Αποφασίστηκαν αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό

Αποφασίστηκαν αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό

Την απαραίτητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων έλαβε έπειτα από τρία χρόνια το αντιπλημμυρικό έργο στον Κηφισό

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαραίτητη έγκριση περιβαλλοντικών όρων έλαβε έπειτα από τρία χρόνια το αντιπλημμυρικό έργο στον Κηφισό. Το έργο περιλαμβάνει την αύξηση της διατομής του ποταμού σε δύο τμήματα και την κατασκευή μιας μικρής λίμνης κοντά στην Αττική Οδό, η οποία θα λειτουργεί ως μέσο ανάσχεσης της ποσότητας και της ταχύτητας του νερού σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης. Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής αναζητά τρόπο ελέγχου του υπόγειου τμήματος του ποταμού, μετά τη δημοσιοποίηση των ζημιών που εντοπίστηκαν σε αυτά.

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και τα ρεπορτάζ που ακολούθησαν σε σχέση με την Αττική και την κατάσταση των αντιπλημμυρικών υποδομών κινητοποίησαν την Πολιτεία, που «έβγαλε από το συρτάρι» το μεγάλο έργο βελτίωσης του Κηφισού. Πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, που είχε υποβληθεί από το υπουργείο Υποδομών ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020.

Το έργο ουσιαστικά διαρθρώνεται σε τρία τμήματα, στο κομμάτι πριν το εγκιβωτισμένο τμήμα του Κηφισού, σε μήκος 5,4 χλμ.:

– Στο τμήμα από τις Τρεις Γέφυρες έως τον Κόκκινο Μύλο, όπου ο Κηφισός είναι μεν ανοιχτός αλλά σε τεχνητή κοίτη. Στο τμήμα αυτό προβλέπεται διεύρυνση της κοίτης του Κηφισού, ώστε να αυξηθεί η παροχετευτικότητά του. Το έργο περιλαμβάνει την κατεδάφιση αρκετών γεφυρών (οδικές ή πεζογέφυρες) και την ανακατασκευή κάποιων από αυτές, ώστε να προσαρμοστούν στη νέα διατομή. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο τμήμα θα κατεδαφιστούν και θα ανακατασκευαστούν πέντε οδογέφυρες και θα επισκευαστεί η γέφυρα Φιλαδέλφειας, ενώ θα κατεδαφιστούν επτά πεζογέφυρες και θα ξανακατασκευαστούν πέντε.

Περιλαμβάνουν την αύξηση της διατομής του ποταμού σε δύο τμήματα και την κατασκευή μιας μικρής λίμνης κοντά στην Αττική Οδό.

– Στο τμήμα από τον Κόκκινο Μύλο έως την Αττική Οδό, όπου ο Κηφισός παραμένει σε φυσική κοίτη, έστω και «πνιγμένη» πλέον από τη δόμηση. Στο τμήμα αυτό προβλέπεται η τοποθέτηση συρματοκιβωτίων (σαρζανέτ) με τα οποία διευρύνεται και τροποποιείται η υφιστάμενη διατομή του ποταμού σε μήκος 1,94 χλμ. Σε κάποια σημεία θα κατασκευαστούν πάσσαλοι, οι οποίοι θα επενδυθούν με πέτρα σε δύο σημεία όπου υπάρχει μεγάλη στενότητα (πολυκατοικίες δίπλα στο ποτάμι). Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση του αμαξοστασίου των τρόλεϊ –που έχει κατασκευαστεί επάνω στις όχθες– θα μειωθεί κατά ένα στρέμμα, καθώς θα κατεδαφιστεί το τμήμα δίπλα στον Κηφισό και η μάντρα θα μετατοπιστεί έως 8 μέτρα προς το εσωτερικό από την υφιστάμενη θέση. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν για την προστασία υδραγωγείου της μεταβυζαντινής περιόδου. Στο τμήμα αυτό θα αφαιρεθεί μια μεταλλική γέφυρα, θα επισκευαστεί μια γέφυρα και θα μετατοπιστεί η γέφυρα που εξυπηρετεί αγωγό της ΕΥΔΑΠ και η οποία παρουσιάζει προβλήματα ευστάθειας.

– Στη συμβολή του Κηφισού με την Αττική Οδό, όπου προβλέπεται η κατασκευή της λίμνης ανάσχεσης. Η λίμνη θα ξεκινάει να γεμίζει όταν η παροχή ξεπερνάει τα 168 m3/δευτερόλεπτο (πλημμύρα 20ετίας) και έχει δυναμικότητα 789.000 κυβικών μέτρων νερού. Σε πλημμύρα 50ετίας, η λίμνη θα γεμίζει μέσα σε 2 ώρες περίπου, ανακόπτοντας (για δύο ώρες) την ορμή του νερού. Μετά η λίμνη θα αδειάζει εντελώς σταδιακά.

Η σύμβαση για τη μελέτη των έργων του Κηφισού περιλαμβάνει και τα τεύχη δημοπράτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, την περίοδο αυτή γίνονται κάποιες τελικές προσαρμογές και θα παραδοθούν στο σύνολό τους στο υπουργείο Υποδομών, που θα μπορεί πλέον να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την κατασκευή τους.

Η υπόγεια κοίτη

Παράλληλα, μετά το ρεπορτάζ της «Κ» για την κατάσταση στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού υπήρξε μια σχετική κινητοποίηση στον κρατικό μηχανισμό. Καθώς τα ευρήματα της ομάδας «Γεωμυθική» (που έκανε την αυτοψία) ήταν ανησυχητικά, κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ επερώτηση στη Βουλή στην οποία το υπουργείο Υποδομών απάντησε ότι δεν είναι αρμόδιο (σύμφωνα με τις προβλέψεις του «Κλεισθένη», οι αρμοδιότητες που αφορούν σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και αρμοδιότητες που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα, ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών). Η Περιφέρεια από την πλευρά της βρήκε έναν ειδικό επιστήμονα και πρόκειται να προχωρήσει σε ανάθεση ώστε αυτός να πραγματοποιήσει με την ομάδα του αυτοψία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT