Νοσοκομείο Νίκαιας: Χωρίς σύστημα πυρανίχνευσης ο θάλαμος που ξέσπασε η φωτιά

Νοσοκομείο Νίκαιας: Χωρίς σύστημα πυρανίχνευσης ο θάλαμος που ξέσπασε η φωτιά

Την ελλιπή πυρασφάλεια στα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας που μετρούν πολλές δεκαετίες ζωής, υπενθύμισε η φωτιά που ξέσπασε σε θάλαμο στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νευραλγικό ζήτημα της ελλιπούς πυρασφάλειας στα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας, τα οποία μετρούν πολλές δεκαετίες ζωής, υπενθύμισε -ευτυχώς χωρίς να υπάρξει απώλεια ζωής ή τραυματισμός- η φωτιά που ξέσπασε σε θάλαμο στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στις 02:30 σε άδειο θάλαμο της Β’ Χειρουργικής στην οποία υπήρχαν κλινοσκεπάσματα και στατικός εξοπλισμός –και κανένας ασθενής-. Το γεγονός έγινε αντιληπτό από το νοσηλευτικό προσωπικό και αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική.

Για λόγους ασφαλείας, 29 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε θαλάμους Κλινικών του 2ου ορόφου μεταφέρθηκαν από το προσωπικό στα ΤΕΠ (τμήματα επειγόντων περιστατικών) ενώ άλλοι 26 ασθενείς (περιπατητικοί) μεταφέρθηκαν από θαλάμους του 1ου ορόφου σε εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάσβεση (στις 04.35).

Νοσοκομείο Νίκαιας: Χωρίς σύστημα πυρανίχνευσης ο θάλαμος που ξέσπασε η φωτιά-1
Φωτό: Ελένη Γαλανοπούλου Γιαννούλη | ομάδα facebook: Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά

Νοσοκομείο Νίκαιας: Χωρίς σύστημα πυρανίχνευσης ο θάλαμος που ξέσπασε η φωτιά-2
Φωτό: Ελένη Γαλανοπούλου Γιαννούλη | ομάδα facebook: Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2022 φωτιά είχε ξεσπάσει στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα δύο ασθενείς να χάσουν τη ζωή τους και με την ΠΟΕΔΗΝ να καταγγέλλει τότε πως στο εν λόγω νοσοκομείο δε λειτουργεί σύστημα πυρανίχνευσης.

Για παρόμοιο πρόβλημα, δηλαδή απουσία συστήματος πυρανίχνευσης στην πτέρυγα από όπου ξεκίνησε η φωτιά στο νοσοκομείο της Νίκαιας, κάνει λόγο μιλώντας στην «Κ», ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) και Διευθυντής Νευροχειρούργος στο εν λόγω νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, νοσηλευτής που είχε νυχτερινή βάρδια στη Β’ Χειρουργική επιχείρησε αμέσως να αντιμετωπίσει τη φωτιά με πυροσβεστήρες. Με τη βοήθεια και των υπόλοιπων νοσηλευτών από την Α’ Χειρουργική, την Ουρολογική και τη Θωρακοχειρουργική, οι 8 με 10 εργαζόμενοι, κατάφεραν να την περιορίσουν.

«Απομάκρυναν τους ασθενείς με ασφάλεια μέσα από τους καπνούς και τα σκοτάδια. Χάρη σε αυτούς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμούς», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου αναφέροντας πως οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε άλλες πτέρυγες του νοσοκομείου- νευροχειρουργική, καρδιολογική κ.τ.λ.

Αυτή τη στιγμή είναι εκτός λειτουργίας οι πτέρυγες νοσηλείας της Α’ και Β’ Χειρουργικής, της Θωρακοχειρουργικής και Ουρολογικής. Σοβαρές ζημιές σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου υπάρχουν στον θάλαμο από όπου ξεκίνησε η φωτιά και σε δύο γραφεία γιατρών. Οι διπλανές κλινικές έχουν δεχθεί μεγάλο όγκο νερού (από την επιχείρηση κατάσβεσης της Πυροσβεστικής) και πρέπει να αδειάσουν, ενώ κομμάτι της ψευδοροφής έπεσε –πάλι λόγω του νερού που χρησιμοποίησε η Πυροσβεστική- στον κεντρικό διάδρομο της συγκεκριμένης πτέρυγας.

Χωρίς σύστημα πυρανίχνευσης το μεγαλύτερο μέρος του νοσοκομείου

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ περιγράφει ένα νοσοκομείο επικίνδυνο για το προσωπικό του αλλά και τους ασθενείς. Όπως λέει ο ίδιος: «Η φωτιά ξέσπασε 10 μόλις μέτρα από θάλαμο ασθενών. Σύστημα πυρανίχνευσης σε εκείνη την πτέρυγα, δεν υπάρχει». Οπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου στην πραγματικότητα μόνο το 1/3 περίπου των κτιριακών υποδομών του νοσοκομείου της Νίκαιας διαθέτει σύστημα πυρανίχνευσης κι αυτό λόγω των ανακαινίσεων που έχουν γίνει σε αυτές τις πτέρυγες, με κονδύλια ιδιωτών. Η πιο πρόσφατη από αυτές ήταν το 2020 στη ΜΕΘ. Προηγήθηκε αυτή στη Νευροχειρουργική το 2017 και τρία χρόνια νωρίτερα είχαν ανακαινιστεί η Θωρακοχειρουργική και η Γαστρεντερολογική κλινική.

«Σκεφτείτε πως το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου της Νίκαιας χρονολογείται στο 1950 με πολλά από τα κτίρια γύρω του να είναι επεκτάσεις που προστέθηκαν μεταγενέστερα. Η χθεσινή πυρκαγιά ξέσπασε στη νότια πτέρυγα του κεντρικού κτιρίου, η οποία χτίστηκε τη δεκαετία του 1960. Οι διοικούντες είχαν προειδοποιηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για την έλλειψη πυρανίχνευσης σε πολλές πτέρυγες».

Σημειώνεται πως λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε η πυρκαγιά ο διοικητής του νοσοκομείου, Ανδρέας Πλεμμένος, έδωσε εντολή στο ΕΚΑΒ να σταματήσει η μεταφορά ασθενών προς το νοσοκομείο, το οποίο χθες βρισκόταν σε εφημερία.

Το υπόλοιπο της βραδιάς, τα επείγοντα περιστατικά συνέχισαν να διοχετεύονται στα άλλα δύο νοσοκομεία που ήταν σε εφημερία- Λαϊκό και ΚΑΤ, ενώ εκεί μεταφέρθηκαν και όσα περιστατικά είχαν φτάσει στο νοσοκομείο της Νίκαιας αλλά δεν είχαν προλάβει να κάνουν εισαγωγή.

Ο διοικητής του νοσοκομείου επιβεβαιώνει και ο ίδιος ότι σύστημα πυρανίχνευσης δεν υπάρχει σε αυτή την πτέρυγα. «Χτύπησε ο συναγερμός και αμέσως έσπευσε στο σημείο νοσηλευτής, ο οποίος είναι και μέλος της ομάδας πυρασφάλειας του νοσοκομείου» λέει και συμπληρώνει: «Σε ένα νοσοκομείο έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων, όπως είναι το δικό μας, με κτίρια που δεν έχουν ανακαινιστεί εδώ και 40 χρόνια, προφανώς και όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν προβλήματα στην πυρασφάλεια.Έχουμε ζητήσει εδώ και κάποιον καιρό μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου μας για να μας δώσει την πλήρη εικόνα της πυρασφάλειας σε όλο το νοσοκομείο, για να αιτηθούμε στη συνέχεια και ανάλογο κονδύλι από το υπουργείο Υγείας. Μιλάμε βέβαια για μια υπηρεσία υποστελεχωμένη».

Γενικευμένο το πρόβλημα στα παλιά νοσοκομεία της χώρας

Σύμφωνα πάντως με τον Γιάννη Γαλανόπουλο, μέλος του Δ.Σ της ΟΕΝΓΕ, σε όλη την Ελλάδα, τα νοσοκομεία με πολύ παλιές κτιριακές υποδομές 40, 50 αλλά και περισσότερων δεκαετιών είναι ο κανόνας.

«Η πυρασφάλεια, διαχρονικά, δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων», σημειώνει ο ίδιος τονίζοντας πως τελικά αυτό που συμβαίνει είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

Νοσοκομεία δηλαδή πολύ παλιά, τα οποία έχουν εν μέρει ανακαινιστεί χάρη στις δωρεές ιδιωτών και έτσι διαθέτουν σωστή πυρασφάλεια και συστήματα πυρανίχνευσης. «Την ίδια στιγμή, ακριβώς δίπλα τους υπάρχουν τμήματα τα οποία καταρρέουν», περιγράφει ο ίδιος, δίνοντας ως παράδειγμα το Θριάσιο, όπου οι χειρουργικές αίθουσες είναι σε άριστη κατάσταση και σύγχρονες τεχνολογικά, με άλλες κλινικές δίπλα τους να παρουσιάζουν κακή εικόνα.

Όπως σημειώνει ο κ. Γαλανόπουλος: «Δεν υπάρχει δηλαδή συνολικός σχεδιασμός, με αποτέλεσμα  πολλά νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, να εμφανίζουν μεγάλη ανομοιομορφία και εικόνα αποσπασματική στις υποδομές τους. Κάποια μόνο από αυτά είναι ο Ευαγγελισμός, το Ελπίς, το Σωτηρία, το Νίκαιας, το ΚΑΤ, το Γεννηματάς, το Ασκληπιείο Βούλας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή