Κτηματολόγιο: Ξεκινούν οι δηλώσεις σε Κέρκυρα, Παξούς, Θεσπρωτία

Κτηματολόγιο: Ξεκινούν οι δηλώσεις σε Κέρκυρα, Παξούς, Θεσπρωτία

Πρώτη προθεσμία, τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες περιοχές υπό κτηματογράφηση στη χώρα είναι από χθες η Κέρκυρα, οι Παξοί και η Θεσπρωτία. Στις περιοχές αυτές, που είχαν μείνει πίσω λόγω δικαστικών προσφυγών κατά τη διαδικασία ανάθεσης της μελέτης κτηματογράφησης το 2016, ξεκίνησε πλέον η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Πρώτη προθεσμία, τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού.

Από χθες λοιπόν οι πολίτες που έχουν ιδιοκτησία σε τρεις δήμους της Θεσπρωτίας (Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών), τους τρεις δήμους της Κέρκυρας (Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής) και τους Παξούς – Αντίπαξους –και δεν έχουν κτηματογραφηθεί στο παρελθόν– καλούνται να δηλώσουν στο κτηματολόγιο τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. Τα δύο γραφεία κτηματογράφησης στα οποία μπορούν να απευθύνονται βρίσκονται στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας και στην περιοχή Αλυκών Ποταμού στην Κεντρική Κέρκυρα. Ωστόσο όλη η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί και ηλεκτρονικά, μέσω του www.ktimatologio.gov.gr. Συνολικά εκτιμάται ότι στις δύο υπό κτηματογράφηση περιφερειακές ενότητες θα καταγραφούν 458.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Πρόκειται για την κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας, που ξεκίνησε σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα. Η μελέτη Κέρκυρας – Θεσπρωτίας ήταν ανάμεσα σε αυτές που προκηρύχθηκαν το 2013 και επαναπροκηρύχθηκαν το 2016 (αφού ο πρώτος διαγωνισμός ακυρώθηκε, λόγω ενδείξεων «συνεννόησης» μεταξύ των συμμετεχόντων γραφείων).

Από τις μελέτες του 2016, πέντε παρέμειναν χωρίς ανάδοχο (και απέκτησαν το προσωνύμιο «ορφανές») επειδή οι διεκδικητές τους ενεπλάκησαν σε δικαστικές προσφυγές. Οι μελέτες αυτές σταδιακά ξεκαθάρισαν δικαστικά και η μελέτη Κέρκυρας – Θεσπρωτίας ήταν η τελευταία που υπεγράφη. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 13.2.2024 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 13.5.2024 για τους κατοίκους εξωτερικού (ωστόσο αποτελεί «παράδοση» το να δοθεί τουλάχιστον μια παράταση).

Το σύνολο της χώρας

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, σήμερα έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του 40% της χώρας. Σε ακόμα 37% η κτηματογράφηση βρίσκεται στο στάδιο μετά την ανάρτηση των στοιχείων, ενώ το 21% βρίσκεται στο στάδιο από τη συλλογή δηλώσεων έως την ανάρτηση. Συνολικά εκτιμάται ότι το ποσοστό συλλογής σε επίπεδο χώρας έχει ήδη φτάσει στο 87% του συνόλου των 39,1 εκατ. ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που έχει εκτιμηθεί ότι υπάρχουν στην Ελλάδα.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες τέσσερις από τις πέντε «ορφανές» περιοχές, η εικόνα είναι ανάμεικτη. Στις Κυκλάδες η συλλογή δηλώσεων προχώρησε με σχετικά γρήγορο ρυθμό με αποτέλεσμα να έχει ήδη φτάσει στο 60% και να προγραμματίζεται η προανάρτηση των στοιχείων εντός των επομένων μηνών. Αντίθετα στις υπό κτηματογράφηση περιοχές της Κρήτης οι ρυθμοί υποβολής δηλώσεων παραμένουν χαμηλοί: Χανιά 40%, Ρέθυμνο 35%, Ηράκλειο 29%. Οπως επισημαίνει το Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν την περιουσία τους τώρα, πριν από τη διαδικασία της προανάρτησης που θα ακολουθήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου τα ακίνητα και τα δικαιώματά τους να συμπεριληφθούν σε αυτή. Ετσι θα αποφύγουν την πολύ πιο δύσκολη διαδικασία που απαιτείται για να εκτοπίσουν τυχόν δηλώσεις τρίτων (δημοσίου ή ιδιωτών) σε επόμενα στάδια. Η σχετικά απλή διαδικασία της δήλωσης τώρα μετατρέπεται μετά την ανάρτηση σε σύνθετη, χρονοβόρα και με μεγάλο κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή