Στα Επτάνησα οι Αρχές κυνηγούν επίμονα τις «γουρούνες»

Στα Επτάνησα οι Αρχές κυνηγούν επίμονα τις «γουρούνες»

«Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο, σας παρακαλώ». Αυτή είναι η συμβουλή του Π.Σ. (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας) προς τους τουρίστες που μένουν στα διαμερίσματα που νοικιάζει στη Ζάκυνθο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο, σας παρακαλώ». Αυτή είναι η συμβουλή του Π.Σ. (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας) προς τους τουρίστες που μένουν στα διαμερίσματα που νοικιάζει στη Ζάκυνθο. «Τα τελευταία χρόνια είναι της μόδας οι “γουρούνες”, οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για τους δρόμους του νησιού με τις μεγάλες στροφές», τονίζει στην «Κ».

Ως εκ τούτου, έγινε δεκτή με ανακούφιση από την τοπική κοινωνία η στοχευμένη επιχείρηση που πραγματοποίησε η Τροχαία Ζακύνθου τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Δευτέρας στον Λαγανά και στο Καλαμάκι, περιοχές όπου παραδοσιακά διασκεδάζουν νέοι και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. «Ελέγξαμε 85 τετράτροχες μοτοσικλέτες, εκ των οποίων ακινητοποιήσαμε 32, λόγω μη χρήσης κράνους (28), μέθης (3) και επικίνδυνης οδήγησης (1)», λέει στην «Κ» ο διοικητής της Τροχαίας Ζακύνθου, κ. Νεκτάριος Τσώλος. «Η οδήγηση με “γουρούνα” απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή», υπογραμμίζει ο ίδιος, «οι οδηγοί έχουν διαφορετική κουλτούρα, έχουν συνηθίσει να οδηγούν σε άλλου τύπου δρόμους, δεν είναι προετοιμασμένοι για αυτές τις συνθήκες». Διευκρινίζεται ότι και στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιες δράσεις στη Ζάκυνθο, οι οποίες προβλέπεται να επαναληφθούν μέσα στο καλοκαίρι. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας», διαμηνύουν κύκλοι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, οι Αρχές δεν προσβλέπουν στην απαγόρευση της «γουρούνας», αλλά στην προσεκτική οδήγησή της από οδηγούς που τηρούν τους κανόνες.

Της επιχείρησης της Τροχαίας είχε προηγηθεί ο θάνατος ενός 19χρονου Βρετανού που οδηγούσε μια τετράτροχη μοτοσικλέτα (ATV), η οποία εξετράπη της πορείας της στην Ε.Ο. Μέσου Γερακαρίου – Αλικανά. Το αμέσως προηγούμενο θανατηφόρο τροχαίο με τέτοιου τύπου όχημα είχε συμβεί το 2018.

Εκτεταμένοι έλεγχοι της Τροχαίας για την αντιμετώπιση επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών, στον απόηχο του θανάτου Βρετανού τουρίστα στη Ζάκυνθο.

«Οι αλλοδαποί τουρίστες, απολύτως νομιμόφρονες στις πατρίδες τους, επιθυμούν να βγουν εκτός ορίων εδώ, επηρεασμένοι ίσως και από την οδήγηση των ντόπιων, με συνέπεια να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ατυχήματα», προσθέτει ξενοδόχος από την ευρύτερη περιοχή του Λαγανά.

«Επιλέγουν τη “γουρούνα” όχι επειδή είναι πιο οικονομική εναλλακτική, αλλά επειδή τους φαίνεται ιδιαίτερη οδηγική εμπειρία», αναφέρει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης του γραφείου ενοικίασης οχημάτων, που διαθέτει εξίσου αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και γουρούνες. «Μου ζητούν αμάξι ή “γουρούνα”» διευκρινίζει, «άνθρωποι κάθε ηλικίας, όχι μόνο πιτσιρικάδες».

Ο ίδιος, όπως τονίζει, ζητάει ως εχέγγυα για ενοικίαση όλων των ειδών οχημάτων δίπλωμα οδήγησης, που να έχει εκδοθεί τουλάχιστον τρία χρόνια πριν και ηλικία άνω των 25 ετών. «Με αυτές τις δικλίδες ασφαλείας θεωρώ ότι έχω προλάβει ατυχήματα, υλικές ζημιές και τραυματισμούς οδηγών και επιβαινόντων». Υπάρχουν αρκετά κενά, κατά τον ίδιο, στις ισχύουσες νομοθεσίες. «Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, όποιες έχει δίπλωμα οδήγησης, δικαιούται να νοικιάσει σκούτερ», αναφέρει ενδεικτικά, «πολλοί όμως δεν έχουν ανεβεί ποτέ σε μηχανάκι, η πρώτη τους φορά είναι στη Ζάκυνθο». Και αν δεν έχουν ανέβει ξανά σε μηχανάκι, μάλλον δεν έχουν αντικρίσει έως τότε ούτε «γουρούνα».

Κατά τις πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Κέρκυρα και Λευκάδα, οι υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων πραγματοποίησαν εκτεταμένους ελέγχους –μεταξύ άλλων– και για την αντιμετώπιση επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ελέγχθηκαν 522 οχήματα και 613 άτομα και βεβαιώθηκαν 190 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως υπέρβαση ορίου ταχύτητας, μη χρήση ζώνης, μη χρήση προστατευτικού κράνους, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση, μη χρήση παιδικού καθίσματος, οδήγηση ανασφάλιστου οχήματος ή οχήματος που δεν έχει περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή