Το παρασκήνιο της συμφωνίας για πρύτανη στο ΕΚΠΑ – Οι πιέσεις και οι ισορροπίες

Το παρασκήνιο της συμφωνίας για πρύτανη στο ΕΚΠΑ – Οι πιέσεις και οι ισορροπίες

Διαβουλεύσεις ημερών, υπόγειες πιέσεις, πολιτικές συγγένειες, όλα έπαιξαν ρόλο στην εκλογή πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί πρυτανείας του Θεοδόση Πελεγρίνη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών –από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2014– έμπειρος περί τα διοικητικά πανεπιστημιακός είχε αναφέρει στην «Κ» ότι «ο πρύτανης εκπροσωπεί το πανεπιστήμιο και οι αντιπρυτάνεις το λειτουργούν. Εξαρτάται βέβαια από τον άνθρωπο, πώς θα διαχειριστεί τις υποθέσεις του ιδρύματος». Σε αυτή την αναφορά παραπέμπει το περιεχόμενο της συμφωνίας που έκαναν οι δύο υποψήφιοι πρυτάνεις του ΕΚΠΑ –ο Γεράσιμος Σιάσος και ο Νίκος Θωμαΐδης– για να αποφευχθεί να κηρυχθεί άγονη η διαδικασία των εκλογών. Ο κ. Σιάσος ανεδείχθη πρύτανης, αλλά ο κ. Θωμαΐδης διαθέτει την πλειοψηφία στο συμβούλιο του ΕΚΠΑ και μεταξύ των αντιπρυτάνεων. Η συμφωνία είναι προϊόν πολύωρων διαβουλεύσεων, πολιτικών πιέσεων, ενώ λόγο φέρεται να είχε και το Μέγαρο Μαξίμου – τώρα η οδός Πειραιώς, με δεδομένο ότι έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ειδικότερα, οι εκλογές για τη θέση πρύτανη στο ΕΚΠΑ έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία λόγω του εκτοπίσματος που έχει το ίδρυμα στη δημόσια ζωή της χώρας. Ο κ. Σιάσος είχε δηλώσει νωρίς την επιθυμία του να διεκδικήσει τον πρυτανικό θώκο και μάλιστα προέβαλε ως φαβορί, καθώς προέρχεται από την Ιατρική Σχολή, που με περίπου 700 καθηγητές στους συνολικά 1.600 του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει σχεδόν το 40% των πανεπιστημιακών – ψηφοφόρων στο ΕΚΠΑ. Αντίπαλο δέος εμφανιζόταν να είναι ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στη Σχολή Θετικών Επιστημών και με σημαντικό έργο κατά την πανδημία, όταν οι μετρήσεις του εργαστηρίου του για τα λύματα της Αττικής βοηθούσαν στην πρόγνωση της έξαρσης ή της ύφεσης του κορωνοϊού.

Τις ισορροπίες άλλαξε η απόφαση της Ντόρας Ψαλτοπούλου να θέσει υποψηφιότητα. Και καθώς η κ. Ψαλτοπούλου διδάσκει στην πολυπληθή Ιατρική, όλοι κατανοούσαν ότι το ντέρμπι θα ήταν μεταξύ Σιάσου – Ψαλτοπούλου. Ο προεκλογικός αγώνας ήταν πολύ σκληρός, εμφανής και υπόγειος. Ο κ. Σιάσος είναι μέλος της Ν.Δ., φίλα προσκείμενος στην ομάδα του αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη και με πολιτική συγγένεια με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Από την άλλη, οι επικριτές της κ. Ψαλτοπούλου εστίαζαν στο γεγονός ότι είναι σύζυγος του απερχόμενου πρύτανη Θάνου Δημόπουλου. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα περί ντέρμπι: ο κ. Σιάσος πήρε 579 ψήφους και η κ. Ψαλτοπούλου 569. Και καθώς από κάθε σχολή εκλέγεται ένας, τη θέση στο συμβούλιο πήρε ο κ. Σιάσος.

Ο κ. Σιάσος ανεδείχθη πρύτανης, αλλά η κατανομή των θέσεων στο πρυτανικό συμβούλιο δείχνει ότι η ομάδα Θωμαΐδη θα «τρέχει» το ίδρυμα.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι πρύτανης εκλέγεται ένας από τα εσωτερικά μέλη του συμβουλίου, το ντέρμπι εξελίχθηκε μεταξύ του κ. Σιάσου και του κ. Θωμαΐδη, που με βάση το σύστημα της ταξινομικής ψήφου πήρε 590 ψήφους. Τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου μοιράστηκαν σε δύο ομάδες: δύο είναι φίλα προσκείμενα στον κ. Σιάσο και δύο στον κ. Θωμαΐδη.

Κομβικό σημείο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για να βρεθεί συμβιβαστική λύση συζητήθηκε οι δύο να μοιραστούν χρονικά την τετραετή θητεία. Η πλευρά Σιάσου δεν δέχθηκε. Κομβικής σημασίας κρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου να εκλεγεί τώρα πρύτανης και να μην κηρυχθούν νέες εκλογές, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές. Ο λόγος είναι ότι αυτό θα εμφάνιζε την αχίλλειο πτέρνα του νόμου Κεραμέως, που όρισε ζυγό αριθμό εσωτερικών μελών για το συμβούλιο του ΑΕΙ. Ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις φέρεται να είχε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την Τετάρτη και πριν φθάσουμε στο παρά ένα η διαδικασία να αποβεί άγονη, συμφωνήθηκε νέος πρύτανης να είναι ο κ. Σιάσος και οι τρεις αντιπρυτάνεις, όπως και ο εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος, να προέρχονται από την ομάδα του κ. Θωμαΐδη. «Η κατανομή των θέσεων στο πρυτανικό συμβούλιο δείχνει ότι η ομάδα Θωμαΐδη θα “τρέχει” το ίδρυμα», ανέφερε χθες στην «Κ» πανεπιστημιακός του ΕΚΠΑ. Ο κ. Σιάσος μιλάει για μία νέα μέρα στο ΕΚΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT