Συμβολαιογράφοι: Παράταση αποχής και εξαιρέσεις

Συμβολαιογράφοι: Παράταση αποχής και εξαιρέσεις

Στις 8 Ιανουαρίου θα επανεξετάσουν την απόφασή τους οι συμβολαιογράφοι

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνέχιση της αποχής έως τις 8 Ιανουαρίου αποφάσισε η γενική συνέλευση των συμβολαιογραφικών συλλόγων. Αυτή τη φορά όμως με κάποιες εξαιρέσεις: την κατάρτιση προσυμφώνων για αγοραπωλησίες ακινήτων και τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες υπάρχουν ανελαστικές ημερομηνίες. Οι συμβολαιογράφοι ζητούν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δεσμευθεί έμπρακτα ότι δεν θα υλοποιήσει το ψηφιακό συμβόλαιο, αλλά θα αρκεστεί στην ψηφιακή υποβολή συμβολαίων, όπως έχει υποσχεθεί. Το υπουργείο από την πλευρά του απαντάει ότι θα τηρήσει στο έπακρον όσα έχουν συμφωνηθεί.

Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Οπως προκύπτει, η πρόταση του προεδρείου των Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς ήταν η αποχή –που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου– να τερματιστεί, μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης. Ομως η απόφαση της γενικής συνέλευσης ήταν αρνητική. «Ο κ. Κυρανάκης παρευρέθη στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του συμβολαιογραφικού συλλόγου στις 4 Δεκεμβρίου και η παρουσία του αποτιμήθηκε ως κατ’ αρχήν θετική, καθώς επιβεβαίωσε ότι ισχύουν όσα έχουν συμφωνηθεί», αναφέρει η Ιωάννα Κανελλοπούλου, συμβολαιογράφος Πειραιώς και πρόεδρος της προχθεσινής γενικής συνέλευσης. «Ο κ. Κυρανάκης μας διαβεβαίωσε ότι στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, για τη δημιουργία της ψηφιακής εφαρμογής για τον ηλεκτρονικό φάκελο ακινήτου, δεν θα πραγματοποιηθεί το υπο-έργο που αφορά το ψηφιακό συμβόλαιο. Συμφωνήσαμε ότι οι συμβολαιογράφοι θα υποβάλλουν ψηφιακά το συμβόλαιο, με ψηφιακή υπογραφή. Επίσης ο κ. Κυρανάκης δεσμεύτηκε ότι θα ορίσει έναν εκπρόσωπο των συμβολαιογράφων στην τριμελή επιτροπή συμβασιοποίησης και παρακολούθησης του έργου».

Αυτό που λείπει, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, είναι η απόδειξη ότι το υπουργείο θα εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί. «Η ελάχιστη έμπρακτη απόδειξη συμμόρφωσης με τη συμφωνία που έγινε ανάμεσα στις δύο πλευρές θα ήταν το υπουργείο να δήλωνε δημόσια ή να αναρτούσε υπόδειξη προς τον ανάδοχο του έργου ότι αυτό το κομμάτι της σύμβασης (σ.σ. για το ψηφιακό συμβόλαιο) δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Υπάρχει μια εύλογη αμφιβολία στο σώμα των συμβολαιογράφων και γι’ αυτό αποφασίστηκε η επ’ αόριστον συνέχιση της αποχής, απόφαση που θα επανεξεταστεί στις 8 Ιανουαρίου».

Θα εξυπηρετούν πολίτες για προσύμφωνα και περιπτώσεις με ανελαστικές ημερομηνίες – Ζητούν «αποδείξεις» από το υπουργείο ότι θα εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί.

Αυτή τη φορά όμως υπήρξαν μερικές εξαιρέσεις, προκειμένου να μη δημιουργούνται προβλήματα. «Επειδή έχουμε δεχθεί κριτική ότι δημιουργούμε προβλήματα στους πολίτες, αποφασίσαμε να εξαιρέσουμε από την αποχή τη σύναψη προσυμφώνων. Τα προσύμφωνα δεν κατατίθενται στο κτηματολόγιο, ούτε δηλώνονται στην εφορία. Επομένως μέσω των προσυμφώνων μπορεί ο πολίτης να προχωρήσει τη διαδικασία αγοράς ή πώλησης ενός ακινήτου. Επίσης εξαιρούμε, μετά από αίτημα, περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει σοβαρή αιτία. Για παράδειγμα, επί τη βάσει δανειοδότησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα “Το σπίτι μου”, καθώς έχει ανελαστικές ημερομηνίες συμμετοχής».

Οι εξαιρέσεις αποφασίστηκαν και για έναν επιπλέον λόγο: για να περιορίσουν τις «διαρροές». «Παρατηρήσαμε ότι πολλοί απευθύνονταν σε συμβολαιογράφους της Λάρισας ή της Θεσσαλονίκης, οι σύλλογοι των οποίων δεν συμμετέχουν στην αποχή, ή ασκούνταν πίεση σε συναδέλφους που ήθελαν να κάνουν αποχή. Οπότε δώσαμε αυτή τη διέξοδο».

Η είδηση της συνέχισης της αποχής αιφνιδίασε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς μετά τη συμφωνία της 4ης Δεκεμβρίου υπήρχε η πεποίθηση ότι τα προβλήματα είχαν ξεπεραστεί. «Εμείς τηρούμε τη συμφωνία μας στο έπακρον», λέει στην «Κ» ο υφυπουργός Κώστας Κυρανάκης. «Και μάλιστα για να είναι σίγουροι ότι η συμφωνία θα υλοποιηθεί προτείναμε να συμμετάσχει ένας εκπρόσωπος των συμβολαιογράφων στην τριμελή επιτροπή για το έργο. Επομένως από τη δική μας πλευρά παραμένουμε συνεπείς. Προφανώς υπάρχουν άλλοι λόγοι για τη συνέχιση της αποχής, που δεν αφορούν τα συμφωνηθέντα με το υπουργείο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή