Ερευνα ΕΛΣΤΑΤ: Αρκετά κιλά, λιγότερα λεφτά, μα όλα καλά

Ερευνα ΕΛΣΤΑΤ: Αρκετά κιλά, λιγότερα λεφτά, μα όλα καλά

Το 56,8% των Ελλήνων δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι 42,7% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τη ζωή μας; Πολύ; Λίγο; Τόσο όσο; Πόσοι έχουμε αφιερώσει χρόνο να αναλογιστούμε εάν είμαστε ευτυχισμένοι – ή αν αυτή η λέξη ακούγεται «βαριά», εάν είμαστε έστω καλά; Και πόσοι θα το παραδεχόμασταν είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση; Γι’ αυτό όμως υπάρχουν οι ειδικοί. Στην τελευταία της Ερευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, έτους 2022, η Ελληνική Στατιστική Αρχή παρουσιάζει, γυμνή, την αλήθεια γύρω από την ευημερία μας: οι Ελληνες περνάμε τελικά καλά;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 56,8% του ελληνικού πληθυσμού (16 ετών και πάνω) είναι πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του. Υπάρχει, δε, ένα διόλου ευκαταφρόνητο 5,2% που δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του. Στον αντίποδα, καθόλου ικανοποιημένο είναι το 1,1% του πληθυσμού. Οταν η ερώτηση αφορά την οικονομική κατάσταση, τα ποσοστά αντιστρέφονται: είναι το 5,7% που δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο και το 1,9% που είναι πλήρως ικανοποιημένο. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι από τον μη φτωχό πληθυσμό μόλις το 2,3% δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση.

Ενας στους τέσσερις συναντιέται καθημερινά με συγγενείς και το 30,2% βλέπει καθημερινά φίλους.

Το 17,1% δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων πριν από την έρευνα, ήταν ευτυχισμένο όλο το διάστημα (το 3,5% δεν ήταν καθόλου ευτυχισμένο). Το 55,1% του πληθυσμού είπε ότι, κατά το ίδιο διάστημα, δεν αισθάνθηκε καθόλου μοναξιά (το 1,5% αισθανόταν μοναξιά). Το 88,2% δηλώνει ότι έχει κάποιον άνθρωπο από τον οποίο μπορεί να ζητήσει ηθική, υλική και οικονομική βοήθεια, ενώ το 13,2% αισθάνεται κοινωνικά αποκλεισμένο/απομονωμένο. Σε σχέση με τη χρήση του χρόνου του, πολύ ικανοποιημένο δηλώνει το 33,1% του πληθυσμού, ενώ πολύ ικανοποιημένο από τις προσωπικές του σχέσεις δηλώνει το 59%.

Ομως τη ζωή μας την ομορφαίνει και η τέχνη. Πόσο (προλαβαίνουμε να) την απολαμβάνουμε; Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 20,8% πήγε στον κινηματογράφο έως τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο (το 5,7% πήγε στον κινηματογράφο περισσότερο από τρεις φορές). Το 23,2% δεν πήγε στον κινηματογράφο διότι βλέπει ταινίες στην τηλεόραση ή ονλάιν, ενώ το 12% επικαλέστηκε την πανδημία. Αντίστοιχα, το 22,7% πήγε έως τρεις φορές σε θέατρο ή συναυλία (το 5,4% παρακολούθησε τέτοιου είδους παραστάσεις περισσότερο από τρεις φορές). Το 31,6% δεν παρακολούθησε παραστάσεις διότι δεν το ενδιαφέρει, ενώ το 13,9% έμεινε μακριά από κλειστούς χώρους λόγω της πανδημίας. Μικρό είναι το ποσοστό (μόλις 7%) του πληθυσμού που εξασκεί καθημερινά κάποια δραστηριότητα (από μουσική μέχρι χειροτεχνίες ή συγγραφή), ωστόσο ένα 30,7% διάβασε έως τέσσερα βιβλία τον τελευταίο χρόνο. Χρόνο για την οικογένεια, πάντως, βρίσκουμε. Ενας στους τέσσερις συναντιέται καθημερινά με συγγενείς του και το 44% επικοινωνεί καθημερινά μαζί τους. Αντίστοιχα το 30,2% βλέπει καθημερινά φίλους και το 45,7% επικοινωνεί μαζί τους κάθε μέρα.

Το 77% αισθάνεται υγιές, υπέρβαροι 4 στους 10

Τα χρήματα δεν αποτελούν εγγύηση για την ευτυχία. Στις χαρές μας αυτό που ευχόμαστε είναι ένα: υγεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 77,2% του ελληνικού πληθυσμού (άνω των 16 ετών) δηλώνει ότι έχει πολύ καλή ή καλή υγεία, το 15,4% μέτρια και το 7,4% κακή ή πολύ κακή υγεία. Το 24,9% δηλώνει ότι έχει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας – ποσοστό που αυξάνεται σταθερά από το 2018 (23,4%).

Ενα από τα πλέον διαδεδομένα διαγνωστικά εργαλεία πιθανών προβλημάτων υγείας αποτελεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Σύμφωνα με την έρευνα, το 42,7% του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι (ΔΜΣ 25-29,9), ενώ το 12,2% είναι παχύσαρκοι (ΔΜΣ ≥ από 30). Ειδικότερα, ένας στους δύο άνδρες (50,3%) και πάνω από 3 στις 10 γυναίκες (35,6%) είναι υπέρβαροι. Σε σχέση με άλλους περιορισμούς, το 13,5% αντιμετωπίζει δυσκολία στην όραση (το 78,8% είναι άνω των 65 ετών), το 11% δυσκολία στην ακοή (και πάλι το 86,6% είναι άνω των 65), το 15,8% δυσκολία στη μετακίνησή του (ποσοστό 74,4% είναι άνω των 65). Το 11,6% του πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσκολία με τη μνήμη του – το 82,5% είναι άνω των 65 ετών.

Κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν από τη διενέργεια της έρευνας, περίπου ένας στους δύο (54%) ηλικίας 16 ετών και άνω χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία. Από αυτούς, το 24,3% δεν την έλαβε κάθε φορά που χρειάστηκε. Ο κύριος λόγος (66,8%) ήταν ότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου ένας στους δύο χρειάστηκε κάποιου είδους οδοντιατρική εξέταση ή θεραπεία τον χρόνο που πέρασε, ωστόσο το 32% δεν την έλαβε κυρίως για οικονομικούς λόγους. Ο δείκτης είναι κρίσιμος καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η στοματική υγεία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων.

Σε σχέση με τη σωματική δραστηριότητα, περίπου 3 στους 10 (28,9%) εργαζομένους κάθονται την ώρα της δουλειάς, ενώ 4 στους 10 (40,5%) κάνουν βαριές εργασίες που απαιτούν σωματική προσπάθεια. Περίπου 1 στους 10 (11,9%) δεν ασκείται καθόλου στη διάρκεια μιας συνηθισμένης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι 4 στους 10 καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά καθημερινά, ενώ το 71,3% του πληθυσμού δεν κάπνισε καθόλου τον τελευταίο χρόνο (το 24,8% καπνίζει καθημερινά). Το 3,8% καταναλώνει καθημερινά αλκοόλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή