Μεταναστευτικό – Εβρος: «Τώρα ο ξάδελφός μου μπορεί να ξεκουραστεί»

Μεταναστευτικό – Εβρος: «Τώρα ο ξάδελφός μου μπορεί να ξεκουραστεί»

Η ψυχοφθόρος, αλλά απαραίτητη διαδικασία ταυτοποίησης του 19ου θύματος της φωτιάς στον Εβρο

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μαρτυρία του τελευταίου συνοδοιπόρου του, οι γεωγραφικές συντεταγμένες που τον τοποθετούσαν κοντά στη Λευκίμμη και ένα κομμάτι ύφασμα, που παραδόξως γλίτωσε από τη φωτιά, ήταν τα μόνα στοιχεία στη διάθεσή τους. Πιθανολογούσαν ότι η απανθρακωμένη σορός με την κωδική ονομασία AL0019 που εντοπίστηκε στις 24 Αυγούστου στον Εβρο ανήκε στον συγγενή τους, τον Αμπντουλκαρίμ Σεΐχ Νάσερ. Επρεπε, όμως, να αποδειχθεί ότι ήταν εκείνος, πέρα από κάθε αμφιβολία.

Τα ίχνη του 25χρονου Σύρου χάθηκαν τις ημέρες που η πυρκαγιά συνέχιζε απρόσκοπτα το καταστροφικό της έργο στον Εβρο. Οι συγγενείς του δεν γνώριζαν πότε ακριβώς θα επιχειρούσε τη διάσχιση των συνόρων από την Τουρκία ούτε με ποιον διακινητή. Είχε ενημερώσει τη μητέρα του για τις προθέσεις του, χωρίς να μεταφέρει λεπτομέρειες. Για περισσότερο από έναν μήνα οι οικείοι του αγνοούσαν την τύχη του. Ανάρτησαν τη φωτογραφία του στο Facebook, μήπως βρεθεί κάποια μαρτυρία για να τους διαφωτίσει. Ωσπου ένας άνδρας επικοινώνησε μαζί τους.

Τους είπε ότι ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε. Ταξίδευαν σε μια ομάδα των 18 ατόμων. Στη διαδρομή ο Νάσερ κουβαλούσε στην πλάτη του το μικρό παιδί μιας γυναίκας για να την ξεκουράσει. Είχαν δει τη φωτιά, αλλά εκτιμούσαν ότι είναι μακριά και δεν θα τους προλάβει. Κάποια στιγμή χωρίστηκαν από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Στους συγγενείς του 25χρονου δεν διευκρινίστηκε, όμως, πώς και γιατί συνέβη αυτό. «Μας είπε ότι ήταν πολύ κουρασμένος, είχε εισπνεύσει καπνό, δεν του έφτανε άλλο ο αέρας και δεν μπορούσε να κουνηθεί», λέει στην «Κ» ο Ναμπί, θείος του Νάσερ. «Ο άνδρας που ήταν μαζί του βρήκε τη δύναμη και συνέχισε. Μας έδωσε το στίγμα από το σημείο όπου τον άφησε, αλλά δεν μας είπε ότι είχε πεθάνει. Ελπίζαμε ότι μπορεί να τον είχαν πιάσει οι Αρχές, να τον είχαν στείλει στην Τουρκία ή ήταν υπό κράτηση, αλλά τουλάχιστον ότι ήταν ζωντανός».

Στις 22 Αυγούστου ο ιατροδικαστής Εβρου Παύλος Παυλίδης κλήθηκε από την Πυροσβεστική σε μια πλαγιά, λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό του Αβαντα. Εκεί εντοπίστηκαν 18 σοροί μεταναστών, διασκορπισμένες σε απόσταση 500 μέτρων. Η φωτιά πρόφτασε κάποιους, ενώ είχαν σχηματίσει με τα σώματά τους έναν κύκλο. Τρεις θανόντες εντοπίστηκαν μέσα σε ένα μαντρί. Από αυτή την ομάδα έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής με DNA τρία θύματα, ο 28χρονος Σύρος Μπάσελ αλ Αχμάντ, ένας 19χρονος και ένας 14χρονος από την ίδια χώρα. Ο Νάσερ, βάσει των διαθέσιμων μαρτυριών, δεν ταξίδευε μαζί τους.

Στις 24 Αυγούστου βρέθηκε το 19ο θύμα, χιλιόμετρα μακριά. Δεν ήταν εφικτή η οπτική αναγνώριση. Πλάι του υπήρχε ένα κομμάτι ύφασμα, σχεδόν ανέπαφο από τις φλόγες. Ο Ναμπί μαζί με τον Ισα, ένα από τα ανίψια του, ταξίδεψαν από την Ολλανδία όπου ζουν και έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη αναζητώντας πληροφορίες. Το στίγμα που είχαν ταίριαζε με την τοποθεσία όπου βρέθηκε η σορός. Εδειξαν στον ιατροδικαστή και μια φωτογραφία του Νάσερ από τη διαδρομή. Στο βάθος διακρίνονται τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μέσα στο δάσος και αυτός έχει τυλιγμένο ένα μαντίλι στο κεφάλι του. Τα σχέδια στο μαντίλι θυμίζουν το κομμάτι υφάσματος που είχε εντοπιστεί από τον ιατροδικαστή.

Ενα από τα πέντε αδέλφια του Νάσερ βρίσκεται στην Ολλανδία. Δεν μπορούσε να έρθει κι αυτός στην Ελλάδα, καθώς εκκρεμεί το αίτημά του για άσυλο. Εδωσε δείγμα γενετικού υλικού στη διεθνή επιτροπή για τους αγνοούμενους στη Χάγη και αυτό στάλθηκε στην ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών της ελληνικής αστυνομίας. Το εργαστήριο DNA της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ανέλαβε την ταύτιση.

Ηταν μια μακρά και ψυχοφθόρα διαδικασία. Ο Ισα και ο Ναμπί προσδοκούσαν ότι θα λάμβαναν άμεσα απάντηση, όμως καθώς περνούσαν οι ημέρες η πίεση από τους συγγενείς τους στη Συρία ολοένα και μεγάλωνε. Εάν δεν έβλεπαν τη σορό δύσκολα θα πείθονταν ότι είχε πεθάνει. Η αδράνεια της αναμονής επέτεινε την απόγνωσή τους.

Πρόσθετες αναλύσεις

Οι ελληνικές αρχές χρειάζονταν κι άλλα στοιχεία. Ζήτησαν από τα εργαστήρια της διεθνούς επιτροπής για τους αγνοούμενους να προσκομίσουν πρόσθετες αναλύσεις (του φυλετικού χρωμοσώματος που μεταφέρεται από τον πατέρα στους γιους του) για να γίνει πιο εξειδικευμένη εξέταση. Ωσπου την περασμένη εβδομάδα ο Ισα ενημερώθηκε από την ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών ότι ο ξάδελφός του είχε ταυτοποιηθεί.

Χθες ταξίδεψε μαζί με τον θείο του στην Αλεξανδρούπολη για να προετοιμάσουν τη μεταφορά της σορού στη Συρία. «Η αγωνία ήταν μεγάλη, αλλά τώρα είμαστε σίγουροι. Μπορούμε να πούμε στους συγγενείς μας ότι το παιδί τους πέθανε και μπορούν να το θάψουν», λέει ο Ισα. «Τώρα μπορεί να ξεκουραστεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή