Κουφονήσια: Απαγορεύθηκαν τα θαλάσσια σπορ

Κουφονήσια: Απαγορεύθηκαν τα θαλάσσια σπορ

Απαγορεύθηκε η χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής, μηχανοκίνητων και μη, προληπτικά, για αποφυγή ατυχημάτων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι είχαν την ιδέα να ταξιδέψουν στα Κουφονήσια για να κάνουν θαλάσσιο σκι, kite surf (ή σκέτο σερφ), θαλάσσιο αλεξίπτωτο, θαλάσσιο δαχτυλίδι, θαλάσσιο έλκηθρο, κανό, sup, θαλάσσιο ποδήλατο ή να καβαλήσουν jet ski, να κάνουν jetpack – jetovator – flyboard (το εξάρτημα του jet ski που σε ανυψώνει στον αέρα με την πίεση του νερού), ή πόσο μάλλον hovercraft, θα πρέπει να το ξανασκεφθούν.

Ο λιμενάρχης Νάξου, αντιπλοίαρχος Αλέξιος Αποστολόπουλος απαγόρευσε τη χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής, μηχανοκίνητων και μη, στην ευρύτερη περιοχή Ανω και Κάτω Κουφονησίου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, οι λόγοι αφορούν την ιδιομορφία των δύο νησιών και τη μικρή ακτογραμμή, που υφίσταται αυξημένη κίνηση από επιβατηγά σκάφη και πλοία που δραστηριοποιούνται στο νησί, αλλά και σκάφη αναψυχής.

«Σε περίπτωση χρήσης θαλασσίων μέσων αναψυχής αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος, δεδομένου ότι στα εν λόγω μέσα επιτρέπεται η κυκλοφορία σε μεγάλη κατά πλείστον απόσταση από την ακτογραμμή σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Λιμένα αριθ. 20 (ΦΕΚ 6543 Β΄/21-12-2022). Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρήση κανό – καγιάκ, όπου σύμφωνα με το άρθρο 14 του ΓΚΛ αριθ. 20 (ΦΕΚ 6543 Β΄/22) επιτρέπεται να κυκλοφορεί έως πεντακόσια μέτρα από την ακτογραμμή». Ταυτόχρονα, η χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής στα Κουφονήσια προσκρούει στις διατάξεις «Περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χώρας», καθώς η νησίδα του Κάτω Κουφονησίου έχει καθοριστεί ως Ζώνη Α, απολύτου προστασίας σε όλη της την έκταση.

Η απόφαση του λιμενάρχη εναρμονίζεται με παλαιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίου, σύμφωνα με τις οποίες οι παραλίες του νησιού δεν θα είναι οργανωμένες και δεν θα παραχωρούνται χώροι επί αυτών προς εκμετάλλευση, είτε πρόκειται για ενοικίαση ομπρελών και καθισμάτων είτε για εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής. Ο στόχος ήταν και παραμένει να παραμείνουν αναλλοίωτα ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του νησιού.

Οπως είπε ο ίδιος ο κ. Αποστολόπουλος στην «Κ», η απόφαση για απαγόρευση των θαλασσίων μέσων αναψυχής δεν εκπορεύθηκε από κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό.«Δεν έχει υπάρξει κάποιο ατύχημα. Είμαστε απλώς προνοητικοί», είπε. «Δεν θέλουμε να υπάρξουν προβλήματα».

Λίγο καιρό νωρίτερα, ο ίδιος είχε ανακοινώσει την απαγόρευση (έως τις 30/9) της αλιευτικής δραστηριότητας, αλλά και την αγκυροβολία και παραμονή μηχανοκίνητων θαλασσίων μέσων αναψυχής και κάθε είδους σκάφους στις πολυσύχναστες παραλίες της Νάξου με στόχο την προστασία τόσο των λουομένων όσο και των προστατευόμενων ειδών θαλασσίου οικοσυστήματος. Η απόφαση αφορά τις παραλίες: Αγιος Γεώργιος, Αγιος Προκόπιος, Αγία Αννα, Μάραγκας, Πλάκα, Ορκός, Μ. Βίγλα, Βίγλα, Καστράκι κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή