Πυρκαγιά στον Εβρο: Νέα δορυφορική εικόνα της καταστροφής – Πάνω από 808.000 τα καμένα στρέμματα

Πυρκαγιά στον Εβρο: Νέα δορυφορική εικόνα της καταστροφής – Πάνω από 808.000 τα καμένα στρέμματα

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα διατέθηκαν σήμερα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus.

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεότερα δορυφορικά δεδομένα διατέθηκαν σήμερα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φωτιά στον Εβρο, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πυρκαγιά στον Εβρο: Νέα δορυφορική εικόνα της καταστροφής – Πάνω από 808.000 τα καμένα στρέμματα-1
Καμένη έκταση στην μεγάλη πυρκαγιά στον Εβρο μέχρι τις 28.08.2023 από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus (EMS).

Οπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Εβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 808.000 στρέμματα (έως την 28.08.2023, 12:28 τοπική ώρα).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Το δάσος της Δαδιάς δεν θα επανέλθει»

Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, εξέφρασε τον φόβο πως το δάσος της Δαδιάς μετά την πυρκαγιά «δεν θα το ξαναδούμε όπως το ξέραμε».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι «δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό», πρόσθεσε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε ότι η περιοχή της Δαδιάς είναι προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA, που σημαίνει ότι έχει μοναδικότητα. Δεν συναντάται σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης και αυτό γιατί οι συνθήκες που το δημιούργησαν ήταν μοναδικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή