Σχολεία: Ξεκινούν προσλήψεις 13.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Σχολεία: Ξεκινούν προσλήψεις 13.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες υπολογίζουν σε 20.000 τα κενά σε σχολεία γενικής παιδείας και ειδικής αγωγής

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπου 20.000 υπολογίζονται από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες τα κενά σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στα σχολεία γενικής παιδείας και ειδικής αγωγής. Εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν την άμεση κάλυψή τους, ενώ από την πλευρά τους στελέχη του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στην «Κ» ότι έχουν δρομολογηθεί συνολικά 13.000 προσλήψεις αναπληρωτών, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα. Οπως προκύπτει από τους αριθμούς, τη μερίδα του λέοντος των προσλήψεων θα πάρει αυτή τη φορά η ειδική αγωγή.

Ειδικότερα, η ΟΛΜΕ θεωρεί την κατάσταση με τα κενά των εκπαιδευτικών «οριακή». «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από το καλοκαίρι και ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, προσπαθούσε να φτιάξει μια πλαστή εικόνα όσον αφορά τη στελέχωση των σχολείων. Θυμίζουμε πως πέρυσι δούλεψαν πάνω από 47.000 αναπληρωτές και φέτος προσλήφθηκαν στην πρώτη φάση 28.353. Δηλαδή η σχολική χρονιά ξεκίνησε ήδη με περίπου 20.000 κενά, αφού οι διορισμοί που έγιναν καλύπτουν οριακά τις συνταξιοδοτήσεις», λέει η ομοσπονδία.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Αττικής και Νήσων μιλάει για μεγάλα κενά στα σχολεία. «Καταγγέλλουμε τραγικές ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες και βαθμίδες σε Ειδικά και Γενικά Σχολεία, στην παράλληλη στήριξη, στους νοσηλευτές, στους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που είναι απαραίτητοι τόσο στα Γενικά όσο και στα Ειδικά Σχολεία, στο βοηθητικό προσωπικό που είναι άκρως απαραίτητο για τη λειτουργία των ειδικών σχολείων αλλά και για τα παιδιά με κάποιες βαριές αναπηρίες που μπορούν να ενταχθούν στο Γενικό Σχολείο. Εκεί που η πρόκληση του υπουργείου και των διευθύνσεων “χτυπάει” κόκκινο είναι όταν εμφανίζει την ύπαρξη ενός λογοθεραπευτή και ενός εργοθεραπευτή και ανάλογα σε άλλες ειδικότητες, σε ένα ειδικό σχολείο με 70 και 100 μαθητές, ότι είναι καλυμμένο», λέει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου.

Σύμφωνα πάντως με χθεσινές δηλώσεις στελεχών του υπουργείου στην «Κ», προγραμματίζεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας η πρόσληψη 8.800 αναπληρωτών – εξ αυτών οι 7.300 στην ειδική αγωγή και οι 1.500 στη γενική εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη φάσεις προσλήψεων, 1.500 μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στη γενική αγωγή και στις αρχές Νοεμβρίου 2.700 εκπαιδευτικών για την ειδική αγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή