Ανοδος βάσεων μετ’ εκπλήξεων

Ανοδος βάσεων μετ’ εκπλήξεων

Το όριο εισαγωγής στα ΑΕΙ αναμένεται να επηρεαστεί και από την αύξηση στις τιμές των ενοικίων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά σε σχέση με το 2022 θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα από τα 450 τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Βεβαίως δεν θα λείψουν και τα αρνητικά πρόσημα, ωστόσο ένα κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι δεν θα υπάρξουν πολύ μεγάλες διαφορές, πολλές θα είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.

Ειδικότερα, η «Κ» σήμερα με τη συνδρομή του μαθηματικού αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη παρουσιάζει την πρόβλεψη των βάσεων εισαγωγής σε 120 τμήματα ΑΕΙ. Ενδεικτικά, μεταξύ των περιζήτητων σχολών, η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί στις 18.850 μονάδες (αυξημένη κατά 50 μονάδες), η Ιατρική ΑΠΘ στις 18.600 (αυξημένη κατά 50), η Νομική Αθηνών στις 18.100 (άνοδος κατά 150 μονάδες), η Νομική ΑΠΘ στις 17.400 (άνοδος κατά 250 μονάδες), η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ προβλέπεται ότι θα κινηθεί πέριξ των 18.700 μονάδων, αυξημένη κατά 230 μονάδες σε σχέση με το 2022, το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 18.000 μονάδες (+75), το Ψυχολογίας Παντείου στις 17.400 μονάδες με αύξηση κατά 230 μονάδες.

Γενικότερα, σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, «η τάση των βάσεων είναι ανοδική στις σχολές του 1ου (κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών) και του 4ου (οικονομίας και πληροφορικής) επιστημονικού πεδίου, διότι φέτος είχαμε κατά μέσον όρο καλύτερες επιδόσεις και αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που επέλεξαν αυτά τα πεδία. Στο 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) είχαμε καλύτερες επιδόσεις και λιγότερους υποψηφίους. Περιμένουμε άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές, πτώση στις χαμηλόβαθμες και εκατοντάδες κενές θέσεις, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της έλλειψης υποψηφίων. Στο 3ο πεδίο (επιστημών υγείας) αναμένουμε πολύ μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές, σταθερές βάσεις στις μεσαίες σχολές και πτώση στις χαμηλόβαθμες».

Ο μικρός αριθμός υποψηφίων και η ΕΒΕ προμηνύουν κενές θέσεις σε σχολές του 2ου πεδίου.

Τα «εκτός έδρας»

Από την άλλη, πάντως, υπάρχει πάντα ο οικονομικός παράγοντας που επηρεάζει τις επιλογές των υποψηφίων για το μηχανογραφικό δελτίο και κατ’ επέκταση τις βάσεις των σχολών. Ενδεικτικά, όπως λέει ο κ. Στρατηγάκης, «δεν γνωρίζουμε πόσο θα επηρεάσει τη δήλωση των σχολών η εκτόξευση των ενοικίων και η γενικότερη ακρίβεια. Πολλοί σκέφτονται με τρόμο αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που δημιουργούν οι σπουδές σε άλλη πόλη. Αν αυξηθεί το ποσοστό των οικογενειών που θα επιλέξουν σπουδές στην πόλη τους, θα ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των αντίστοιχων σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τις σχολές της περιφέρειας. Βέβαια υπάρχουν και οι οικογένειες που έτσι κι αλλιώς θα μετακινηθούν τα παιδιά τους, αφού δεν υπάρχουν σχολές σε όλες τις πόλεις. Ενας υποψήφιος που μένει στην Κομοτηνή, για παράδειγμα, δεν μπορεί να δηλώσει σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών στην πόλη του, διότι υπάρχουν σχολές μόνο του 1ου πεδίου (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών).

Η μελέτη του κ. Στρατηγάκη για την «Κ» στηρίζεται στους δύο από τους τρεις παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις: τις προσφερόμενες θέσεις στα ΑΕΙ και τις επιδόσεις των υποψηφίων. Ο τρίτος παράγων είναι ο τρόπος που δήλωσαν οι υποψήφιοι τις σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο. Καθώς ακόμη είναι πάντα άγνωστος και «ευθύνεται» για τις εκπλήξεις που δημιουργούν οι βάσεις. Για τον λόγο αυτό οι εκτιμήσεις των βάσεων αποτελούν μια προσέγγιση με επεξεργασία των γνωστών δεδομένων και δεν πρέπει να λαμβάνονται από τους γονείς και τους υποψηφίους ως οι τελικές. Η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται στα τέλη Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή