Πυρκαγιές: Οι Ροδίτες άνοιξαν τα σπίτια τους στους τουρίστες

Πυρκαγιές: Οι Ροδίτες άνοιξαν τα σπίτια τους στους τουρίστες

Τους πρόσφεραν ρούχα, τους μετέφεραν δωρεάν.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΟΔΟΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Φορούσαν μόνο τα μαγιό και τις σαγιονάρες. Το πρωί του περασμένου Σαββάτου, όταν στάλθηκε το μήνυμα για εκκένωση στο Κιοτάρι της Ρόδου, ο Βρετανός Κρεγκ Γκάμπι μαζί με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους βρίσκονταν στην παραλία. Είδαν τον μαύρο καπνό από μακριά, περπάτησαν δέκα χιλιόμετρα στον ήλιο, ώσπου μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα στην πόλη της Ρόδου και έπειτα στο κλειστό γήπεδο «Βενετόκλειο». Θα περνούσαν τη νύχτα εκεί, σε στρώματα στο παρκέ, μαζί με άλλους τουρίστες, εάν δεν εμφανιζόταν ο Βασίλης Κωστομοίρης. Προσφέρθηκε να τους φιλοξενήσει. «Ηταν ο σωτήρας μας, σταθήκαμε τυχεροί που τον γνωρίσαμε», λέει ο κ. Γκάμπι.

Ο Βασίλης Κωστομοίρης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας στην Ψίνθο, πήρε εκείνο το βράδυ άλλες δύο οικογένειες με παιδιά, από τη Βρετανία και από τη Σουηδία, συνολικά 17 άτομα όπως λέει, για να τις φιλοξενήσει στο χωριό. Εμειναν σε ένα σπίτι του γιου του, σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα που παραχώρησε αφιλοκερδώς άλλος ντόπιος και σε οικία που ανήκει σε Γερμανό ιδιοκτήτη, ο οποίος επίσης προσφέρθηκε να βοηθήσει. Ο κ. Γκάμπι περιγράφει ότι ενώ έφθασαν μεσάνυχτα στο χωριό, άνοιξε το φαρμακείο και ένα μίνι μάρκετ για να πάρουν προμήθειες.

Ο κ. Κωστομοίρης έδωσε ρούχα σε μια οικογένεια και ανέλαβε τις επόμενες ημέρες την ξενάγησή τους στην περιοχή. «Μας δάνεισε το αυτοκίνητό του και μας μετέφερε και στο ξενοδοχείο μας όταν ήταν ασφαλές, για να πάρουμε τις βαλίτσες μας και τα διαβατήριά μας. Εκανε αυτή τη φρικτή εμπειρία πιο ανεκτή για εμάς και τα παιδιά μας, τον ευγνωμονούμε», λέει ο κ. Γκάμπι.

Πυρκαγιές: Οι Ροδίτες άνοιξαν τα σπίτια τους στους τουρίστες-1
Σάββατο 22 Ιουλίου, η ημέρα της μεγάλης εκκένωσης.

Αυτή δεν ήταν η μόνη κίνηση ανιδιοτελούς προσφοράς από ντόπιους τις τελευταίες ημέρες. Κάποιοι άνοιξαν τα σπίτια τους, άλλοι προσφέρθηκαν να πλύνουν τα ρούχα Σλοβάκων πυροσβεστών που έφθασαν στο νησί για να ενισχύσουν τις ελληνικές δυνάμεις. Ορισμένοι κάτοικοι, όπως ο Δημήτρης Ακριβούλης, ανέλαβαν να μεταφέρουν δωρεάν ξένους τουρίστες στο αεροδρόμιο για έκτακτες πτήσεις, όταν εξαιτίας του πανικού που είχε επικρατήσει τα ταξί ήταν για αρκετούς δυσεύρετα. Εκανε, όπως λέει, τουλάχιστον έξι δρομολόγια προς το αεροδρόμιο.

«Οσοι είχαν μεγάλα σπίτια φιλοξένησαν οικογένειες και εμείς με τα μικρότερα διαμερίσματα υποδεχθήκαμε ανθρώπους που δούλευαν στον τουριστικό τομέα στη νότια Ρόδο», λέει ο κ. Ακριβούλης. Η αυτοοργάνωση έγινε κυρίως μέσα από σελίδες στο Facebook. Επειτα, όσοι ήθελαν να προσφέρουν πήγαιναν στα σχολεία και στο γήπεδο όπου είχε συγκεντρωθεί ο κόσμος μετά τις μαζικές εκκενώσεις και ρωτούσαν ποιος χρειαζόταν τη συνδρομή τους. Ο κ. Ακριβούλης φιλοξένησε δύο εργαζομένους σε μπαρ ξενοδοχείου, το οποίο υπέστη μερική καταστροφή από τις φλόγες. Το πρώτο βράδυ, όπως λέει, το είχαν περάσει στην παραλία. Την Κυριακή έμειναν στο διαμέρισμά του στην πόλη της Ρόδου και έπειτα ο εργοδότης τους μερίμνησε για τη στέγασή τους.

Πυρκαγιές: Οι Ροδίτες άνοιξαν τα σπίτια τους στους τουρίστες-2
Σκάφος μεταφέρει τουρίστες προς την πόλη της Ρόδου το Σάββατο. 

Χθες ο Νίκος Μουστάκας περίμενε στα Βλυχά δύο οικογένειες από τη Βρετανία που, όπως λέει, θα φιλοξενούνταν δωρεάν στα ενοικιαζόμενα δωμάτιά του, καθώς εκεί όπου έμεναν δεν είχε ακόμη αποκατασταθεί η υδροδότηση και το ρεύμα. Η οικογένεια του Κρεγκ Γκάμπι έχει πλέον μεταφερθεί σε άλλο ξενοδοχείο του νησιού, με μέριμνα του ταξιδιωτικού πρακτορείου τους, για τις υπόλοιπες εννέα ημέρες των διακοπών τους. Βρέθηκε κατάλυμα για αυτούς γιατί υπήρξαν άλλες ακυρώσεις από ταξιδιώτες που δεν θέλησαν να έρθουν λόγω της φωτιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή