Ξεκίνησε το έργο διευθέτησης στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας – Αντιδράσεις από φορείς και συλλόγους

Ξεκίνησε το έργο διευθέτησης στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας – Αντιδράσεις από φορείς και συλλόγους

Φορείς για την προστασία των ρεμάτων και σύλλογοι της περιοχής επιχείρησαν να σταματήσουν τις μπουλντόζες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένταση προκλήθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή της Ραφήνας, κατά την έναρξη των εργασιών διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος.

Φορείς για την προστασία των ρεμάτων και σύλλογοι της περιοχής επιχείρησαν να σταματήσουν τις μπουλντόζες. Όπως έχουν επισημάνει και επιστημονικοί φορείς, η μετατροπή της φυσικής κοίτης σε τσιμεντένιο ανοιχτό αγωγό ομβρίων ως αντιπλημμυρικό έργο είναι μια επιλογή ξεπερασμένη, καθώς θεωρείται καλύτερη η αντιπλημμυρική συμπεριφορά των φυσικών ρεμάτων, εφόσον βέβαια δεν έχει καταπατηθεί ή μπαζωθεί η κοίτη τους.

Το έργο υλοποιείται από το υπουργείο Υποδομών, στο πλαίσιο του ευρύτερου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για την Αττική και έχει προϋπολογισμό 101 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας έχει χαρακτηριστεί «υδατόρεμα Α’ προτεραιότητας, ειδικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος» λόγω της πλούσιας ορνιθοπανίδας που φιλοξενεί, αλλά και ως αποικία του ενδημικού αττικόψαρου.

Ξεκίνησε το έργο διευθέτησης στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας – Αντιδράσεις από φορείς και συλλόγους-1

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, «οι εργασίες επιλέχθηκε να αρχίσουν εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου, παρότι η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (2009/147) για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, ορίζει ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών. Ως εκ τούτου, η ζημιογόνος επέμβαση στην κοίτη κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, δεν είναι απλώς μία απαράδεκτη πράξη αλλά επιπλέον είναι και παράνομη. Τα χέλια, ένα κρισίμως κινδυνεύον παγκοσμίως, απομακρύνονται προς τη θάλασσα. Το έργο εκτελείται σε περιοχή που έχει καταγραφεί το αττικόψαρο, ενδημικό προστατευόμενο είδος».

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, «παρόλες τις καταπατήσεις, τα κατά τόπους μπαζώματα και τα απαρχαιωμένα και ανεπαρκή έργα διέλευσης (γέφυρες), το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχει σώσει μέχρι σήμερα τη Ραφήνα από καταστροφικές πλημμύρες τύπου «Μάνδρας» γιατί έχει παραμείνει φυσικό (με εξαίρεση κάποιες τοπικές παρεμβάσεις στην εκβολή του) και οι πλημμυρικές του ζώνες στην πεδιάδα των Σπάτων που απορροφούν τα πλεονάζοντα νερά είναι ακόμη άχτιστες. Το έργο διευθέτησης θα αποκόψει το ρέμα από αυτές τις υγροτοπικές εκτάσεις και θα επιτρέψει την… αξιοποίηση και εκμετάλλευση όλων αυτών των άχτιστων εκτάσεων».

Ξεκίνησε το έργο διευθέτησης στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας – Αντιδράσεις από φορείς και συλλόγους-2

Οι φορείς που διαμαρτύρονται για τις εργασίες στη φυσική κοίτη θα πραγματοποιήσουν αύριο το πρωί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ θα προχωρήσουν και στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων με σκοπό να «παγώσουν» τη συνέχιση του έργου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή