Συναγερμός σε Θεσσαλία και Ιόνιο για τη λεπτοσπείρωση

Συναγερμός σε Θεσσαλία και Ιόνιο για τη λεπτοσπείρωση

Οι καταγγελίες των κατοίκων και οι προειδοποιήσεις των ειδικών, καθώς τα κρούσματα έχουν επταπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ για τα αυξημένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλία, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κέρκυρα.

Η λεπτοσπείρωση αποτελεί νόσο που προκαλείται από το βακτήριο Leptospira, που φέρουν τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίοι), αλλά και πολλά είδη θηλαστικών, είτε είναι άγρια είτε οικόσιτα, από τα οποία αποβάλλεται συνήθως με τα ούρα. Το βακτήριο έχει την ικανότητα να επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από το 2004 έως το 2022 δηλώθηκαν 434 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, κατά μέσο όρο δηλαδή 22 κρούσματα τον χρόνο. Παρά τις αυξομειώσεις, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρήθηκε σχετική πτώση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα το 2022 να καταγραφούν μόλις 6 περιστατικά. Φέτος όμως έχουμε έξαρση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο έχουν καταγραφεί 42 περιπτώσεις.

Στο επίκεντρο η Θεσσαλία

«Εννέα από τα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Θεσσαλία, όπου ένας ασθενής έχασε τη ζωή του», λέει στην «Κ» ο λοιμωξιολόγος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ Δημήτρης Χατζηγεωργίου. Επισημαίνει ότι «οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο λεπτοσπείρωσης στις πληγείσες περιοχές, τόσο εξαιτίας των μολυσμένων νερών όσο και των τρωκτικών. Η μετάδοση γίνεται από τα εκκρίματα των ζώων που βρίσκονται στο νερό ή στη λάσπη». Ο κ. Χατζηγεωργίου τονίζει πως είναι απολύτως απαραίτητο οι πολίτες που εργάζονται στα χωράφια ή καθαρίζουν τα σπίτια τους στις πληγείσες περιοχές να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως να φοράνε γαλότσες, να καθαρίζουν τακτικά τα χέρια τους και να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών στην ύπαιθρο.

Πλένουμε και απολυμαίνουμε δρόμους, όμως κάποια στιγμή θα μπούμε σε υπόγεια ανθρώπων που δεν έχουν καταφέρει να τα καθαρίσουν λόγω ηλικίας ή ασθένειας.

«Εχουμε μοιράσει γάντια, μπότες και στολές. Εμείς πλένουμε και απολυμαίνουμε δρόμους, όμως κάποια στιγμή θα μπούμε σε υπόγεια ανθρώπων που δεν έχουν καταφέρει να τα καθαρίσουν λόγω ηλικίας ή ασθένειας», μας λέει ο Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λάρισας.

Κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα και στον Δήμο Παλαμά, όπου κάποια χωριά, όπως ο Βλοχός, η Μεταμόρφωση και το Ορφανό, πλημμύρισαν για δεύτερη φορά από την έντονη κακοκαιρία. Ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, επισημαίνει πως σε κάποια χωριά, όπως στην Καλογριανά και την Αγία Τριάδα που επλήγησαν έντονα, υπάρχει ακόμα συσσωρευμένη λάσπη. «Σε δύο ημέρες θα ξεκινήσουμε απολυμάνσεις σε όλη την περιοχή».

Λύματα

Στην Κέρκυρα μετέβη την προηγούμενη εβδομάδα ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων του ΕΟΔΥ, καθώς καταγράφηκε και δεύτερος θάνατος από λεπτοσπείρωση, μέσα σε πέντε μήνες. Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, οι κάτοικοι ενημερώθηκαν όλοι, πόρτα πόρτα. Η ανησυχία είναι έκδηλη, όπως περιέγραψε, καθώς την περίοδο του τρύγου υπάρχει έξαρση της νόσου.

Σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές το 10% των κρουσμάτων υποκύπτει στη νόσο.

«Στα νησιά του Ιονίου και ειδικότερα σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο έχουν καταγραφεί και άλλες χρονιές κρούσματα λεπτοσπείρωσης», μας λέει ο κ. Χατζηγεωργίου. «Οι τοπικές Αρχές πρέπει άμεσα να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ προκειμένου να υπάρξει άμεση κινητοποίηση, καθώς σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές το 10% των κρουσμάτων υποκύπτει στη νόσο».  

Οι κάτοικοι στο χωριό Καρουσάδες μιλούν για άθλιες συνθήκες υγιεινής, που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης και εξάπλωσης της νόσου. Κάτοικος που επισκέπτεται την περιοχή τα καλοκαίρια περιγράφει στην «Κ» πώς λύματα μέσω αγωγού καταλήγουν στα χωράφια. «Ο 57χρονος αγρότης που έχασε τη ζωή του ήταν γείτονάς μας», ανέφερε λέγοντας πως ένα χωριό με 2.000 ανθρώπους μοιάζει εγκαταλελειμμένο. «Υπάρχουν πολλά ακαθάριστα ρέματα, ενώ εστίες μόλυνσης είναι πολλά ακατοίκητα σπίτια. Το πρόβλημα με τα ποντίκια είναι πολύ έντονο», συμπληρώνει μόνιμος κάτοικος.

Ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Μπαντούνος, συμφωνεί πως πρέπει να βρεθεί μία λύση με τα λύματα, ενώ ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας αναφέρει πως «ακόμα παλεύουμε με τους σηπτικούς βόθρους. Γίνεται προσπάθεια να στηθεί μια δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και να βρεθούν τα κονδύλια για να βελτιωθεί το αποχετευτικό σύστημα».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η πλειονότητα των ασθενών (56,7%) είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενώ η περιφέρεια Ιονίων Νήσων εμφανίζει τη μεγαλύτερη μέση ετήσια συχνότητα εμφάνισης της νόσου.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT