Κακοκαιρία Daniel – Θεσσαλία: Δύσκολη η επιστροφή στις κατοικίες

Κακοκαιρία Daniel – Θεσσαλία: Δύσκολη η επιστροφή στις κατοικίες

Στα χωριά τον χειμώνα οι συνθήκες διαμονής μπορεί να μην είναι ασφαλείς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο μεγάλος αριθμός ανθρώπων να μην μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι του ακόμα και μετά την πλήρη υποχώρηση του νερού είναι ορατό.

Πολλοί πλημμυροπαθείς παραμένουν σε ξενοδοχεία σε Λάρισα και Καρδίτσα, ωστόσο από σήμερα το πρωί εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο Λάρισας για όσους χρειάζονται στέγη. Εδώ και τουλάχιστον τρεις ημέρες οι περίπου 900 αιτούντες άσυλο που διέμεναν στη δομή μεταφέρθηκαν σταδιακά σε άλλες δομές στον Βόλο, στις Θερμοπύλες, στη Ριτσώνα, στη Θήβα, στην Κόρινθο, στον Κατσικά Ιωαννίνων, στη Φιλιππιάδα και στην Αγία Ελένη.

Η συγκεκριμένη δομή διαθέτει οικίσκους-κοντέινερ και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1.300 άτομα. Από την πλευρά του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα παραχωρηθεί η δομή στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλία.

Σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα

Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι κατάφεραν να βγουν από τα σπίτια τους –ακόμα επτά χωριά έως χθες το βράδυ ήταν αποκομμένα χωρίς οδική πρόσβαση– έχουν καταφύγει σε ξενοδοχεία της περιοχής. Σε ξενοδοχεία σε Λάρισα, Καρδίτσα και Βόλο διαμένουν πλημμυροπαθείς αλλά και άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν από την κακοκαιρία και δεν έχουν ακόμα αναχωρήσει καθώς η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή.

Οι δήμοι της περιοχής μέσω των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας καλύπτουν τα έξοδα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, ενώ και πολίτες έχουν διαθέσει τα διαμερίσματα που νοικιάζουν στην πλατφόρμα Αirbnb. Ενδεικτικά ο Δήμος Λάρισας φιλοξενεί σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα τα οποία έχουν διατεθεί περίπου 200 άτομα.

Η δομή μεταναστών στη Λάρισα αναμένεται να υποδεχθεί σήμερα όσους χρειάζονται στέγη – Εως χθες το βράδυ, επτά οικισμοί παρέμεναν αποκομμένοι χωρίς οδική πρόσβαση.

Ασφαλώς οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν να τραβηχτούν τα νερά για να επιστρέψουν στα σπίτια τους παρά τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Ωστόσο, η έλλειψη εύκολης πρόσβασης και η καταστροφή των υποδομών, ειδικά στα χωριά, μπορεί να μην προσφέρει ασφαλείς συνθήκες διαμονής για τους κατοίκους ειδικά τον χειμώνα. Ακόμα χθες αποκλεισμένα παρέμεναν τα χωριά Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς. Το τμήμα της εθνικής οδού Αθήνας – Θεσσαλονίκης που συνδέει τα Τρίκαλα με τη Λάρισα παρέμενε χθες πλημμυρισμένο, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Συνεργεία της περιφέρειας αλλά και των δήμων εργάζονται προκειμένου ο δρόμος να ανοίξει μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Στο μεταξύ, στον ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Αποζημιώσεων) είχαν δηλωθεί 38.000 νεκρά πρόβατα και 7.000 χοίροι.

Μέχρι χθες το πρωί είχαν συγκεντρωθεί και αποτεφρωθεί ή ταφεί σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις περισσότερα από 15.000 νεκρά ζώα, ωστόσο καταγγελίες κτηνοτρόφων ανέφεραν ότι τους ζητήθηκε να μαζέψουν οι ίδιοι τα ζώα για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Υδροδότηση

Στο μεταξύ, η υδροδότηση στον Βόλο έχει επανέλθει σε πολλές περιοχές, ωστόσο το νερό δεν είναι πόσιμο και συστήνεται στους πολίτες να το χρησιμοποιούν μόνο για καθαρισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή