Κέρκυρα: Διχογνωμία στη σκιά ενός θανάτου

Κέρκυρα: Διχογνωμία στη σκιά ενός θανάτου

Ο φόνος μίας γυναίκας από άλλον ασθενή στην ψυχιατρική κλινική της Κέρκυρας αναδεικνύει τα προβλήματα στο νοσοκομείο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τμήμα οξέων περιστατικών της ψυχιατρικής κλινικής στην Κέρκυρα, λίγο μετά τις 21.30 το βράδυ της Πέμπτης. Ενας νοσηλευτής της νυχτερινής βάρδιας φέρεται να βρισκόταν στα μπάνια του τμήματος και ο άλλος να συμπλήρωνε στοιχεία στο βιβλίο λογοδοσίας. Σε μισή ώρα ήταν προγραμματισμένο να πάρουν τα φάρμακά τους οι ασθενείς. Μια γυναίκα 63 ετών μόλις είχε ξαπλώσει στο κρεβάτι της, όταν τρόφιμος της κλινικής, 45 ετών, μπήκε στο δωμάτιό της. Τη σκότωσε χτυπώντας την με ένα στυλό και ένα ξύλινο μαχαιροπίρουνο στον λαιμό και στο πρόσωπο, τουλάχιστον δώδεκα φορές.

Το θύμα, σύμφωνα με εργαζόμενο στο νοσοκομείο, είχε εισαχθεί στην κλινική το πρωί της Πέμπτης, ενώ ο δράστης νοσηλευόταν στο τμήμα περίπου μία εβδομάδα. Η αστυνομία διενεργεί προανάκριση για το συμβάν, που σόκαρε το νοσοκομείο αλλά και την κοινή γνώμη. Τι έφταιξε; Υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης που οδηγεί σε έλλειψη της απαραίτητης μέριμνας στους ασθενείς;

Η διοικήτρια του νοσοκομείου Μαντώ Εγγλεζοπούλου σε τηλεφωνική επικοινωνία με την «Κ» διευκρίνισε ότι η ψυχιατρική κλινική διαθέτει δώδεκα κλίνες και διαβεβαίωσε ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης. Αντιστοίχως και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ (Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδας) Γιάννης Καρβέλης, διευκρινίζει ότι το ζήτημα είναι ιατρικό και αστυνομικό, δεν σχετίζεται όμως με τη στελέχωση του νοσοκομείου. Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για το συμβάν με ανεξάρτητο ανακριτή, εκτός νοσοκομείου.

Από την άλλη, κατά το παρελθόν εργαζόμενοι είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τη χωροθέτηση του τμήματος. Χαρακτηριστικά, εργαζόμενος ανέφερε στην «Κ» ότι η κλινική σχηματίζει ένα «Γ», δυσκολεύοντας την επιτήρηση και την παρακολούθηση των ασθενών, με τη μη άμεση οπτική επαφή όλων των δωματίων.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Νικόλαο Πολύζο, πρόεδρο γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, «η ψυχιατρική κλινική λειτουργεί με τρεις μόνιμους ψυχιάτρους και δύο επικουρικούς, ενώ χρειάζονται συνολικά 16 ψυχίατροι για να καλύπτουν τις ανάγκες της κλινικής, που εκτείνεται σε δύο ορόφους». Αντίστοιχο είναι το δυναμικό και των νοσηλευτών, οι οποίοι είναι 40% λιγότεροι στο νοσοκομείο απ’ ό,τι ορίζει το οργανόγραμμα.

Ο ψυχιατρικός τομέας του νοσοκομείου εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση, στην οποία δίνει διαφορετικές ερμηνείες. «Το τραγικό αυτό και απρόβλεπτο περιστατικό, παρότι θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή λόγω της ιδιαιτερότητας των ασθενών του τμήματος, αναδεικνύει για άλλη μια φορά την κατάσταση υποστελέχωσης του τμήματος που έχουμε τονίσει και αναφερθεί και σε προηγούμενα περιστατικά βίας» σημειώνει. Οπως διευκρινίζει η ανακοίνωση, η κλινική «ξεκίνησε να λειτουργεί με έξι κλίνες, στη συνέχεια αυτές διπλασιάστηκαν, με τον αριθμό των εργαζομένων να παραμένει ο ίδιος».

Φυγή γιατρών

Η φυγή γιατρών από το νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι κοινό μυστικό στην τοπική κοινωνία· πριν από έναν χρόνο στο νοσοκομείο υπηρετούσαν έξι ακτινολόγοι, ενώ σήμερα μόλις δύο. Τον Αύγουστο παραιτήθηκε η μοναδική παιδοψυχίατρος της Κέρκυρας, Σαπφώ Καραβία. «Ημουν υπεύθυνη για πληθώρα τακτικών ραντεβού, για διαγνωστικές εκτιμήσεις, ιατρικές γνωματεύσεις, διασυνδετική, για τα επείγοντα, τα εισαγγελικά και τις πραγματογνωμοσύνες σε σχέση με παιδιά και εφήβους, κάνοντας 12 μεικτές εφημερίες τον μήνα, χωρίς κανένα σχεδόν ρεπό».

Οπως διευκρινίζει η παιδοψυχίατρος στην επιστολή παραίτησής της, «δεν πιστεύω ότι η υποστελέχωση του νοσοκομείου μας και η συνακόλουθη εξουθένωση των εργαζομένων του είναι αποκλειστικά ζήτημα τοπικής διοίκησης· για να είμαι απόλυτα ακριβής, έγιναν δύο προκηρύξεις για θέση δεύτερου παιδοψυχιάτρου που δεν καλύφθηκαν ποτέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT