Δέκα σημεία SOS στον Κηφισό

Καθαρισμός των όγκων φερτών υλικών που εντοπίστηκαν σε τουλάχιστον δέκα σημεία

δέκα-σημεία-sos-στον-κηφισό-562678513

Με πρόσφατες τις εικόνες από τις καταστροφές εξαιτίας του «Daniel» στη Θεσσαλία, το ενδεχόμενο μιας μεγάλων διαστάσεων πλημμύρας στο λεκανοπέδιο προκαλεί τρόμο. Χθες, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κήρυξε την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους περί τον Κηφισό, τον Ποδονίφτη και το ρέμα Εσχατιάς, σε «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης», ένα ειδικό καθεστώς ώστε να προχωρήσουν με απευθείας αναθέσεις σε καθαρισμούς ρεμάτων.

Κοινός τόπος, ότι κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι θα μπορούσε να συμβεί σε ανάλογη κακοκαιρία και… νεροποντή στην Αττική, με δεδομένο ότι ο Κηφισός δέχεται σχεδόν το σύνολο των ρεμάτων του λεκανοπεδίου και διέρχεται μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Το ενδεχόμενο μιας σημαντικής πλημμύρας στην Αθήνα μετατρέπεται σταδιακά και σε πολιτικό ζήτημα μετάθεσης ευθυνών.

Της χθεσινής απόφασης του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας προηγήθηκε (προ εβδομάδας) αυτοψία, κατά την οποία –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– εντοπίστηκαν σε τουλάχιστον δέκα σημεία σε δήμους περί τον Κηφισό διάσπαρτα φερτά υλικά, όπως οικιακά απόβλητα, οικοδομικά απορρίμματα και μεγάλοι όγκοι μπάζων.

Χθες ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας επέλεξε να «ανεβάσει» πολιτικά το θέμα για δεύτερη φορά, καλώντας δήμους και περιφέρεια «να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού».

Σε «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης» η Περιφέρεια Αττικής και αρκετοί δήμοι, προκειμένου να αποκατασταθεί η κοίτη των ρεμάτων.

Πέντε ημέρες νωρίτερα, η Περιφέρεια Αττικής είχε απαντήσει στην επίσκεψη του κ. Κικίλια στον Κηφισό με ανακοίνωσή της: υποστήριξε ότι έχει ήδη διενεργήσει αυτοψίες «σε όλα τα ορατά σημεία κατά μήκος του ρέματος (τα οποία σε μήκος ξεπερνούν τα 350 χλμ.)» και ότι «δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα υπερχείλισης ή έμφραξής τους από φερτά υλικά».

Τόνισε δε ότι ο Κηφισός «όντας ποταμός, είναι αυτοκαθαριζόμενος και ουδέποτε έχει εμφανίσει προβλήματα έμφραξης λόγω ύπαρξης ογκωδών αντικειμένων στην κοίτη του». Τέλος «πέταξε το μπαλάκι» στο υπουργείο Υποδομών, λέγοντας πως όλες οι μελέτες διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας που έχουν εκπονηθεί (ΕΚΠΑ, Αστεροσκοπείο, ΕΜΠ, κ.λπ.) για τον Κηφισό «αναφέρουν ότι το πρόβλημα του ποταμού έχει να κάνει με το όριο της παροχετευτικής του ικανότητας, το οποίο είναι πεπερασμένο και ποτέ με θέματα που σχετίζονται με τον καθαρισμό του».

Εμπειρογνώμονας

Μέσα στις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει στην πρόσληψη ειδικού εμπειρογνώμονα για τον έλεγχο της υπόγειας κοίτης (7 χλμ.) του Κηφισού. Αιτία, η δημοσιοποίηση εικόνων από το εσωτερικό (βλ. «Κ» 3.8.23) με εμφανείς ζημιές στα τοιχώματα του αγωγού. Ο εμπειρογνώμονας θα προσεγγίσει διαφορετικά σημεία μέσα από φρεάτια, καθώς είναι επικίνδυνο να εισέλθει πεζή σε τόσο μεγάλη απόσταση.

Σύμφωνα με πηγές της περιφέρειας, ο εμπειρογνώμονας θα καταθέσει μερικές ημέρες αργότερα μια πρώτη αναφορά, ώστε να αποφασιστεί το είδος των επεμβάσεων. Σε πρόσφατες επερωτήσεις στη Βουλή, το υπ. Υποδομών είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι το εγκιβωτισμένο τμήμα είναι αρμοδιότητας της περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή