Η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά θα αποδίδει καρπούς

Η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά θα αποδίδει καρπούς

Σχεδιάζεται φάρμα στην οποία οι συμμετέχοντες θα αποκτούν δεξιότητες σε αγροκτηνοτροφικές εργασίες.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία φάρμα αποκλειστικά για άτομα με εξάρτηση από ουσίες, τα οποία θα μπορούν στο πλαίσιο του προγράμματος απεξάρτησής τους να εκπαιδευτούν και να απασχοληθούν σε αγροκτηνοτροφικές εργασίες προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες τις οποίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν μετά την «αποφοίτησή τους» από το πρόγραμμα, σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για το πρώτο αυτού του είδους που θα λειτουργήσει στη χώρα μας. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Θανάσης Θεοχάρης, το πρόγραμμα των ωφελουμένων εκτός από τις συναντήσεις με τον ψυχοθεραπευτή τους θα περιλαμβάνει και εργασία στη γη. Οι ωφελούμενοι θα βλέπουν ότι αυτό με το οποίο καταπιάστηκαν έχει αποτέλεσμα, παράγει καρπούς. Εκτιμάται δε ότι με τον τρόπο αυτό η απεξάρτηση μπορεί να επιτευχθεί σε λιγότερο χρόνο και οι ωφελούμενοι θα μπορούν να «σταθούν στα πόδια τους» πιο γρήγορα. Ο σχεδιασμός είναι το θεραπευτικό αγρόκτημα να λειτουργήσει στην Αττική και να φιλοξενεί ταυτόχρονα 25 άτομα.

Χθες, ο αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος ενέκρινε τη σκοπιμότητα –στη βάση του νέου εταιρικού συμφώνου για το πλαίσιο ανάπτυξης ΕΣΠΑ– για δράσεις και προγράμματα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων ύψους 80.675.000 ευρώ, στα οποία εντάσσονται όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα, δηλαδή ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ και μονάδες απεξάρτησης ΨΝΑ, ΨΝΘ, Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Το μεγαλύτερο μέρος της επιχορήγησης του ΕΣΠΑ θα διοχετευθεί στη θεραπεία και ειδικά στα στεγνά προγράμματα (32.146.000 ευρώ), ενώ ειδική βαρύτητα δίνεται και στα προγράμματα μείωσης της βλάβης (30.406.000 ευρώ) και κοινωνικής επανένταξης (περίπου 9 εκατ. ευρώ).

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η δημιουργία –με πόρους του ΕΣΠΑ– του πρώτου Εργαστηρίου Ελέγχου Ψυχοδραστικών Ουσιών – Κέντρο Αναφοράς Τοξικώσεων. Κάθε νοσοκoμείο θα αναφέρεται και θα επικοινωνεί με το κέντρο αυτό για περιπτώσεις τοξίκωσης, προκειμένου να γίνεται ανάλυση της ουσίας χρήσης. Με τον τρόπο αυτό οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν άμεσα να ταυτοποιούν ποιες ουσίες ευθύνονται για περιστατικά υπερδοσολογίας, να έχουν σαφέστερη εικόνα για τον αριθμό των θανάτων λόγω υπερδοσολογίας ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας, αλλά και να ταυτοποιούν νεοεισερχόμενες στην ελληνική «αγορά» ουσίες και σε ένα βαθμό να «ιχνηλατούν» το σημείο παρασκευής των συνθετικών ουσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή