Παιδικοί σταθμοί: Αιτήσεις για την ένταξη παιδιών και βρεφών στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Παιδικοί σταθμοί: Αιτήσεις για την ένταξη παιδιών και βρεφών στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινούν οι αιτήσεις για την ένταξη χιλιάδων παιδιών και βρεφών στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, κάτι που θα απελευθερώσει πολλές νέες μητέρες να συνεχίζουν απρόσκοπτα την επαγγελματική τους ζωή.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πολλοί είναι οι ιδιωτικοί σταθμοί που εκπέμπουν SOS λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων της χρονιάς 2022-23 από το εν λόγω πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, εκκρεμεί η εκταμίευση των ποσών που αναλογούν στον κάθε επαγγελματία για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και βέβαια του τρέχοντος Ιουνίου.

Με επιστολή προς τους γονείς πολλών ιδιωτικών σταθμών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παιδικών Σταθμών έχει γνωστοποιήσει το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει πολλές επιχειρήσεις, με την παράκληση να δείξουν κατανόηση αλλά και συστρατευθούν για να ασκηθεί πίεση. 

«Εχουμε και εμείς απευθυνθεί στους αρμοδίους ήδη από τον Απρίλιο, τότε ενημερώναμε για το χρέος των μηνών Ιανουαρίου έως και Απριλίου» επισημαίνει, από την πλευρά της, στην «Κ» και η κ. Χαρά Σελλή, ιδιοκτήτρια σταθμού και πρόεδρος του ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ (Σύλλογος Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος).

Η ίδια επιρρίπτει τις ευθύνες σε υψηλόβαθμο δημόσιο λειτουργό -ζητά επιπρόσθετα απολογιστικά και παραστατικά από τον αρμόδιο οργανισμό ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης)-, που είναι επιφορτισμένος με τη διαδικασία. «Εξ όσων γνωρίζουμε τα ποσά υπάρχουν αλλά δεν εκταμιεύονται αν δεν ολοκληρωθεί το γραφειοκρατικό σκέλος», προσθέτει. 

Στον κλάδο επικρατεί δυσαρέσκεια, δεδομένης και της γενικευμένης ακρίβειας στα τρόφιμα, την ενέργεια, αλλά και τα ενοίκια – καθώς λίγοι είναι οι ιδιόκτητοι σταθμοί.

«Δεν είναι κανείς από εμάς, βέβαια, υποχρεωμένος να ενταχθεί στο πρόγραμμα» υπενθυμίζει η κ. Σελλή.

Αρκετοί έχουν ήδη σταματήσει τη συνεργασία λόγω των αφόρητων καθυστερήσεων, πολλοί θα το πράξουν φέτος. Το αν θα επιβιώσουν, ωστόσο, εξαρτάται μάλλον από τη γεωγραφική τους θέση: σε πολλές μικρές κοινωνίες, οι γονείς έχουν «οικονομικές» εναλλακτικές, όπως πρόθυμες γιαγιάδες, σε πολλές γειτονιές της Αθήνας η πλειονότητα των γονέων δικαιούται voucher, επομένως θα αναζητήσουν συμβεβλημένους σταθμούς.

«Μια μέση λύση είναι να δέχονται έναν συγκεκριμένο αριθμό παιδιών μέσω του προγράμματος και τα υπόλοιπα ιδιωτικά ή να προσθέτουν επιπλέον δραστηριότητες επί πληρωμή για όλους, για να εξασφαλίζουν μια minimum ρευστότητα» αναφέρει με ειλικρίνεια η κ. Σελλή τις κατευθύνσεις που δίνει η ίδια σε συναδέλφους της. 

«Θα ήθελα ιδανικά να δουλεύω μόνο με ΕΣΠΑ, για να μην επιβαρύνω με έξοδα τους νέους γονείς» λέει στην «Κ» ο κ. Τάκης Νικολάου, ιδιοκτήτης παιδικού σταθμού στα Χανιά της Κρήτης.

«Είμαστε νέος παιδικός σταθμός, λειτουργούμε τρία χρόνια και από του χρόνου ανοίγουμε σε μικρή απόσταση και βρεφικό σταθμό» διευκρινίζει ο ίδιος, ο οποίος ωστόσο σκοπεύει να αλλάξει τακτική.

«Του χρόνου θα δεχτώ με voucher μόνο τις επανεγγραφές και αυτό για λόγους παιδαγωγικούς, από σεβασμό στα νήπια και στους γονείς τους, που μας εμπιστεύτηκαν».

Ετσι, από τον επόμενο Σεπτέμβριο, τα περισσότερα παιδιά θα φοιτούν ιδιωτικά.

«Είμαστε, όμως, ήδη πλήρεις» τονίζει ο ίδιος, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη καθώς στον Νομό Χανίων οι διαθέσιμες θέσεις σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς είναι μόλις 1.380.

Οι ανάγκες όμως είναι πολλαπλάσιες, αντίστοιχα είναι και τα voucher που βάσει των φορολογικών δηλώσεων λαμβάνουν οι γονείς, χωρίς ωστόσο να μπορούν τελικά να τα χρησιμοποιήσουν. «Ανακουφίζονται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά τελικά μένουν μετέωροι».

Το ενδεχόμενο αυτό, βέβαια, αφορά και οικογένειες που ζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ειδικά αν ενδιαφέρονται για μια θέση στους δυσεύρετους βρεφικούς σταθμούς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή