Χτύπησε «κόκκινο» το θερμόμετρο τον Οκτώβριο και στην Ελλάδα

Χτύπησε «κόκκινο» το θερμόμετρο τον Οκτώβριο και στην Ελλάδα

Ο θερμότερος Οκτώβριος των τελευταίων 15 ετών ήταν ο φετινός, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θερμότερος Οκτώβριος των τελευταίων 15 ετών ήταν ο φετινός, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Καθώς τα τελευταία 15 έτη ήταν θερμότερα από τον μέσο όρο των προηγούμενων, ο Οκτώβριος του 2023 είναι και για την Ελλάδα ένας από τους πλέον ζεστούς. Σύμφωνα με το δίκτυο 51 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τον φετινό Οκτώβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερησίων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Σε Μακεδονία και Θράκη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ανοδικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 3,5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εξαιρετικά θερμός ήταν και για τη Θεσσαλία (+2,8 °C), τη Στερεά Ελλάδα, την Ηπειρο, τα Επτάνησα, τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο (+2,7 °C). Στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη η απόκλιση ήταν +1,8 °C και 1,6 °C αντίστοιχα.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως σε όλο τον Οκτώβριο δεν υπήρξαν αρνητικές θερμοκρασίες, δηλαδή το θερμόμετρο δεν έπεσε κάτω από το 0 σε όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΕΑ, ακόμη και στους ορεινούς σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων!

Σε πολλές περιοχές σημειώθηκαν θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, όπως 3,5 °C στη Μακεδονία-Θράκη, 2,8 °C στη Θεσσαλία και 2,7 °C σε Στερεά, Ηπειρο, Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του meteo.gr, στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,9 °C, με 25 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από το συνηθισμένο. Στη Θεσσαλονίκη, 27 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα να ανεβαίνει +2,9 °C πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στη Λευκάδα και τις 31 ημέρες του Οκτωβρίου υπήρχε θετική απόκλιση, ενώ σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα τις 29 ημέρες.

Ταυτόχρονα, ο φετινός Οκτώβριος ήταν αρκετά ξηρός. Το meteo.gr συνέκρινε το ύψος βροχής που έπεσε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον κλιματικό μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 και σημείωσε πως «σε όλη την έκταση της Ελλάδας δεν παρατηρούνται υψηλότερες τιμές του φυσιολογικού, καθώς δεν εκδηλώθηκαν σημαντικά ύψη βροχής.

Αντίθετα, το 38% της έκτασης του εδάφους της παρουσιάζει συνθήκες ήπιας ή μέτριας ξηρασίας». Πιο έντονο ήταν το φαινόμενο σε κεντρική και ανατολική Μακεδονία και κυρίως στη Θράκη, που παρουσίασαν συνθήκες ξηρασίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μέτριες και κατά τόπους ακραίες.

Παρά τον πολύ θερμό Οκτώβριο, η εικόνα στην Ελλάδα φέτος ήταν αντιφατική, με ορισμένους μήνες να είναι πολύ πιο ζεστοί από το συνηθισμένο (Ιανουάριος, Ιούλιος, Οκτώβριος), ενώ άλλοι αρκετά πιο δροσεροί (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος). Το σίγουρο είναι πως και στη χώρα μας τα πιο ζεστά έτη καταγράφονται κυρίως την τελευταία δεκαετία. Η πιο υψηλή μέση θερμοκρασία παρουσιάζεται το 2018, με το 2019, το 2021 και το 2020 να είναι μεταξύ των πλέον «καυτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή