Aνάπλαση της Αθήνας χωρίς την Αθήνα

Aνάπλαση της Αθήνας χωρίς την Αθήνα

Τροπολογία αφαιρεί την εποπτεία των έργων από τον δήμο, 15 ημέρες πριν από την αλλαγή φρουράς, και τη δίνει στην κυβέρνηση

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του Δήμου Αθηναίων όσον αφορά τα έργα και τις παρεμβάσεις στην πόλη επιφέρει τροπολογία την οποία κατέθεσε αργά το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση ενταγμένη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα προωθηθεί προς ψήφιση σήμερα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στο ελάχιστο ο χρόνος για οποιαδήποτε αλλαγή. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», η οποία ελεγχόταν από τον Δήμο Αθηναίων με πρόεδρο τον ίδιο τον δήμαρχο, μετονομάζεται σε «Ανάπλαση Α.Ε.» και η εποπτεία της περνάει στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών.

Η χρηματοδότηση προβλέπεται να προέρχεται από τους πόρους κυρίως του πράσινου ταμείου, ωστόσο θεσμοθετείται η δυνατότητα να δέχεται δωρεές ή να αξιοποιεί και άλλα κονδύλια. Υπενθυμίζεται ότι ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία το 2020 είχε μεταφέρει την αρμοδιότητα της εν λόγω εταιρείας στον Δήμο Αθηναίων. Η συγκεκριμένη εταιρεία, εκτός των άλλων, είναι υπεύθυνη για την ανάπλαση της Βασιλίσσης Ολγας. Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας έχει δηλώσει ότι θα επιτρέψει και πάλι την κίνηση των Ι.Χ. στη συγκεκριμένη οδό, ωστόσο, εφόσον η τροπολογία ψηφιστεί, δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να υλοποιήσει τη δέσμευσή του και τμήμα του προγράμματός του για το οποίο ψηφίστηκε.

Η τροπολογία που κατατέθηκε ελάχιστες ημέρες πριν αλλάξουν χέρια ο Δήμος Αθηναίων και ακόμη 151 δήμοι σε όλη τη χώρα προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα. «Οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες πρέπει να έχουν λόγο και φωνή για την πόλη τους. Η νυχτερινή τροπολογία τούς φιμώνει. Αποκλείει τη δημοτική αρχή από τον φορέα ανάπλασης που υλοποιεί έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη τους. Ετσι περιφρονεί την αυτοδιοίκηση και εκδικείται τους πολίτες για την ψήφο τους. Καλώ την κυβέρνηση να την αποσύρει τώρα». Ο κ. Δούκας ενημέρωσε χθες σχετικά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικοινώνησε και με τον κ. Χαρίτση και τον κ. Κουτσούμπα καθώς το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή.

Πηγές του Μαξίμου διέρρεαν χθες ότι ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τον νέο δήμαρχο Αθηναίων για την αλλαγή στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους πριν από μερικές ημέρες. Ωστόσο, ο κ. Δούκας διαψεύδει κατηγορηματικά ότι είχε ενημερωθεί.

«Οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες πρέπει να έχουν λόγο και φωνή για την πόλη τους. Η νυχτερινή τροπολογία τούς φιμώνει», δήλωσε ο Χάρης Δούκας.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η τροπολογία δεν αφορά μόνο την Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις, ενώ η διοίκηση της νέας εταιρείας δεν θα οριστεί από την κυβέρνηση, αλλά μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ. Ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης απαντώντας δημόσια σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για προσπάθεια να μην πραγματοποιηθεί οικονομικός έλεγχος για τον «Μεγάλο Περίπατο» τόνισε ότι η ανάπλαση της Πανεπιστημίου δεν είναι έργο που πραγματοποιήθηκε μέσω της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

«Για λόγους αρχής καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Οπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει». Ο κ. Μπακογιάννης εκφράζει την πικρία του για το γεγονός ότι ο νέος δήμαρχος επέλεξε να «θίξει συνειδήσεις και να χρησιμοποιήσει φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια αντί να διαφωνήσει πολιτισμένα» και καταλήγει χαρακτηριστικά: «Θα περιμένω μια συγγνώμη και ας αργήσει».

Τον ρόλο του υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής ανέλαβε και πάλι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη – όπως είχε συμβεί και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν ο κ. Δούκας ζήτησε να σταματήσουν οι εργασίες στη Βασιλίσσης Ολγας. Τότε η κ. Μενδώνη είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί ο δρόμος να δοθεί στην κυκλοφορία γιατί έχουν αποκαλυφθεί σημαντικές αρχαιότητες. Αυτή τη φορά αναφέρθηκε «σε ένα άλλο περιβάλλον προτεραιοτήτων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Οι αναπλάσεις είναι αναγκαίες για πολλές πόλεις ανά την επικράτεια. Η εταιρεία δεν αφορά πλέον την Αθήνα, αλλά το σύνολο της επικράτειας, μπορεί να αφορά οποιαδήποτε πόλη». Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης έργων ανάπλασης και αξιοποίησης και σε άλλους δήμους της χώρας.

Ομως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου σε αντίθεση με την υπουργό δεν «διαβάζει» με τον ίδιο τρόπο την τροπολογία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» ανέφερε ότι το βασικό διακύβευμα αφορά τον Δήμο Αθηναίων, δεδομένου ότι για τους υπόλοιπους δήμους δεν είναι υποχρεωτική η συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας- Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, τόνισε πως ό,τι ακουμπά την τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συζητείται με τους εκπροσώπους της. «Αυτές οι πρωτοβουλίες 15 ημέρες πριν αλλάξει η ηγεσία σε 152 δήμους της χώρας εκθέτουν την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη, καθώς στο πλαίσιο της ΚΕΔΕ δεν έχει συζητηθεί το θέμα. Ο Μάκης Βορίδης, πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο κάποιο στέλεχος της αυτοδιοίκησης, «αν αυτό είναι το θέμα», όπως ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή