Αποστάσεις ΔΙΣ από θεωρίες για τις νέες ταυτότητες

Αποστάσεις ΔΙΣ από θεωρίες για τις νέες ταυτότητες

Επίσημα τοποθετήθηκε για το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος χθες, παίρνοντας αποστάσεις από «παραθρησκευτικές αντιλήψεις»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημα τοποθετήθηκε για το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος χθες, παίρνοντας αποστάσεις από «παραθρησκευτικές αντιλήψεις». Οι εικόνες ρασοφόρων και διαδηλωτών με εικονίσματα και σταυρούς στα χέρια στο πρόσφατο συλλαλητήριο, οι διακινούμενες –κυρίως διαδικτυακά– θεωρίες για «ηλεκτρονική σκλαβιά», «χάραγμα», «αντίχριστο» παραπέμπουν ευθέως σε δράση παραθρησκευτικών οργανώσεων και κύκλων, που έχουν να επιδείξουν αντίστοιχη δραστηριότητα και στο παρελθόν σε άλλα ζητήματα, όπως ο εμβολιασμός και τα περιοριστικά μέτρα την περίοδο της πανδημίας.

Με πολύ προσεκτική διατύπωση η ΔΙΣ έκανε χθες με ανακοίνωσή της διάκριση ανάμεσα στη νομιμότητα των νέων ταυτοτήτων και τη δικαιοδοσία της δικαστικής εξουσίας να αποφανθεί επί αυτής και πήρε αποστάσεις από τις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες συνωμοσιολογικές θεωρίες που αναπτύσσονται από παραεκκλησιαστικούς κύκλους. Η επίσημη Εκκλησία επί της ουσίας επιδιώκει να καθησυχάσει τυχόν ανησυχίες και ερωτήματα του κύριου σώματος του εκκλησιάσματος, που μπορεί να επηρεάζεται και να ανησυχεί από όσα ακούγονται ή απλώς να αναμένει την επίσημη τοποθέτηση απέναντι σε όσα σχεδόν τερατολογικά ακούγονται και έντεχνα προωθούνται ως εκπορευόμενα από τον χώρο της Εκκλησίας, αποδοκιμάζει έμμεσα τη δράση των παραεκκλησιαστικών κύκλων χωρίς, ωστόσο, να μπαίνει σε λογική ευθείας σύγκρουσης. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΔΙΣ υπογραμμίζεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή η κρίση για τη νομιμότητα της αστυνομικής ταυτότητας ανήκει στη δικαιοδοσία της δικαστικής εξουσίας της χώρας, που ήδη αποφάνθηκε και αφορά ένα διοικητικής φύσεως ζήτημα των σχέσεων κράτους και πολίτη.

«Οσες επιφυλάξεις αναπαράγονται από παραθρησκευτικές αντιλήψεις γύρω από τις αστυνομικές ταυτότητες δεν είναι αμιγώς ορθόδοξης προέ- λευσης», αναφέρει με ανακοίνωσή της.

Παρά ταύτα, δεν κλείνει το θέμα εκεί, όπως θα επέβαλε η αναγνώριση της διάκρισης ρόλων και εξουσιών, αλλά αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα νέας παρέμβασης μελλοντικά, επισημαίνοντας ότι «το θέμα μελετάται σε όλες τις προεκτάσεις του και θα παραπεμφθεί σε μελλοντική έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας».

Οσον αφορά την αποστασιοποίηση από τις αμφιλεγόμενες θεωρίες που διακινούνται, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «όσες απόψεις ή επιφυλάξεις αναπαράγονται από παραθρησκευτικές αντιλήψεις γύρω από τις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών, δεν είναι αμιγώς ορθόδοξης προέλευσης», καθώς και ότι «δεν είναι θεολογικώς ισχυρές οι θεωρίες ότι προσβάλλεται το δόγμα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού από τη μορφή και το περιεχόμενο της νέας αστυνομικής ταυτότητας». Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι παραθρησκευτική αφετηρία έχει η χρήση φράσεων περί «ηλεκτρονικού φακελώματος» που επιβάλλει η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και η «παγκοσμιοποίηση», καθώς δεν στοχεύει στην προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών, αλλά υπονοεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία, οι υπηρεσίες της και η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση είναι «όργανα του Αντιχρίστου».

Κάνοντας αναδρομή στο θέμα, η ΔΙΣ παραπέμπει στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο, όπως αναφέρει, το 2019 έκρινε τη νομιμότητα της υπουργικής απόφασης του 2018 για τη νέα αστυνομική ταυτότητα και «αφενός απέρριψε τις νομικές διαφωνίες σχετικά με την προστασία της προσωπικότητας, της θρησκευτικής συνειδήσεως και των προσωπικών δεδομένων του πολίτη, αφετέρου ακύρωσε μερικώς την υπουργική απόφαση του 2018 ως προς μία διάταξή της, που προέβλεπε άμεση χρήση της ταυτότητας από τους πολίτες ως κάρτας υπηρεσιών ψηφιακής διακυβερνήσεως, καθώς αυτή η λειτουργία της δεν προβλεπόταν νομοθετικώς. Εκτοτε η πολιτεία συμμορφώθηκε και εξέδωσε δύο διορθωτικές υπουργικές αποφάσεις (2019, 2023)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή