Φιλόδοξες ιδέες στην πράξη

Με επιτυχία στέφθηκε ο 5ος κύκλος στήριξης δράσεων από κοινωφελή ιδρύματα

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λειτουργούν οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σεβόμενες το περιβάλλον; Στο παραπάνω ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει το πρόγραμμα «Ιχθυοκαλλιέργεια χωρίς σκουπίδια» της ΜΚΟ Ozon, που πραγματοποιήθηκε στον Σαρωνικό. «Εχουμε κηρύξει τον πόλεμο στα σκουπίδια», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ Αναστάσιος Φιλιππίδης, στην εκδήλωση για τον νέο κύκλο του προγράμματος «Σημεία στήριξης», στο οποίο συμπράττουν πλέον δέκα κοινωφελή ιδρύματα με συντονιστή το Ιδρυμα Μποδοσάκη, που στηρίζουν και χρηματοδοτούν τις πιο υποσχόμενες δράσεις.

«Καταγράφουμε από το 2017 το πρόβλημα των απορριμμάτων στη θάλασσα και τις ακτές και δυστυχώς η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα ρύπανσης της δυσπρόσιτης ακτογραμμής», εξηγεί. Ο κ. Φιλιππίδης, που συμμετείχε σε προηγούμενο κύκλο των «Σημείων στήριξης» βρήκε σύμμαχο στον πόλεμο με τα απορρίμματα το Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα θαλάσσιας οικολογίας. Χάρη στη χρηματοδότηση που έλαβε, το Ozon έδωσε σάρκα και οστά σε μια επιτόπια έρευνα, που έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες. «Ελέγξαμε σε συνεργασία με τον σύλλογο Εθελοντών Δασοπροστασίας Γαλατακίου (Κορινθίας) 36 εν ενεργεία ιχθυοτροφικές μονάδες και παρακείμενες ακτές, όπως και πέντε εγκαταλελειμμένες», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Φιλιππίδης. Διαπιστώθηκε η πολύ υψηλή επιβάρυνση στο 100% του δείγματος. Στις μονάδες, οι οποίες ακόμα λειτουργούν, «εντοπίστηκαν σπασμένες σημαδούρες και πλωτήρες με εκτεθειμένο και διαρρέον φελιζόλ στο 30,56% αυτών», προσθέτει. «Ανάμεσα στις ενεργές, 55,56% βρίσκονται σε μέτρια έως πολύ κακή κατάσταση και μεταξύ αυτών 30,56% σε κακή έως πολύ κακή κατάσταση». Τα αποτελέσματα μελέτης της Ozon συνοδεύονται από φωτογραφικά ντοκουμέντα και έχουν κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Η ρύπανση, βέβαια, μπορεί να προέρχεται τόσο από την παρακείμενη ιχθυοκαλλιέργεια όσο και από πιο μακρινές και να έχει μεταφερθεί». Ελπιδοφόρο, πάντως, είναι ότι 33,33% των ενεργών ιχθυοκαλλιεργειών βρέθηκαν σε πολύ καλή – εξαιρετική κατάσταση. «Πράγμα που σημαίνει ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται και πολλοί ευσυνείδητοι επαγγελματίες», καταλήγει ο ίδιος, «ωστόσο, η πλήρης απουσία ελέγχων ωθεί πολλούς στη μη τήρηση των κανόνων εύρυθμης λειτουργίας».

Φιλόδοξες ιδέες στην πράξη-1
Δημιουργία προσβάσιμων διαδρομών για όλες τις μορφές αναπηρίας μέσω Διαδικτύου και τρισδιάστατων αντικειμένων πολιτισμού στην Καλαμάτα από την ομάδα Σπόρος, με χρηματοδότη το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Χάρη στη χρηματοδότηση που έλαβε, η ΜΚΟ Ozon έδωσε σάρκα και οστά σε μια επιτόπια έρευνα σχετικά με τη ρύπανση από μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Σαρωνικό.

Τη δημιουργική πνοή στον σύλλογο Αμυμώνη, που μεριμνά για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, έδωσε το 2019 το Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, προκειμένου να υλοποιήσει το έργο «Παραμύθι χωρίς όρια». Πρόκειται για την πρώτη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη παραμυθιών στην Ελλάδα, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης. «Ξεκινήσαμε με δέκα παραμύθια που επιλέχθηκαν με βάση την ποικιλία των νοημάτων τους, αλλά και την καταλληλότητά τους να προσαρμοστούν στις ανάγκες της εν λόγω πληθυσμιακής ομάδας», αναφέρει στην «Κ» η Μαρία Χονδρονάσιου. Τα παραμύθια περιλαμβάνουν ακουστική αφήγηση και storyboard με έντονες αντιθέσεις χρωμάτων, διακριτά περιγράμματα, εικόνες και χωρίς προοπτική, προκειμένου παιδιά με περιορισμένη όραση να μπορούν να διακρίνουν τις μορφές των ηρώων. Τα δέκα πρώτα παραμύθια ήταν διαθέσιμα μέσω του ομώνυμου καναλιού στο ΥouΤube και στη διάρκεια του lockdown έγιναν περιζήτητα. Το επιτυχημένο πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού – μέσω του οποίου τα παραμύθια έγιναν 20, ενώ μέσω της συνεργασίας με την e-Νable Greece τα παραμύθια απέκτησαν τρισδιάστατη εικονογράφηση.

Δημόσια πρόσκληση

Η φιλόδοξη σύμπραξη των κοινωφελών ιδρυμάτων της χώρας –Ιωάννη Σ. Λάτση, ΤΙΜΑ, Μποδοσάκη, Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Α. Γ. Λεβέντη, Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, Costas M. Lemos Foundation, Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, Hellenic Initiative Canada και Αθηνάς Ι. Μαρτίνου– απηύθυναν πριν από λίγες μέρες δημόσια πρόσκληση στον 6ο χρηματοδοτικό κύκλο. Ηδη οι προηγούμενοι κύκλοι έχουν στεφθεί με επιτυχία – έχοντας χρηματοδοτήσει 119 δράσεις, με περισσότερους από 40.000 ωφελουμένους. Ο νέος κύκλος θα ενισχύσει έως τριάντα εννέα δράσεις με το ποσό των 5.000 ευρώ εκάστη, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει στα στελέχη των οργανώσεων σεμινάρια ενδυνάμωσης ικανοτήτων (capacity building), τα οποία θα υλοποιηθούν από το Social Dynamo, το NGO hub του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή