Η σύλληψη Σουργκούτ στα Εξάρχεια και οι ροές Κούρδων στο Ανατολικό Αιγαίο

Η σύλληψη Σουργκούτ στα Εξάρχεια και οι ροές Κούρδων στο Ανατολικό Αιγαίο

Μετά την επίθεση του PKK στην Αγκυρα, δεκάδες κουρδικής καταγωγής Τούρκοι υπήκοοι πέρασαν στα ελληνικά νησιά

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη βομβιστική επίθεση την 1η Οκτωβρίου εναντίον του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών στην Αγκυρα, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η κουρδική οργάνωση PKK, αρκετές δεκάδες κουρδικής καταγωγής Τούρκοι υπήκοοι εγκατέλειψαν τη γειτονική χώρα με προορισμό τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αιτία ή αφορμή αποτέλεσε το κυνηγητό που, όπως αναμενόταν, εξαπέλυσαν αμέσως μετά το χτύπημα στην τουρκική πρωτεύουσα οι διωκτικές αρχές της γειτονικής χώρας εναντίον Κούρδων υπόπτων για διασυνδέσεις με το PKK. Η συγκεκριμένη μεταναστευτική – προσφυγική ροή δεν πέρασε απαρατήρητη από την Αστυνομία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που πλέον βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή μετά και τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Δεν προκαλεί επομένως έκπληξη ή αιφνιδιασμό το γεγονός ότι τη νύχτα της Τρίτης εντοπίστηκε και συνελήφθη στα Εξάρχεια ο 35χρονος κουρδικής καταγωγής Τούρκος υπήκοος Σουργκούτ Ντ., εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης έπειτα από καταδίκη του στη Γαλλία με την κατηγορία της χρηματοδότησης του PKK.

Επισήμως, η σύλληψη του 35χρονου έγινε τυχαία από αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ, όταν κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε στην Αμεση Δράση ότι άτομα κινούνται ύποπτα στην οδό Μπουμπουλίνας. Στην πορεία, πάντως, στην υπόθεση ενεπλάκη η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, ενώ ενήμερες για τη σύλληψη ήταν η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ. Οι συνήγοροί του, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σχετικά με την υπόθεση μόλις μελετήσουν το περιεχόμενο του εντάλματος που εκκρεμεί εναντίον του εντολέα τους.

Τη στιγμή της αστυνομικής επιχείρησης ο 35χρονος βρισκόταν μαζί με μια νεαρή Αμερικανίδα και δύο ακόμη υπηκόους Τουρκίας. Ελέγχθηκαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Αντιθέτως, ο 35χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα εφετών σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Παλαιότερα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναφέρουν ότι ο ίδιος είχε κατά το παρελθόν συλληφθεί και προφυλακιστεί στην Τουρκία για συμμετοχή στο PKK καθώς και ότι ενώ βρισκόταν στη Γερμανία είχε συμμετάσχει σε πολυήμερη απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον άλλοτε ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Πηγή από τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε χθες στην «Κ» ότι ο διωκόμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα Κούρδος, που σημειωτέον έχει άσυλο από τη Γαλλία, ήρθε στην Ελλάδα από τη Γαλλία. Η ίδια πηγή, ωστόσο, επιβεβαίωσε στοιχεία που έχουν περιέλθει στη διάθεση της εφημερίδας, σύμφωνα με τα οποία την εβδομάδα από 28 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου (αμέσως μετά την επίθεση στην Αγκυρα) στην Ελλάδα ταξίδεψαν περίπου 100 κουρδικής καταγωγής Τούρκοι υπήκοοι. Οι περισσότεροι από αυτούς κατέφυγαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που αφορούν αφίξεις μεταναστών, την περασμένη εβδομάδα 105 μετανάστες καταχωρίστηκαν ως «μη καταγεγραμμένοι», ενώ πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι σε μία μόνο ημέρα σε συγκεκριμένο νησί του Νότιου Αιγαίου αποβιβάστηκαν διαδοχικά 40 κουρδικής καταγωγής Τούρκοι μετανάστες. Λιμενικό αλλά και αξιωματούχοι των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε εγρήγορση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η συγκεκριμένη μεταναστευτική ροή έχει αποκλιμακωθεί, ωστόσο ο συναγερμός των Αρχών παραμένει αυτή τη φορά λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή