Θεσσαλία: Αγώνας δρόμου μπροστά στην απειλή της υγειονομικής κρίσης
θεσσαλία-αγώνας-δρόμου-μπροστά-στην-α-562622644

Θεσσαλία: Αγώνας δρόμου μπροστά στην απειλή της υγειονομικής κρίσης

Χιλιάδες νεκρά ζώα παραμένουν εκτεθειμένα υπό υψηλές θερμοκρασίες ενώ ανησυχία επικρατεί για την υγεία των πολιτών που επιστρέφουν στα σπίτια τους και ξεκινούν τον καθαρισμό

Φωτογραφίες: In Time
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τον χρόνο δίνουν φορείς και υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση που ελλοχεύει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας 

Πλην του δήμου Καρδίτσας, βασικό πρόβλημα στους υπόλοιπους δήμους αποτελεί το ζήτημα των χιλιάδων νεκρών ζώων που παραμένουν εκτεθειμένα υπό υψηλές θερμοκρασίες, ενώ κάποια βρίσκονται ακόμα σε πλημμυρισμένες κτηνοτροφικές μονάδες. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Κελέτση, μέχρι χθες είχαν συλλεχθεί μόνο τα μισά από τα 70.935 αιγοπρόβατα και λιγότερα από τα μισά από τα 131.795 πτηνά που έχουν καταγραφεί ως νεκρά στην περιοχή. Οπως δήλωσε ο ίδιος, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων και Λάρισας

Θεσσαλία: Αγώνας δρόμου μπροστά στην απειλή της υγειονομικής κρίσης-1

«Στο συντονιστικό, παρουσία των υπουργών, οι δήμαρχοι είπαμε ότι είναι αδύνατον να γίνει από εμάς η συγκομιδή των ζώων και έτσι αποφάσισε η πολιτεία να συγκροτήσει συνεργεία και μονάδες απολύμανσης. Είναι πολύ σημαντική η βοήθειά τους αλλά πρέπει οπωσδήποτε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί. Είναι πολλά τα ζώα. Μόνο τα νεκρά αιγοπρόβατα στον δήμο Λαρισαίων είναι 11.000», δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης

Σε Μαραθέα, Κόρδα, Βλοχό και Μεταμόρφωση δεν έχουν φτάσει ακόμα συνεργεία για να μαζέψουν ζώα, καθώς τώρα τραβήχθηκαν τα νερά, σύμφωνα με τον αρμόδιο δήμαρχο, Γιώργο Σακελλαρίου. «Κλιμάκιο του στρατού ήρθε για μισή ημέρα και έφυγε. Αργούν οι εταιρείες που έχει “επιστρατεύσει” η Περιφέρεια», επισήμανε. Το ζήτημα παραμένει και στον δήμο Τρικκαίων, ο οποίος ξεκίνησε με δικά του μέσα την περισυλλογή των ζώων, όπως ανέφερε ο δήμαρχος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Νίκο Σάκκα, σε κάποια χωριά δεν μπορεί ακόμα να επιχειρήσει ούτε με ανθρώπους, ούτε με μηχανήματα και αναμένεται η συνδρομή της ειδικής μονάδας του στρατου για να συλλεχθούν τα νεκρά ζώα από περίπου 15 εναπομείνασες κτηνοτροφικές μονάδες σε τέσσερα χωριά της περιοχής. 

Θεσσαλία: Αγώνας δρόμου μπροστά στην απειλή της υγειονομικής κρίσης-2

Εμβολιασμοί και προστατευτικές στολές

Εχουν μοιραστεί αρκετές στολές, αλλά δεν τις φορούν όλοι οι κάτοικοι.

Ανησυχία επικρατεί και για την υγεία των πολιτών που καταφέρνουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά την υποχώρηση των υδάτων και ξεκινούν τον καθαρισμό. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι πολίτες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, όπως γάντια, γαλότσες και μάσκες. «Τους προειδοποιήσαμε να μην μπαίνουν μέσα σε κάποια χωριά γιατί υπάρχουν λιμνάζοντα νερά», είπε ο δήμαρχος Παλαμά επισημαίνοντας ότι πολλοί δεν ακολουθούν τις οδηγίες. Οπως τόνισε, οι στολές που έφεραν κάποιες εταιρείες, όπως ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας, έγιναν ήδη ανάσπαστες και δεν υπάρχουν πλέον άλλες. Επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, σημείωσε ότι κλιμάκια του υπουργείου έχουν μεταβεί ήδη σε δύο χωριά του δήμου και κάνουν αντιτετανικούς ορούς σε κατοίκους που ήρθαν σε επαφή με το νερό.  

Θεσσαλία: Αγώνας δρόμου μπροστά στην απειλή της υγειονομικής κρίσης-3

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 408 κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού στις πληγείσες περιοχές. 

«Εχουν μοιραστεί αρκετές στολές, αλλά δεν τις φορούν όλοι οι κάτοικοι», σημείωσε ο δήμαρχος Λάρισας, λέγοντας πως γίνεται προσπάθεια να παρέχονται συνεχώς όλα τα απαραίτητα, όπως γάντια και γαλότσες, για να είναι επαρκώς προστατευμένοι όσοι επιστρέφουν στις κατοικίες τους. «Ο φόβος έρχεται δεύτερος, όταν θέλουν να μπουν στα σπίτια τους και να αρχίσουν να τα καθαρίζουν. Δεν λέω ότι είναι σωστό, αλλά αυτό συμβαίνει», επισήμανε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας, Σπύρος Αγνάντης, λέγοντας πως υπάρχει μεγάλη βοήθεια από εθελοντές στην περιοχή που είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και συνδράμουν τους κατοίκους.  

Υπάρχει μεγάλη βοήθεια από εθελοντές που είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και συνδράμουν τους κατοίκους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κ. Αγαπηδάκη, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 54 λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 408 κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού στις πληγείσες περιοχές. 

Θεσσαλία: Αγώνας δρόμου μπροστά στην απειλή της υγειονομικής κρίσης-4

Λιμνάζοντα νερά και απολυμάνσεις 

Προβληματισμό προκαλούν και τα λιμνάζοντα νερά σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας. Οπως ανέφερε ο Απόστολος Καλογιάννης, για τη Λάρισα συνεχίζεται ακόμα ο αγώνας των απαντλήσεων από τις δημόσιες δομές και τα υπόγεια με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ. Παράλληλα, όπως περιέγραψε, μηχανήματα του δήμου με τη συνδρομή ιδιωτών απομακρύνουν καθημερινά τόνους λάσπης και ογκωδών, κυρίως οικοσυσκευών που απομακρύνουν οι κάτοικοι από τα σπίτια. Οταν γίνει αυτό, περνούν τα μηχανήματα και ψεκάζουν με αντισηπτικό για να απολυμανθούν οι δρόμοι. Στην πραγματοποιήση απολύμανσης με βυτιοφόρα δεσμεύτηκε και ο κ. Σακελλαρίου, χωρίς να διευκρινίζει από ποιον φορέα, επισημαίνοντας ωστόσο πως ακόμα γίνεται η απομάκρυνση της λάσπης. 

Στον δήμο Λάρισας υπάρχουν φόβοι και για τη μετάδοση ασθενειών μέσω των κουνουπιών, καθώς σε διάφορα σημεία έχουν δημιουργηθεί έλη από τα λιμνάζοντα νερά. «Ζητούμε τον συνεχή ψεκασμό των σημείων αυτών», τόνισε ο κ. Καλογιάννης. Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, κατά τον τελευταίο έλεγχο που έγινε βρέθηκαν επτά ζωντανές προνύμφες και λήφθηκαν μέτρα για την εξουδετέρωσή τους, ενώ θα τοποθετηθούν 18 επιπρόσθετοι σταθμοί για τις μετρήσεις κουνουπιών. 

Θεσσαλία: Αγώνας δρόμου μπροστά στην απειλή της υγειονομικής κρίσης-5

Παρέχουμε δωρεάν εμφιαλωμένα νερά για να πίνει ο κόσμος αλλά και να μπορεί να μαγειρέψει.

Αγκάθι παραμένει το νερό, που σε πολλές περιοχές δεν είναι ακόμα πόσιμο και οι κάτοικοι αναγκάζονται να προηθεύονται εμφιαλωμένο. «Παρέχουμε δωρεάν εμφιαλωμένα νερά για να πίνει ο κόσμος αλλά και να μπορεί να μαγειρέψει», τόνισε ο δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, αναφερόμενος σε περιοχές που το νερό έχει κριθεί ακατάλληλο. 

Την προσοχή τους εστιάζουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα συστήματα βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων που σε κάποιες περιοχές έχουν καταστραφεί πλήρως. Στη Λάρισα, ο δήμαρχος επεσήμανε πως δίνεται μάχη ώστε να επανέλθουν σε λειτουργία οι βιολογικοί καθαρισμοί. Με τη διάσωση των αντλιοστασίων, τα λύματα δρομολογούνται και χύνονται στον Πηνειό, ενώ από σήμερα, όπως εξήγγειλε, ξεκινάει η πρωτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων. «Η αποκατάσταση του βιολογικού χρειάστηκε δύο μήνες μετά την καταστροφή του Ιανού», τόνισε. Χειρότερη είναι η κατάσταση στον δήμο Παλαμά όπου καταστράφηκαν και τα αντλιοστάσια, τα οποία προσπαθεί να λειτουργήσει ο δήμος πλέον με γεννήτριες. «Στον Ιανό η αποκατάστασή του συστήματος [επεξεργασίας λυμάτων] χρειάστηκε πέντε μήνες και κόστισε 2 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Σακελλαρίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή