Ελευσίνα: Εξι συλλήψεις ανηλίκων – Λήστεψαν μαθητές γυμνασίου

Ελευσίνα: Εξι συλλήψεις ανηλίκων – Λήστεψαν μαθητές γυμνασίου

Με αμείωτη συχνότητα σημειώνονται περιστατικά εφηβικής παραβατικότητας. Το απόγευμα της Δευτέρας συνελήφθησαν στην Ελευσίνα έξι ανήλικοι, κατηγορούμενοι για επίθεση και ληστεία μαθητών. Το περιστατικό αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των επεισοδίων εφηβικής παραβατικότητας που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτη συχνότητα σημειώνονται περιστατικά εφηβικής παραβατικότητας. Εξι ανήλικοι συνελήφθησαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Ελευσίνα, καθώς επιτέθηκαν σε μαθητές γυμνασίου για να τους ληστέψουν. 

Συγκεκριμένα, μαθητές γυμνασίου του Πειραιά είχαν πάει εκδρομή στην Ελευσίνα, όταν μέσα σε ένα οικόπεδο, δύο από αυτούς δέχθηκαν επίθεση από άγνωστα άτομα. Οι δράστες, ηλικίας 14, 15, 16 και 17 ετών, τους ακινητοποίησαν, τους απείλησαν και τους αφαίρεσαν χρήματα, ένα τσαντάκι και ένα μπουφάν

Οι μαθητές κατήγγειλαν το περιστατικό και από φωτογραφίες αναγνώρισαν τους δράστες, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Το παραπάνω περιστατικό αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των επεισοδίων εφηβικής παραβατικότητας που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκε να διαχειριστεί συμβάντα στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας. Το Σάββατο το απόγευμα συνελήφθησαν στον Χολαργό τέσσερις ανήλικοι, ηλικίας 14 και 13 ετών, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία. Οι τέσσερις έφηβοι φέρεται να εισήλθαν σε σχολικό συγκρότημα, όπου προξένησαν φθορές σε σχολικό εξοπλισμό (ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θρανία). Χάρη στην άμεση και συντονισμένη κινητοποίηση των δυνάμεων που περιπολούσαν στην ευρύτερη περιοχή, αστυνομικοί μετέβησαν στο σχολικό συγκρότημα, εντόπισαν και συνέλαβαν τους τέσσερις ανηλίκους, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως δράστες των παραπάνω πράξεων. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε εις βάρος τους από το Τμήμα Ασφαλείας Παπάγου-Χολαργού υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Εν συνεχεία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής συνελήφθησαν στο Ψυχικό ένας 15χρονος και ένας 16χρονος με την κατηγορία της συναυτουργίας, ενώ οι Αρχές αναζητούν και έναν τρίτο. Οι τρεις έφηβοι, αφού αποβιβάστηκαν από λεωφορείο, φέρονται να πλησίασαν μια παρέα τριών επίσης ανηλίκων, στους οποίους επιτέθηκαν και χτύπησαν με γροθιές αφαιρώντας τους χρηματικά ποσά, είδη ρουχισμού και κινητά τηλέφωνα. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και έπειτα από έρευνα εντόπισαν τους κατηγορουμένους, οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τους δύο και τους οδήγησαν στο τμήμα ασφαλείας Φιλοθέης-Ψυχικού, όπου έγινε προανάκριση.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σημείο του περιστατικού, βρέθηκαν κρυμμένα πίσω από τη ρόδα σταθμευμένου αυτοκινήτου τα κλεμμένα κινητά τηλέφωνα, τα οποία αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους. Συνέπεια των χτυπημάτων ήταν ο σοβαρός τραυματισμός ενός εκ των θυμάτων, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ενώ ο 15χρονος δράστης έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν και για κλοπή δικύκλου. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα. Στο μεταξύ, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν τα τελευταία 24ωρα νέα βίαια περιστατικά εντός σχολείων: ο άγριος ξυλοδαρμός 14χρονης από συμμαθήτριές της στο Περιστέρι και ο συστηματικός εκφοβισμός επί τρία χρόνια 14χρονου μαθητή στο Κορωπί.

Συνελήφθησαν 3 ανήλικες

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου την περασμένη Παρασκευή, στο Περιστέρι τρεις ανήλικες, ηλικίας 16, 14 και 13 ετών, για σωματικές βλάβες και απειλή σε βάρος μαθήτριας. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αμεσης Δράσης Αττικής συνέλαβε τις ανήλικες το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, καθώς επιτέθηκαν και απείλησαν λεκτικώς 13χρονη εντός σχολικού συγκροτήματος. Επιπλέον αναζητείται ανήλικος για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων καθώς βιντεοσκόπησε και διαμοίρασε την εν λόγω επίθεση.

Ειδικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Στον απόηχο της έκρηξης βίας και παραβατικότητας, η υποδιεύθυνση ασφαλείας βορειοανατολικής Αττικής, από κοινού με την ομάδα ΔΙΑΣ πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο έρευνες σε Μαρούσι, Ηράκλειο και Νέα Ιωνία, σε ξεχωριστές ειδικές επιχειρήσεις, με στόχο την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών αλλά και τη χαρτογράφηση σημείων όπου κυκλοφορούν έφηβοι και έχουν σημειωθεί στο παρελθόν βίαιες συμπλοκές.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν 40 έλεγχοι, ενώ κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. προμηνύουν ότι παρόμοιες δράσεις θα επαναληφθούν.

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε όσα έως τώρα πιστεύαμε σχετικά με τα παιδιά που εκδηλώνουν βίαιη συμπεριφορά», σημειώνει στην «Κ» στέλεχος της αστυνομίας. «Οι ανήλικοι παραβάτες δεν προέρχονται απαραίτητα από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, πολλές φορές μάλιστα έχουν μεγάλη οικονομική άνεση».

Κατά τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων προκύπτει ότι συχνά οι δράστες δεν έχουν επίγνωση της σοβαρότητας των αδικημάτων τους. «Σαν να μην μπορούν να διαχωρίσουν τα όρια μεταξύ πραγματικού και ψηφιακού κόσμου», σχολιάζουν.

Η αστυνομία προχωράει στον σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων, ωστόσο η διαχείριση του φαινομένου είναι δύσκολη, καθώς πρόκειται για ανηλίκους.

Ειδική επιχειρησιακή δράση της Αστυνομίας για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (18/11) στην περιοχή της Γλυφάδας. Στο πλαίσιο της δράσης, η οποία αναπτύχθηκε στις πλατείες Αγίου Κωνσταντίνου και Εσπερίδων, ελέγχθηκαν 18 άτομα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., σκοπός της δράσης ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας, ενώ όπως επισημαίνεται «ανάλογες εξορμήσεις θα συνεχιστούν στο πεδίο της πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της νεανικής εγκληματικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή