Τα κλειδιά μιας αμφίρροπης κάλπης

Τα κλειδιά μιας αμφίρροπης κάλπης

Οι παλινωδίες της αντιπολίτευσης μπορεί να ευνοήσουν τελικά τον Ερντογάν, που δείχνει τώρα ισόπαλος με τον Κιλιτσντάρογλου

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παλινωδίες και ο παρασκηνιακός μαραθώνιος που κατέληξαν στην υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία της Τουρκίας από τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν πλήξει την αξιοπιστία των αντιπάλων του Ερντογάν, γεγονός που αναμένεται να καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις.

Ο Οζέρ Σεντζάρ, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, ο οποίος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ονόματα των δημοσκόπων της Τουρκίας, υποστηρίζει πως «στην Τουρκία είχαμε δύο σεισμούς. Ο πρώτος ήταν η φυσική καταστροφή και ο δεύτερος ήταν στην πολιτική. Το Καλό Κόμμα πρώτα αρνήθηκε την υποστήριξη του Κιλιτσντάρογλου με μεγάλη αντίδραση και έπειτα από τρεις ημέρες την αποδέχθηκε. Αυτό δεν το συναντάς εύκολα στην πολιτική μας. Στον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου δεν άλλαξαν τα ποσοστά του MΗP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), το ΑKP του Ερντογάν έχασε 4 μονάδες, το CHP (Κεμαλικοί) 2 μονάδες και το Καλό Κόμμα 1,5 μονάδα. Αυξήθηκαν τα ποσοστά του Εργατικού Κόμματος! Oταν τον Φεβρουάριο ρωτήσαμε ποιον προτιμάτε, Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου, τα ποσοστά ήταν 42,7% Ερντογάν και 41,4% Κιλιτσντάρογλου. Σχεδόν ίσα. Oμως αυτό ήταν πριν από τον πολιτικό σεισμό. Στη νέα μας δημοσκόπηση, που θα ξεκινήσουμε τις επόμενες ημέρες, θα μειωθούν οι επιπτώσεις του σεισμού και θα δούμε τι θα προκύψει από τις αλλαγές της Ακσενέρ. Επίσης, πριν από τον σεισμό το ΑΚP ήταν στο 39% και μετά τον σεισμό έπεσε στο 35%, ενώ το CHP ήταν στο 27% και έπεσε στο 25%».

Aλλες μικρές εταιρείες δημοσκοπήσεων, όμως, δείχνουν πως παρά τις διχόνοιες και τις διαμάχες με την πρόεδρο του Καλού Κόμματος Μεράλ Aκσενέρ, ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ερντογάν. Σύμφωνα με τις εταιρείες ALF και ORC, τα ποσοστά του Κιλιτσντάρογλου κυμαίνονται στα επίπεδα 54%-56,8% με τον Ερντογάν να ακολουθεί με 43% έως και 45%.

«Πράγματι τα σημερινά δεδομένα δείχνουν πως η πιθανότητα της νίκης του Κιλιτσντάρογλου είναι τώρα μεγαλύτερη από ό,τι φαινόταν στο παρελθόν. Στις δημοσκοπήσεις που γίνονταν πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είχε χαμηλότερα ποσοστά. Ομως οι ειδικοί μάς έλεγαν πως από τη στιγμή που έχει φύγει η αβεβαιότητα, τότε θα αλλάξει και η συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν, αν και δεν είναι από τις πιο σοβαρές και μεγάλες εταιρείες ερευνών. Ομως τα δεδομένα που φτάνουν και από κέντρα ερευνών δείχνουν πως ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να πάρει τις εκλογές. Υπάρχει ένα θετικό κλίμα», μας αναφέρει η δημοσιογράφος Νεβσίν Μενγκιού, έμπειρη πολιτική αναλύτρια του τηλεοπτικού δικτύου Fox της Τουρκίας.

Επιφυλάξεις

Ο Οζέρ Σεντζάρ είναι πολύ πιο συγκρατημένος και επιφυλακτικός σε σχέση με αυτό το κλίμα αισιοδοξίας και αναφέρει ότι «στο φιλοκουρδικό HDP δεν υπάρχουν μόνο υποστηρικτές του PKK ή άθεοι Κούρδοι, υπάρχουν και θρησκευόμενοι. Οταν στους ψηφοφόρους του HDP ρωτάμε ποιον θα ψηφίζατε, το 25% αυτών δεν υποστηρίζουν τον Κιλιτσντάρογλου». O ίδιος αναφέρει πως το γεγονός ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι Αλεβίτης επηρεάζει και την προτίμηση των ψηφοφόρων. «Εδώ είναι Μέση Ανατολή. Στα βάθη της Ανατολίας, υπάρχουν και τώρα τα υπολείμματα της έντασης των Σουνιτών με τους Αλεβίτες», τονίζει.

Το Καλό Κόμμα πρώτα αρνήθηκε την υποστήριξη του Κιλιτσντάρογλου αντιδρώντας έντονα και έπειτα από τρεις ημέρες την αποδέχθηκε.

Ο Ερντογάν πολλές φορές δεν έκρυβε την προτίμησή του να έχει ως αντίπαλο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος το 2010, μετράει ήττες σε δύο δημοψηφίσματα, τρεις γενικές εκλογές και μία προεδρική εκλογή. Επιπλέον, μετράει μια ήττα στις δημοτικές εκλογές. Ομως ο πρόεδρος του CHP έχει και μια νίκη στις εκλογές του 2019, καθώς για πρώτη φορά το κόμμα του κέρδισε τους δήμους Κωνσταντινούπολης και Αγκυρας με δημάρχους που επέλεξε ο ίδιος, δηλαδή με τον Εκρέμ Ιμάμογλου και τον Μανσούρ Γιαβάς. «Ναι, σίγουρα φαινόταν πως ήταν ο αντίπαλος που θα ήθελε ο Ερντογάν, όμως τώρα ο Κιλιτσντάρογλου θα ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία, θα πάει σε 81 πόλεις. Δεν θα είναι μόνος του, θα είναι και οι δύο δήμαρχοι μαζί του, κι αυτοί θα περιοδεύσουν μαζί του. Αρα δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση για τον Ερντογάν», εκτιμά η κ. Μενγκιού.

Η ίδια προσθέτει πως «έγινε σύσκεψη του στρατηγικού επιτελείου του Ερντογάν και εκείνοι τώρα πιθανότατα θα ασχοληθούν με το ζήτημα των Κούρδων του HDP. Πολλά στελέχη του Καλού Κόμματος έχουν ευαισθησία στο θέμα αυτό και δεν θέλουν να είναι στο ίδιο τραπέζι με τους Κούρδους. Αναλόγως, ούτε το HDP θέλει να κάνει διαβουλεύσεις με τους κεμαλικούς. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προκαλέσει την αντιπολίτευση σε αυτό το σημείο. Θα προσπαθήσει να προκαλέσει τους ψηφοφόρους του Καλού Κόμματος και τα στελέχη του (χρησιμοποιώντας ως φόβητρο τους Κούρδους). Για να καταφέρει να κερδίσει ο Ερντογάν θα πρέπει να χαλάσει την εικόνα της ενότητας που παρουσιάζει η αντιπολίτευση».

«Αντίπαλος και το κράτος»

«Ο Κιλιτσντάρογλου δεν αγωνίζεται μόνο με τον Ερντογάν, αλλά με το κράτος. Ο Ερντογάν εκπροσωπεί την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, την οικονομία. 20 χρόνια! Ενώ η αντιπολίτευση εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό της», συμπληρώνει.

Στην Αγκυρα σχεδόν όλοι συμφωνούν πως τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας θα τον εκλέξουν οι Κούρδοι ψηφοφόροι καθώς τα ποσοστά του φιλοκουρδικού HDP κυμαίνονται στο 10%. Ο πρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, όπως και εκατοντάδες δήμαρχοι και στελέχη του κόμματος, είναι φυλακισμένοι για σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση του PKK. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιχειρήσει να προσεγγίσει το HDP για τον κοινό στόχο της ανατροπής του Ερντογάν.

Ο Σεντζάρ όμως προειδοποιεί πως «για να κερδίσει η αντιπολίτευση θα πρέπει τον Κιλιτσντάρογλου να τον υποστηρίξουν απόλυτα οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων: του CHP, του Καλού Κόμματος και του HDP. Nα μην υπάρχουν απώλειες. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το 30% του Καλού Κόμματος δεν τον στηρίζει. Την ίδια απόσταση από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης φαίνεται να κρατάει το 25% του HDP και τα 2/3 των αναποφάσιστων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή