Μικρό ενδιαφέρον για ρύθμιση δασικών αυθαιρέτων

Μικρό ενδιαφέρον για ρύθμιση δασικών αυθαιρέτων

Περιορισμένη ήταν η ανταπόκριση ιδιοκτητών αυθαιρέτων σε δάση, στη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις οικιστικές πυκνώσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένη ήταν η ανταπόκριση ιδιοκτητών αυθαιρέτων σε δάση, στη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις οικιστικές πυκνώσεις. Οι δηλώσεις δεν ξεπέρασαν τις 3.000, με τα δύο τρίτα να προέρχονται από την Αττική. Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί (αναδρομικά) παράταση έως τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα πρέπει να αποφασιστεί μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα ώστε να κατατεθεί σχετική τροπολογία σε κάποιο σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, που διαχειρίζεται την ψηφιακή πύλη για την κατάθεση των αιτήσεων, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.772 δηλώσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 382.653 παράνομα τετραγωνικά. «Πρωταθλήτρια» στις δηλώσεις είναι η Αττική με 2.094 δηλώσεις και 301.353 τ.μ. αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις. Ακολουθεί με πολύ μεγάλη διαφορά η Κορινθία, με 253 δηλώσεις και 29.226 παράνομα τετραγωνικά και η Εύβοια, με 106 δηλώσεις και 15.964 τ.μ. αυθαιρέτων. Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, οι δηλώσεις δεν ξεπέρασαν τις 100, ενώ σε κάποιες δεν υποβλήθηκε καμία (Αρτα, Ζάκυνθος, Λέσβος, Πρέβεζα, Ροδόπη), ή μόλις μία (Αρκαδία, Ημαθία, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Κεφαλληνία, Κοζάνη, Λευκάδα, Σέρρες, Φθιώτιδα).

Σε επίπεδο δήμου, οι πρώτοι οκτώ σε αριθμό δηλώσεων βρίσκονται στην Αττική. Πρόκειται για τους Δήμους Σαλαμίνας (336 δηλώσεις), Μεγαρέων (287), Κρωπίας (246), Ραφήνας-Πικερμίου (244), Σπάτων-Αρτέμιδας (236), Μαρκοπούλου Μεσογαίας (194), Ωρωπού (162) και Κερατέας (152).

Αν αποφασιστεί παράταση (ίσως έως τον Σεπτέμβριο), αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω τροπολογίας και μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων άρχισε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2022, με πρώτη προθεσμία στις 31 Δεκεμβρίου (παρατάθηκε μια φορά έως σήμερα). Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, το ενδεχόμενο παράτασης έως τον Σεπτέμβριο εξετάζεται, ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασιστεί παράταση, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω νομοθετικής ρύθμισης και μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς μετά «κλείνει» νομοθετικά η Βουλή ενόψει εκλογών.

Η διαδικασία

Θεωρητικά, σύμφωνα με τον ν. 4685/2020, μετά τη συλλογή όλων των δηλώσεων αυτές θα ομαδοποιηθούν ανά περιοχή και θα συνεξεταστούν, προκειμένου να αποφασιστεί αν οι ομάδες παράνομων κτιρίων (γνωστές πλέον ως οικιστικές πυκνώσεις) θα μπορούν να νομιμοποιηθούν ή όχι. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέσω Π.Δ., ενώ όσοι νομιμοποιηθούν θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο, ο τρόπος υπολογισμού του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Στην πράξη βέβαια οι ιδιοκτήτες των παράνομων κτιρίων εξασφαλίζουν «ασυλία» από τις επιπτώσεις του νόμου για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, καταβάλλοντας ένα παράβολο 250 ευρώ. Τίποτα ωστόσο δεν αποκλείει και αυτή η ρύθμιση να έχει την ίδια τύχη με την προηγούμενη: η Ολομέλεια του ΣτΕ επανέλαβε το 2019 ότι η αλλαγή της χρήσης δασών και δασικών εκτάσεων είναι κατ’ εξαίρεσιν επιτρεπτή για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, ορίζοντας σαφώς ότι δεν αποτελεί τέτοιο η οικιστική αξιοποίησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή