Πανελλαδικές 2023: Η λύση για το μάθημα της Οικονομίας

Πανελλαδικές 2023: Η λύση για το μάθημα της Οικονομίας

Βαθμολόγηση βάσει του σχολικού εγχειριδίου, ωστόσο και τεκμηριωμένες απαντήσεις θα λαμβάνονται ως σωστές

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απάντηση του βιβλίου λαμβάνουν ως σωστή οι βαθμολογητές των γραπτών στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, εκτός κι αν υπάρχει άλλη απάντηση τεκμηριωμένη. Συγκεκριμένα, στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων δόθηκε ένα άστοχο υποερώτημα. Oι υποψήφιοι εκλήθησαν να απαντήσουν εάν το υποερώτημα Α1β ήταν Σωστό ή Λάθος. Ωστόσο, διδάσκοντες οικονομολόγοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνουν ότι η διατύπωση του βιβλίου είναι λανθασμένη. Το βιβλίο λέει στη σελίδα 42: «Η απόλυτη τιμή της ελαστικότητας ζήτησης τόξου είναι ανάμεσα στις τιμές της ελαστικότητας ζήτησης των δύο άκρων του τόξου», κάτι που είναι άστοχο με βάση τη μαθηματική λογική. Αρα όποιος υποψήφιος είχε παπαγαλίσει το βιβλίο απάντησε με βάση την άστοχη διατύπωση. Αντίθετα, όποιος έκανε την ώρα του διαγωνίσματος μαθηματικούς υπολογισμούς απάντησε σωστά μεν στο ερώτημα, αλλά όχι με βάση το σχολικό βιβλίο. Κάποιοι μαθητές αποστήθισαν ατόφια τη φράση από το βιβλίο και απάντησαν, κάποιοι χρησιμοποίησαν τις οικονομικές γνώσεις τους συνδυασμένες με τη μαθηματική λογική.

Για το θέμα υπάρχουν επιστολές διαμαρτυρίας υποψηφίων και καθηγητών στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας που ζητούν να ληφθούν ως σωστές και οι δύο απαντήσεις.

Ωστόσο, πάγια θέση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ) είναι ότι λαμβάνει υπόψη της μόνο ερωτήματα καθηγητών από βαθμολογικά κέντρα. Ετσι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καθηγητές πρέπει να βαθμολογούν βάσει του σχολικού εγχειριδίου. Κάποιος βαθμολογητής, όμως, μπορεί να λάβει υπόψη και την άλλη απάντηση, αφού υπάρχει γενική οδηγία της ΚΕΕ για το μάθημα της Οικονομίας ότι «κάθε τεκμηριωμένη απάντηση είναι αποδεκτή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή