Η ανατομία της καταστροφής: SOS προς την Ε.Ε. για 1,5 δισ.

Η ανατομία της καταστροφής: SOS προς την Ε.Ε. για 1,5 δισ.

Η κυβέρνηση μετράει ήδη το κόστος της καταστροφής σε υποδομές και παραγωγή

7' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκταση της καταστροφής που έχει υποστεί η Θεσσαλία είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί. Τις επόμενες ημέρες, αφότου υποχωρήσουν τα ύδατα ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους, θα ξεκινήσει η λεπτομερής καταγραφή των ζημιών. Η πρώτη εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η Θεσσαλία έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή σε υποδομές και καλλιέργειες, που με έναν πρώτο υπολογισμό κοστολογούνται υπερδιπλάσια από τις καταστροφές του «Ιανού», που ανήλθαν σε 600.000 ευρώ. Συνεπώς μιλάμε για ένα κόστος αποκατάστασης που μπορεί να αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της και θα χρειαστεί ευρωπαϊκή συνδρομή για να καλυφθεί. Η διαδικασία αυτή θα κινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», άμεσα, δηλαδή ακόμη και εντός της εβδομάδας, καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για καθυστερήσεις.

Ο πρώτος στόχος πάντως για την κυβέρνηση είναι τις επόμενες μέρες αυτές οι περιοχές να γίνουν ξανά «στοιχειωδώς λειτουργικές» για τους κατοίκους τους, καθώς θα πάρει πολύ καιρό να επανέλθουν στην κανονική τους κατάσταση. Ειδικά ο Βόλος είναι μια πόλη ολόκληρη θαμμένη στη λάσπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή και το Σάββατο βρέθηκε στη Θεσσαλία, όπου δεσμεύτηκε σε πρώτη φάση για την τάχιστη αποκατάσταση της περιοχής και την άμεση αποζημίωση στους πληγέντες. Αναπόφευκτα όμως το θέμα της Θεσσαλίας και ευρύτερα της Πολιτικής Προστασίας περνάει σε πρώτο πλάνο και θα μονοπωλήσει και την αναβληθείσα επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη και Πέμπτη. Οι πληγές του φετινού καλοκαιριού δεν κλείνουν εύκολα, καθώς οι μεγάλες πυρκαγιές και οι καταστροφικές πλημμύρες έδειξαν πως πρέπει να αναθεωρηθεί όλο το μοντέλο της Πολιτικής Προστασίας. «Τα ζητήματα του κράτους περνούν πλέον σε πρώτο πλάνο», αναφέρει κυβερνητική πηγή, προαναγγέλλοντας πως και στη Θεσσαλονίκη αλλά και ευρύτερα θα βρεθούν στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Τρεις μήνες σοκ

Πλην του τεράστιου οικονομικού κόστους και της άμεσης διαχείρισης που πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα, οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες στη Θεσσαλία ανοίγουν και ένα άλλο ζήτημα για την κυβέρνηση, που είναι πολιτικής φύσεως. Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες αφότου η Νέα Δημοκρατία επανεξελέγη πανηγυρικά με 41%, τα προβλήματα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους είναι πολλά και αγγίζουν τον πυρήνα της μητσοτακικής διακυβέρνησης: την αποτελεσματικότητα. Η κυβέρνηση αυτή τόσο το 2019 όσο και το 2023 κέρδισε γιατί υπερίσχυσε έναντι του αντιπάλου της στο βασικό ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε για να κάνει τη δουλειά». Αυτή η «δουλειά» τους τελευταίους τρεις μήνες δεν γίνεται, με πλήθος δυσλειτουργιών να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Πυρκαγιές που δεν έσβησαν ποτέ, χούλιγκαν που διέσχισαν όλη τη χώρα και ενεπλάκησαν σε φόνο, καταστροφικές πλημμύρες και απουσία του Λιμενικού σε μια τραγική δολοφονία ενός νέου ανθρώπου συνθέτουν μια προβληματική εκκίνηση που προβληματίζει και το ίδιο το Μαξίμου. Τα παραπάνω, μαζί με τις πάγιες αδυναμίες σε Υγεία, Παιδεία και Δικαιοσύνη, δημιουργούν έναν πολιτικό γρίφο για την κυβέρνηση.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η Αθήνα να ζητήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για την αποκατάσταση των ζημιών.

Στο ερώτημα ποιο θα είναι πολιτικά το επόμενο βήμα ώστε το Μαξίμου να ξεπεράσει την κρίση και κυρίως να πείσει ότι «μπορεί να κάνει τη δουλειά», η απάντηση δεν είναι εύκολη. Για το εγγύς μέλλον υπάρχουν εισηγήσεις στο Μαξίμου που μιλούν για διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Χαρακτηριστική είναι η άποψη που μεταφέρει στην «Κ» κυβερνητική πηγή λέγοντας πως υπάρχει μια ισχυρή άποψη εντός του Μαξίμου που λέει πως ο Μητσοτάκης πρέπει να προχωρήσει πιο δυναμικά και να μην κάνει πίσω σε τίποτα, όταν θεωρεί πως δεν λειτουργεί σωστά.

Δυσπιστία

Οι εισηγήσεις για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πάντως, είναι το έλασσον. Στη μεγάλη και μακροπρόθεσμη εικόνα η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια εμπεδωμένη δυσπιστία των πολιτών και να αποκαταστήσει την τραυματισμένη σχέση με το κράτος. Τούτο το σκέλος χρειάζεται πολλή δουλειά και πολλή προσπάθεια, καθώς αναλώθηκε δυσανάλογα πολύ πολιτικό κεφάλαιο τους τρεις αυτούς μήνες.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να δώσει αυτή τη μάχη όλο το επόμενο διάστημα, φέρνοντας ζητήματα καθημερινότητας στην πρώτη γραμμή. Οπως λέει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, η οικονομία, τα βήματα εμπρός που έχει κάνει η χώρα σε όλα τα επίπεδα, η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της, θα πρέπει να εδράζονται στο αίσθημα της ασφάλειας. «Αλλιώς όλα θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας». Η ασφάλεια θα πρέπει να ενισχυθεί. Συνεπώς ήδη από τη Θεσσαλονίκη, που ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει το πρώτο πλαίσιο, αλλά και ακολούθως το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα. Στην Υγεία με την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, στη Δικαιοσύνη με την ταχύτερη απονομή της, στην Παιδεία όπου θα πρέπει να μην υπάρχουν κενά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, στο Δημόσιο όπου χρειάζεται ένα νέο μοντέλο που θα εμπνέει τους πολίτες και θα λειτουργεί αρτιότερα.

Οι αριθμοί

730.000 στρέμματα έχουν κατακλυστεί από το νερό σε όλη τη Θεσσαλία.

550.000 στρέμματα ήταν σπαρμένα με βαμβάκι.

6.406 κλήσεις για κοπές δέντρων και αντλήσεις νερών δέχτηκε η Πυροσβεστική από την Τρίτη 5/9 μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (7/9).

1.881 απεγκλωβισμοί ανθρώπων από την Πυροσβεστική.

2.000 διασώσεις πολιτών με ελικόπτερα και βάρκες.

– Αναστέλλεται η λειτουργία δικαστηρίων και εισαγγελιών στις πληγείσες περιοχές.

– Αναστέλλεται για μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στις Σποράδες.

Τρίκαλα

– Αδύνατη η πρόσβαση των κατοίκων από τον ορεινό και ημιορεινό όγκο στην πόλη.

– Κόπηκε στη μέση η γέφυρα της Διάβας.

– Η στάθμη του ποταμού Ληθαίου (παραπόταμος του Πηνειού) έχει ξεπεράσει το ύψος των γεφυρών.

– Παρασύρθηκε από το νερό η γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα στην Πύλη Τρικάλων.

– Στη Φαρκαδόνα εγκλωβίστηκαν άνθρωποι.

Καρδίτσα

440 κουβέρτες στους Σοφάδες.

400 κουβέρτες και 170 ράντζα εκστρατείας στην Ιτέα.

– Πολλά χωριά στον κάμπο έχουν πλημμυρίσει. 

– Εχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια.

– Κατάρρευση δέκα σπιτιών στο Μορφοβούνι.

– Κατέρρευσε τμήμα γέφυρας του 16ου αιώνα στον Πηνειό.

Λάρισα

– Ο οικισμός Κάστρο εξαφανίστηκε κάτω από το νερό.

– Στο Καλό Νερό Λάρισας το ποτάμι κατέβηκε μέσα στο χωριό και διέλυσε τα πάντα.

– Καλύφθηκε από τα νερά το Κουτσόχερο.

– Στην πόλη έχουν καταφύγει 190 τουρίστες και ντόπιοι από το Πήλιο.

– Εκκένωση συνοικιών Αγίου Θωμά και Γιάννουλη (μέσα στην πόλη) λόγω υπερχείλισης του Πηνειού.

Μακρινίτσα

Γκρεμίστηκε το πάρκινγκ, αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν, κόπηκε η πρόσβαση για τα αυτοκίνητα από τον Βόλο, αλλά και προς Πορταριά, καθώς σε κάποια σημεία ανά 100 μέτρα ο δρόμος είχε υποχωρήσει. Ο Κωστής Σαρακατσάνος είχε κατέβει με τα πόδια μέχρι τον Βόλο, μια απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων, για να πάρει φάρμακα, πάνες και άλλες προμήθειες για κατοίκους και
τουρίστες που είχαν μείνει πίσω. «Πρώτη φορά στη ζωή μου έχω φοβηθεί. Να βλέπεις ένα τοπίο
βομβαρδισμένο όπως η Ουκρανία, να σκάνε βράχια στα αυτοκίνητα και να λες από τύχη ζω», λέει.

Καλά Νερά

Κόπηκε η γέφυρα και οι Ενοπλες Δυνάμεις επιχειρούσαν στις 8/9 να ενώσουν τα δύο τμήματά της με σιδερένια στηρίγματα, ώστε να περάσουν προμήθειες. Το οδικό δίκτυο που συνδέει χωριά του Πηλίου έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία και γινόταν προσπάθεια να κρατηθεί ανοιχτό μέσω Νεοχωρίου και Μηλιών, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στον Βόλο.

Μηλίνα

Τουλάχιστον τέσσερα σπίτια γκρεμίστηκαν, γέφυρες του χωριού έπεσαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από χειμάρρους, καρφώθηκαν σε τοίχους και κολόνες και πνίγηκαν στη λάσπη. Στις 7/9 μεταφέρθηκαν διά θαλάσσης στον Βόλο άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στη Μηλίνα, στον Πλατανιά και στον οικισμό Μικρό. Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχαήλ Μιτζικός ζήτησε και τη συνδρομή του στρατού για τη μεταφορά ανθρώπων και προμηθειών.

Σκίαθος

Οι ζημιές καλύπτουν σε έκταση όλο το μήκος και το πλάτος του νησιού. Φερτά υλικά υπάρχουν κατά
μήκος όλου του οδικού δικτύου από τη Σκιάθο μέχρι τις Κουκουναριές και συνεργεία προσπαθούν να τα απομακρύνουν. Αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να λειτουργήσουν και
η σεζόν ολοκληρώθηκε για αυτές πρόωρα. Ο δήμαρχος Σκιάθου Θεόδωρος Τζούμας λέει στην «Κ»
ότι ταξιδιωτικά πρακτορεία από το εξωτερικό θέλουν να κόψουν τα προγράμματά τους και σε επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στο νησί.

Μαγνησία – Βόλος

Το δίκτυο ύδρευσης έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, για την πλήρη αποκατάσταση των οποίων θα χρειαστούν πολλές ημέρες. Στους κατοίκους δίνονται νερά με δελτίο, αφού για ημέρες δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ αποφασίστηκε ως έκτακτη λύση το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο να υδροδοτηθεί από πισίνες των κολυμβητηρίων για να καλυφθούν ορισμένες από τις ανάγκες ασθενών. Μεγάλα τμήματα της πόλης έχουν καλυφθεί με λάσπη, δεκάδες υπόγεια
έχουν πλημμυρίσει.

150 εκατ. κ.μ. νερού πέρασαν μέσα από το Βόλο – «Κάθε 1.000 χρόνια εκδηλώνεται τέτοια κακοκαιρία», σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

1.096 χιλιοστά βροχής έπεσαν συνολικά κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Daniel» στη Ζαγορά Πηλίου. Στο ίδιο μέρος, κατά την κακοκαιρία του «Ιανού» το 2020 είχαν πέσει μόλις 47 χιλιοστά.

2.260 κλήσεις στην Πυροσβεστική.

45 νταλίκες μετέφεραν εμφιαλωμένο νερό.

– Δεν λειτουργούν οι δημόσιες συγκοινωνίες.

– Κατέρρευσε η γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό Βόλου.

– Το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου λειτουργεί με γεννήτριες και νερό που μεταφέρεται με βυτιοφόρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή