Μεταναστευτικό: Πάγωσαν οι καρδιές στη Λέρο

Μεταναστευτικό: Πάγωσαν οι καρδιές στη Λέρο

Τέσσερα παιδιά, θύματα των διακινητών, έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποθερμία αποδίδεται ο θάνατος των τεσσάρων παιδιών που περισυνελέγησαν το πρωί της Κυριακής από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λέρου. Μεταφέρθηκαν από τους διασώστες σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του νησιού όπου μερικές ώρες αργότερα κατέληξαν. Πρόκειται για τρία παιδιά από το Κονγκό ηλικίας ενός, δύο και τεσσάρων ετών και ένα βρέφος μόλις μερικών μηνών από τη Νιγηρία. Επέβαιναν μαζί με τους γονείς τους σε φουσκωτή βάρκα που είχε αποπλεύσει τη νύχτα του Σαββάτου από τις ακτές της Τουρκίας και ανετράπη στη θαλάσσια περιοχή «Παντέλι» στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Νεκρή από το νερό ανασύρθηκε και μια αφρικανικής καταγωγής γυναίκα, η οποία πάντως μέχρι αργά χθες δεν είχε ταυτοποιηθεί. Δύο αλλοδαποί, ο ένας από το Αφγανιστάν και ο δεύτερος από το Κονγκό αναμένεται να διωχθούν ως διακινητές καθώς από τις καταθέσεις των διασωθέντων προέκυψε ότι ήταν αυτοί που οδηγούσαν τη βάρκα από τα τουρκικά παράλια έως τη Λέρο.

Το ταξίδι

Η φουσκωτή βάρκα που μετέφερε συνολικά 46 μετανάστες σκίστηκε στα αιχμηρά βράχια, με αποτέλεσμα τα παιδιά ηλικίας ενός, δύο και τεσσάρων ετών και ένα βρέφος μόλις μερικών μηνών να βρεθούν στην παγωμένη θάλασσα.

Στην ομάδα των μεταναστών μετείχαν συνολικά 46 άτομα. Κατέθεσαν ότι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την περιοχή της Σμύρνης κρυμμένοι μέσα σε φορτηγό καθώς και ότι καθένας απ’ αυτούς είχε πληρώσει από 700 έως 1.000 στο κύκλωμα των διακινητών. Δεν υπέδειξαν το ακριβές σημείο απόπλου, ωστόσο κατέθεσαν ότι το ταξίδι τους από τη Σμύρνη έως το σημείο απόπλου διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Τα στελέχη του Λιμενικού θεωρούν ότι πιθανότερο σημείο απόπλου των μεταναστών ήταν η πόλη Ντιντίμ που βρίσκεται απέναντι από την Πάτμο και τη Λέρο. Ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες και τα ξημερώματα κατάφεραν να προσεγγίσουν τη νοτιοανατολική ακτή του νησιού. Καθώς όμως πρόκειται για απόκρημνη, βραχώδη περιοχή προσέγγισαν την ακτή δίχως πάντως να καταφέρουν να αποβιβαστούν. Η φουσκωτή βάρκα τρύπησε και οι μετανάστες βρέθηκαν στο νερό. Στις 7.30 π.μ. της Κυριακής ένας αλιέας εντόπισε τη σορό γυναίκας στη θάλασσα και ενημέρωσε τηλεφωνικά την τοπική λιμενική αρχή. Είπε ακόμη ότι μπορούσε να διακρίνει κάποια άτομα σκαρφαλωμένα στη βραχώδη ακτή. Περίπου μία ώρα αργότερα αστυνομικοί, άνδρες του Λιμενικού και διασώστες βρήκαν σώα 33 άτομα σε βραχώδη περιοχή του νησιού. Επτά παιδιά μεταφέρθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Το ένα απ’ αυτά μάλιστα δίχως σφυγμό, με τους γιατρούς να καταφέρνουν προσωρινά να το επαναφέρουν στη ζωή. Τελικά, τα τέσσερα απ’ αυτά κατέληξαν. Σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό Σώμα ο θάνατός τους οφείλεται σε υποθερμία. Από τις καταθέσεις των διασωθέντων προκύπτει ότι πλην των συνολικά πέντε επιβεβαιωμένων νεκρών αγνοούνται ακόμη τρία άτομα, μία γυναίκα και δύο παιδιά.

Με κακοκαιρία

Τα στελέχη του Λιμενικού επισημαίνουν ότι το δουλεμπορικό κύκλωμα που δραστηριοποιείται στην περιοχή απέναντι από τη Λέρο επιλέγει να «διώχνει» τις βάρκες με τους μετανάστες σε ημέρες και ώρες με σφοδρή κακοκαιρία προσδοκώντας ότι δεν θα υπάρχουν περιπολίες σκαφών του Λιμενικού. Λένε ακόμα ότι στις βάρκες με τους μετανάστες οι διακινητές επιλέγουν να βάζουν πολλά μικρά παιδιά, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ακόμα και άτομα με κινητικά προβλήματα ώστε να καταστήσουν δύσκολη τη διαχείριση των συμβάντων από τις ελληνικές Αρχές. Απαντώντας πάντως σε σχετικές ερωτήσεις, οι διακινούμενοι αρνήθηκαν ότι πιέστηκαν από τους διακινητές να επιβιβαστούν στη βάρκα, ενώ δήλωσαν ότι δεν διέκριναν τουρκικές ακταιωρούς κατά τη διάρκεια του πλου από την Τουρκία στη Λέρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή