Θύματα του Predator: Εντεκα άτομα παγιδεύτηκαν από το ίδιο νούμερο

Θύματα του Predator: Εντεκα άτομα παγιδεύτηκαν από το ίδιο νούμερο

Από το ίδιο νούμερο, που φαινομενικά ανήκε σε πολιτικό πρόσωπο, δέχθηκαν μήνυμα-παγίδα συνολικά έντεκα άτομα, που υπήρξαν στόχοι του παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων Predator

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 11 άτομα-στόχοι του παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων Predator δέχτηκαν στο κινητό τους τηλέφωνο μήνυμα-παγίδα από τον ίδιο αριθμό κινητού τηλεφώνου που, φαινομενικά τουλάχιστον, ανήκει σε πολιτικό πρόσωπο. Το συγκεκριμένο εύρημα, που έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας το Mega, έχει προκύψει, κατά πληροφορίες, από την έρευνα που πραγματοποίησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επί των 300 και πλέον, μολυσμένων με το παράνομο λογισμικό, γραπτών μηνυμάτων που κατάφερε να εντοπίσει. Τα επίμαχα μηνύματα έχουν αποσταλεί μέσω εταιρειών – sms centers σε Ελλάδα και εξωτερικό, μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό η παγίδευση των κινητών-στόχων. Σημειώνεται ότι κάθε μήνυμα, παρότι έχει διακινηθεί από τις εταιρείες, εμφανίζει το όνομα ενός αποστολέα.

Οπως έχει δημοσιεύσει η «Κ» στο φύλλο της 31ης Ιουλίου 2023, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο πλαίσιο έρευνάς της κατάφερε να εντοπίσει πάνω από 300 γραπτά μηνύματα μολυσμένα με το Predator, με αποδέκτες 92 τηλεφωνικούς αριθμούς. Τα συγκεκριμένα μηνύματα περιείχαν παραπλανητικό περιεχόμενο-link προκειμένου ο παραλήπτης τους, ανυποψίαστος, να πατήσει τον σύνδεσμο και το κινητό του τηλέφωνο να επιμολυνθεί με το παράνομο λογισμικό.

88 φυσικά πρόσωπα

Οι 92 τηλεφωνικοί αριθμοί ανήκουν κατά πληροφορίες σε 88 φυσικά πρόσωπα, καθένα από τα οποία παρέλαβε το προηγούμενο διάστημα επιστολή με την οποία η Αρχή το ενημέρωνε ότι το τηλέφωνό του είχε επιμολυνθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία από μήνυμα που είχε παραλάβει από συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό. Ο τηλεφωνικός αριθμός, πάντως, ήταν εικονικός, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, το σύνολο των μηνυμάτων επί των οποίων έκανε την έρευνά της η Αρχή είχε σταλεί από εταιρείες μαζικής αποστολής μηνυμάτων και όχι από μεμονωμένες τηλεφωνικές συνδέσεις.

Ηταν στόχοι του παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων Predator και ο αριθμός του κινητού εμφανίζεται να ανήκει σε πολιτικό πρόσωπο.

Για όλα τα παραπάνω είχε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο εκδώσει ανακοίνωση η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Η Αρχή έχει ήδη αποστείλει αναλυτική ενημέρωση προς τους συνδρομητές και χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών, οι οποίοι έλαβαν μήνυμα sms με τα παραπάνω χαρακτηριστικά», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Αρχής.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, τα 11 άτομα από αυτά που έλαβαν σχετική ενημέρωση έχουν λάβει μήνυμα-παγίδα προερχόμενο φαινομενικά από το ίδιο νούμερο αποστολέα. Φαινομενικά καθώς αφενός ο αποστολέας ήταν οι εταιρείες μαζικής αποστολής μηνυμάτων και όχι ο χρήστης συγκεκριμένης τηλεφωνικής σύνδεσης και αφετέρου διότι οι εταιρείες – sms centers είχαν πάρει εντολή να εμφανίζεται ως αποστολέας ένας συγκεκριμένος τηλεφωνικός αριθμός. Στην περίπτωση των 11 ατόμων πάντως το νούμερο εμφανίζεται να ανήκει σε πολιτικό πρόσωπο που μέχρι το καλοκαίρι του 2022 κατείχε σημαντικό κυβερνητικό αξίωμα. Μάλιστα πληροφορίες, που πάντως δεν επιβεβαιώθηκαν από επίσημα χείλη, αναφέρουν ότι τα επίμαχα μηνύματα αποτελούσαν απάντηση σε ευχητήρια μηνύματα που είχε λάβει το συγκεκριμένο πρόσωπο την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, συνοδευόμενα από ηλεκτρονική ευχητήρια κάρτα επιμολυσμένη με το παράνομο λογισμικό.

Στον Αρειο Πάγο

Τα παραπάνω δεδομένα είχαν τεθεί υπόψη των εισαγγελέων Πρωτοδικών που ερευνούσαν την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και πλέον έχουν διαβιβαστεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, που έχει αναλάβει να «τρέξει» την έρευνα. Σημειώνεται ότι σχετική έρευνα αναμένεται να δημοσιοποιήσει αύριο η δημοσιογραφική ομάδα Reporters United.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή