Κοριοί: Ο λαθρεπιβάτης που πίνει αίμα – Εξαρση στη Γαλλία, ανησυχία στην Ελλάδα

Κοριοί: Ο λαθρεπιβάτης που πίνει αίμα – Εξαρση στη Γαλλία, ανησυχία στην Ελλάδα

Η έξαρση κοριών στη Γαλλία προκαλεί κινητοποίηση των ειδικών και στην Ελλάδα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να έχουν μέγεθος από ένα έως το πολύ επτά χιλιοστά και να κατορθώνουν να περνούν σχεδόν πάντοτε απαρατήρητοι, απειλούν όμως την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και την ψυχική υγεία των Γάλλων.

Ο λόγος για τους κοριούς, οι οποίοι έχουν κατακλύσει το Παρίσι και όλη τη Γαλλία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα μικροσκοπικά έντομα φαίνεται ότι έχουν διεισδύσει παντού: στα βαγόνια του μετρό, στα καθίσματα των τρένων μεγάλων αποστάσεων, στις αίθουσες των κινηματογράφων, στους χώρους αναμονής του αεροδρομίου και στα δωμάτια των ξενοδοχείων.

Ο επιπολασμός έγινε σταδιακά λόγω του μεγάλου όγκου τουριστών που δέχεται το Παρίσι και τώρα έφτασε στο αποκορύφωμα – ένα στα δέκα νοικοκυριά στη Γαλλία φαίνεται να έχει κάνει απεντόμωση τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω κοριών.

«Ορθώς ανησυχούν οι Γάλλοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», σημειώνει στην «Κ» ο Νίκος Καβαλλιεράτος, καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Ακαρεολογίας στο Γεωπονικό Αθηνών. «Το καλοκαίρι στο Παρίσι είναι υγρό και ζεστό, μια 75%-80% υψηλή σχετική υγρασία είναι ιδανική για την αναπαραγωγή του κοριού», σημειώνει και τονίζει ότι «μεταξύ άλλων μέτρων (καθαρισμό, αερισμό, απεντόμωση) θα πρέπει να τοποθετήσουν σε πολλά σημεία και αφυγραντήρες».

Ο κοριός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ταξιδευτής ή μάλλον λαθρεπιβάτης: κρύβεται στις αποσκευές και μεταφέρεται αθόρυβα σε οποιονδήποτε προορισμό. «Οι κοριοί βρίσκονται σε στρώματα, χαλιά, πατάκια, ρούχα, τοίχους, έπιπλα, ξύλινα πατώματα, εσοχές και οπές τοίχων και πατωμάτων», παρατηρεί ο Αντώνης Μιχαηλάκης, προϊστάμενος Εργαστηρίου Εντόμων και Παρασίτων Υγειονομικής Σημασίας στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

«Μεταφέρονται εξίσου στα ρούχα και στα μεταχειρισμένα έπιπλα, ακόμα και σε στρώματα ή καναπέδες που έχουν τοποθετηθεί δίπλα στους κάδους σκουπιδιών και συλλέγονται μετά από ρακοσυλλέκτες ή περαστικούς». Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, όταν σε μια ευρωπαϊκή χώρα παρατηρείται τέτοια έξαρση.

Κοριοί: Ο λαθρεπιβάτης που πίνει αίμα – Εξαρση στη Γαλλία, ανησυχία στην Ελλάδα-1
[REUTERS / STEPHANIE LECOCQ]

«Εντοπίζουμε κοριούς σε στρατόπεδα, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ξενοδοχεία, καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, οικίες, γηροκομεία, αλλά και σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Λάμπρου, γεωπόνος, υπ. διδάκτωρ Εντομολογίας και πρόεδρος του ΣΕΑΜΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Απεντομώσεων και Μυοκτονιών Ελλάδος).

«Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε εκτεταμένη προσβολή σε αίθουσα κινηματογράφου στο κέντρο της Αθήνας». Ενα εξασκημένο μάτι μπορεί να διακρίνει, βέβαια, τις μικρές κηλίδες αίματος που αφήνει πίσω του ο κοριός όταν τσιμπάει. «Οι κοριοί έχουν τη χαρακτηριστική ιδιότητα να αποβάλλουν υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος έπειτα από κάθε αιμομύζηση», υπενθυμίζει ο δρ Μιχαηλάκης. Καθώς, όμως, δεν τσιμπούν κάθε μέρα (μπορούν να ζήσουν χωρίς φαγητό έως και ένα χρόνο) συχνά δημιουργούν τη λανθασμένη εντύπωση ότι έχουν φύγει, ενώ παραμένουν καλά κρυμμένοι στα σπίτια μας.

Το μικροσκοπικό έντομο εντοπίζεται σε στρατόπεδα, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ξενοδοχεία, καταλύματα Αirbnb, γηροκομεία, μέσα μεταφοράς, αλλά και σε σπίτια.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που μας καλούν πελάτες μας ή τα παιδιά τους μέσα από το στρατόπεδο ζητώντας οδηγίες για να αντιμετωπίσουν επιδρομές από κοριούς», διηγείται. «Αλλοτε μας καλούν για απεντόμωση σε σπίτια, όπου έχουν μόλις υποδεχθεί τον γιο που απολύθηκε από τον στρατό». Η καθαριότητα στα στρατόπεδα στηρίζεται στη φιλοτιμία των νεοσυλλέκτων και η απολύμανση γίνεται με απαρχαιωμένες μεθόδους. Τις κακές συνθήκες υγιεινής επιβεβαιώνει στην «Κ» και ο κ. Νίκος Αργυρίου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων «Σπάρτακος». «Ορισμένα στρατόπεδα είναι πολύ παλιά, όπως π.χ. στο Μεσολόγγι που είναι 120 ετών· πολλά στρατόπεδα νεοσυλλέκτων έμειναν κλειστά για πέντε χρόνια και άνοιξαν μέσα στον Σεπτέμβριο, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική συντήρηση».

Η «πετρελαίωση»

Μαξιλάρια, στρώματα, κουβέρτες, «δεν πλένονται καλά και απ’ ό,τι γνωρίζουμε, στις στρατιωτικές μονάδες δεν ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο», σημειώνει ο κ. Λάμπρου. Στο παρελθόν, συνήθιζαν να «καίνε» ή να «λούζουν» με πετρέλαιο τα στρώματα των κρεβατιών.

«Οι αναφερόμενες μέθοδοι απολύμανσης είναι προφανώς επικίνδυνες και σίγουρα αναποτελεσματικές, εφόσον ο κοριός θα συνεχίσει να ζει και να αναπαράγεται σε πολλά δυσπρόσιτα σημεία», επισημαίνει ο κ. Λάμπρου. Εχοντας υπόψη την έλλειψη γνώσης στο συγκεκριμένο θέμα, ο ΣΕΑΜΕ προχωρεί στη συγγραφή οδηγού εφαρμογών απεντόμωσης, μυοκτονίας και απολύμανσης, στον οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά και τα βήματα για την καταπολέμηση κοριών. «Στη συγγραφή του οδηγού συνεργαζόμαστε με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». Ο οδηγός ξεκίνησε στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας, το οποίο υπέγραψε ο ΣΕΑΜΕ με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στην τουριστική βιομηχανία. Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εξάλειψη του φαινομένου, καθώς αν ένας επισκέπτης υποστεί όχληση από κοριό, όχι μόνο μπορεί να τους δυσφημίσει, αλλά και να ζητήσει αποζημίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή