν τους δέκα πολιτικούς, οι δύο ήδη είναι κατηγορούμενοι και αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη.

Αίσθηση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι ακόμη και το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου που χειρίστηκε το θέμα των πολιτικών με τη Novartis αποφάνθηκε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες υπήρξαν αξιόπιστοι, αν και το ίδιο το δικαστικό συμβούλιο αποδέχθηκε ότι οι καταγγελίες τους δεν αποδείχθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή