Πλημμύρες: Μία αλυσίδα αλληλεγγύης από την Καλλιθέα μέχρι την Αγία Τριάδα Καρδίτσας (εικόνες)

Πλημμύρες: Μία αλυσίδα αλληλεγγύης από την Καλλιθέα μέχρι την Αγία Τριάδα Καρδίτσας (εικόνες)

«Μη μας ξεχάσετε όταν “σβήσουν” τα φώτα», δήλωσαν οι κάτοικοι στην «Κ»

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια αλυσίδα αλληλεγγύης και προσφοράς για τους κατοίκους που επλήγησαν στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας διοργανώθηκε μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συγκεντρώθηκαν 80 τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης.

Μια αλυσίδα που ξεκίνησε στο 4ο Λύκειο Καλλιθέας και έφτασε μέχρι την Αγία Τριάδα, το χωριό των Καραγκούνηδων που κάποτε είχε πρωταγωνιστήσει στα γεγονότα του Κιλελέρ. Μια αλυσίδα που είχε «κρίκους» τη θέληση για προσφορά στον συνάνθρωπο, τους μαθητές από το Λύκειο Καλλιθέας, που βοήθησαν για να φορτωθούν τα φορτηγά ,και τους εκατοντάδες ανθρώπους που πρόσφεραν αυτά που τους περίσσευαν, αλλά ακόμα και… αυτά που δεν τους περίσσευαν.

Πλημμύρες: Μία αλυσίδα αλληλεγγύης από την Καλλιθέα μέχρι την Αγία Τριάδα Καρδίτσας (εικόνες)-1

Για τέσσερις ημέρες μία αίθουσα από το 4ο Λύκειο Καλλιθέας θύμιζε… κυψέλη. Καθημερινά άνθρωποι του μόχθου αλλά και επιχειρηματίες άφηναν στους εθελοντές είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας. Το κάλεσμα πραγματοποιήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η πρωτοβουλία ανήκε στον παλαιό μπασκετμπολίστα Κωνσταντίνο Κακαργιά, ο πατέρας του οποίου κατάγεται από την Αγία Τριάδα, χωριό που βούλιαξε στη λάσπη από τη μανία της φύσης. «Ηταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή Ιάκωβο Μαυρέλη για την παραχώρηση της αίθουσας που ανήκει στην ΕΛΜΕ», μας είπε λακωνικά ο κ. Κακαργιάς. 

Και αυτοί που βοήθησαν ήταν πολλοί. Στην αλυσίδα αλληλεγγύης προστέθηκαν «κρίκοι» που πρόσφεραν ό,τι και όσα μπορούσε ο καθένας. Από το ένα κουτί γάλα που έφερε με δάκρυα στα μάτια μία γιαγιά από τον Πόντο μέχρι τα χιλιάδες μπουκάλια με νερό που έδωσε επιχειρηματίας εστίασης από την περιοχή της Γλυφάδας. Σπουδαίο ρόλο στη δράση έπαιξε η προσφορά των φορτηγών που διατέθηκαν για τη μεταφορά.  

Οι μαθητές από το γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Καλλιθέας ήταν αυτοί που βοήθησαν για να φορτωθούν οι 80 τόνοι. Ο Παναγιώτης, η Κωνσταντίνα, η Σπυριδούλα, η Εγκα, ο Ορέστης, η Αγγελική, η Μόνικα, η Ματίνα, ο Βασίλης, ο Ματέο και άλλα παιδιά έφτιαξαν τη δική τους αλυσίδα από την αίθουσα μέχρι τα φορτηγά. «Βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, κάνουμε και γυμναστική. Κουραστήκαμε λίγο, αλλά η χαρά για αυτό που προσφέρουμε είναι μεγαλύτερη», μας είπε ο Παναγιώτης. Η 15χρονη Αγγελική, κατά το παρελθόν, είχε βοηθήσει σε φωτιές φροντίζοντας ζώα. Τώρα πρωταγωνίστησε για να φορτωθούν τα τρόφιμα. «Ηθελα να πάω να βοηθήσω αλλά έχω μάθημα στο σχολείο. Με αυτό που κάνω νιώθω ότι είμαι εκεί και βοηθάω τους ανθρώπους», τόνισε και η 16χρονη Μόνικα συμπλήρωσε: «Κάνουμε το χρέος μας. Αύριο μπορεί να χρειαστούμε εμείς βοήθεια».

Πλημμύρες: Μία αλυσίδα αλληλεγγύης από την Καλλιθέα μέχρι την Αγία Τριάδα Καρδίτσας (εικόνες)-2

Η διάθεση των μαθητών για προσφορά ήταν τόσο μεγάλη που κάποια εξ αυτών ενημέρωσαν τους γονείς τους ότι θα παραμείνουν και μετά το τρίωρο του μαθήματος για να βοηθήσουν. Ενας κρίκος της αλυσίδας ήταν και ο Αλέξανδρος. «Γεννήθηκα στο Λεοντάρι Καρδίτσας. Μέσα από αυτή τη δράση νιώθω ότι βοηθάω τους παιδικούς μου φίλους. Ας μου βάλουν απουσία στο μάθημα. Δεν φεύγω εάν δεν γεμίσουμε τα φορτηγά», είπε. Για να φορτωθούν οι ογδόντα τόνοι βοήθησε μέχρι και η επιστάτρια του σχολείου που συντόνισε τις «Πόντιες», τις «ανεψιές μου», όπως αποκαλεί τις μαθήτριες. 

Τα νεκρά ζώα, οι επιδοτήσεις και η… λασπουριά 

Το δεύτερο.. κομμάτι της αλυσίδας αλληλεγγύης «ενσαρκώθηκε» στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας. Στο διπλανό χωριό, το Προάστιο, το οποίο επλήγη λιγότερο, δημοφιλής ταβέρνα «κατέβασε» επιχειρηματικά τα ρολά και μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο κέτερινγκ για την εστίαση των πληγέντων του Κάμπου. Καθημερινά μαγειρεύονται περισσότερες από 2.000 μερίδες.

Η πλατεία της Αγίας Τριάδας θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Οι τέντες στα μπαλκόνια είναι σκισμένες. Ρωτάμε εάν έφτασε μέχρι εκεί το νερό και μας απαντάνε ότι σκίστηκαν από τα ελικόπτερα που απεγκλώβισαν τον κόσμο. «Μας έσωσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι πυροσβέστες», λένε στο kathimerini.gr. Το μίνι μάρκετ έχει μετατραπεί σε σταθμό παροχής ειδών πρώτης ανάγκης. Με ένα κόκκινο στιλό σημειώνουν σε ένα τετράδιο τα προϊόντα που παραλαμβάνει κάθε οικογένεια.

Οι δρόμοι κάτω από την πλατεία έχουν μετατραπεί σε βάλτο. Από τα δεκάδες σπίτια του χωριού δεν πλημμύρισαν μόνο τα πέντε. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Δέκα σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και πολλά από τα υπόλοιπα θα κριθούν ακατάλληλα γιατί από το νερό προκλήθηκαν πολλές φθορές στους τοίχους. Τα 35 παιδιά του χωριού δεν πήγαν στο δημοτικό σχολείο γιατί έχει μετατραπεί σε λίμνη. «Μόνο η σημαία φαινόταν. Αυτό δεν το έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Και στο παρελθόν είχε βρέξει, αλλά ποτέ τόσο πολύ. Στο σπίτι μου στοιβαχτήκαμε έντεκα άνθρωποι για να σωθούμε», μας αφηγήθηκε μία 75χρονη.

Πλημμύρες: Μία αλυσίδα αλληλεγγύης από την Καλλιθέα μέχρι την Αγία Τριάδα Καρδίτσας (εικόνες)-3

Το απόγευμα έφτασαν και οι 80 τόνοι ειδών πρώτης ανάγκης. Κάποιοι από τους άνδρες του χωριού ανέλαβαν να ξεφορτώσουν τα φορτηγά. Καραγκούνηδες, απόγονοι των επαναστατών κατά των τσιφλικάδων, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που, μέχρι τώρα, έκαναν τον Κάμπο να… ανθίζει. Στην ερώτηση πού βρίσκονται οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού. μας απάντησαν ότι καθαρίζουν τα σπίτια τους, ενώ κάποιοι άλλοι απογοητεύτηκαν και έφυγαν για την Καρδίτσα.

Η δυσοσμία στην περιοχή είναι έντονη. Ενα μεγάλο φορτηγό περνάει στον δρόμο αφήνοντας πίσω του ένα υδάτινο αυλάκι. Η μυρωδιά γίνεται εντονότερη. «Δεν σας το είπαμε, για να μη σας τρομάξουμε, αλλά το φορτηγό είχε περισσότερα από 150 νεκρά ζώα», μας λένε οι κάτοικοι όταν απομακρύνεται το φορτηγό και πηγαίνουν γρήγορα μέχρι την πλατεία για να φέρουν ένα από τα δεκάδες τσουβάλια ασβέστη που βρίσκονται εκεί προκειμένου να ρίξουν ασβέστη στα νερά για να «σκεπαστεί» η δυσοσμία και για να μη δημιουργηθεί εστία μολύνσεων. 

Τα μεγάφωνα της Αγίας Τριάδας ανήγγειλαν ότι στο Πολιτιστικό Κέντρο υπάρχουν φρούτα και «όποιος επιθυμεί να έρθει να πάρει». Αμέσως εμφανίστηκαν γυναίκες και παιδιά με γαλότσες και φόρμες. «Κάθε μέρα μάς φέρνουν μερίδες φαγητού, αλλά το μεσημέρι επισκευάζουμε τα σπίτια μας και δεν πηγαίνουμε να τις πάρουμε. Αυτές που φέρνουν το βράδυ δεν επαρκούν», μας λένε. 

Το βαμβάκι και ο γάμος που δεν έγινε

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας είναι μία από τις παλαιότερες του νομού. Οι εικόνες της από το 2002 έχουν χαρακτηριστεί «μνημεία και έργα τέχνης που χρίζουν ειδικής κρατικής προστασίας». Σε αυτόν τον χώρο βρήκαν, αρχικά, καταφύγιο τα θύματα της κακοκαιρίας «Daniel». Σε αυτόν τον χώρο κοιμήθηκαν και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, πυροσβέστες κ.λπ. που βοήθησαν στους απεγκλωβισμούς. Το προαύλιο αυτού του χώρου, μετά την εκφόρτωση των ειδών πρώτης ανάγκης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μετατράπηκε σε υπαίθριο καφενείο.

Κάτοικος σπιτιού που δεν πλημμύρισε έφερε ένα μπουκάλι ουίσκι και, μέσα από τη συζήτηση, βγήκαν στην επιφάνεια τα προβλήματα. «Σε λίγο θα ξεκινάγαμε να μαζέψουμε το βαμβάκι και άλλα προϊόντα, αλλά, τώρα, δεν θα κάνουμε τίποτα. Η εφετινή σοδειά θα ήταν πολύ καλή και θα μας βοηθούσε να κλείσουμε πολλές υποχρεώσεις», μας είπε ο Δημήτρης, ο οποίος την προσεχή Κυριακή θα παντρευόταν και αναγκάστηκε να αναβάλει τον γάμο.

Πλημμύρες: Μία αλυσίδα αλληλεγγύης από την Καλλιθέα μέχρι την Αγία Τριάδα Καρδίτσας (εικόνες)-4

Στην γύρω περιοχή υπάρχουν περισσότερα από 2.000 νεκρά ζώα. Οι κτηνοτρόφοι έχουν καταστραφεί, ενώ οι μολύνσεις ελλοχεύουν. «Εάν αποζημιωθούμε με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μοσχάρι, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», τονίζει ο Αλέξης, ο οποίος είχε 100 μοσχάρια και πνίγηκαν τα 90 από αυτά. 

Η Αγία Τριάδα, στην αρχαιότητα, ονομαζόταν Μερίκαστρον και ήταν ακμάζουσα πόλη της περιοχής. Στη Βυζαντινή περίοδο παρήκμασε. Στη σύγχρονη Ιστορία, οι Καραγκούνηδες αφιέρωσαν τη ζωή τους στις ανάγκες του Κάμπου. Θα αποτελέσει η καταστροφή από την κακοκαιρία «Daniel» αιτία για μια δεύτερη παρακμή; Κάποιοι από τους κατοίκους του χωριού εκφράζουν την άποψη να το εγκαταλείψουν και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην πόλη. Το καραγκούνικο πνεύμα όμως «ξυπνάει» στους νεότερους. «Θα μείνουμε εδώ και θα παλέψουμε. Με τη βοήθεια και της πολιτείας, θα αναδυθεί και πάλι το χωριό μας μέσα από τη λασπουριά», τονίζουν στο kathimerini.gr.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT