«Αγαπημένε μου Αγιε Βασίλη…»
αγαπημένε-μου-αγιε-βασίλη-562802332

«Αγαπημένε μου Αγιε Βασίλη…»

Κρύβοντας από καρότα για τον Ρούντολφ μέχρι και μηνύματα ειρήνης για τον πόλεμο στη Γάζα στο εσωτερικό τους, 100.000 φάκελοι ταχυδρομήθηκαν και φέτος με ένδειξη «Προς τον Αγιο Βασίλη»

Μαρίνα Καρπόζηλου
Ακούστε το άρθρο

«Αγιε μου Βασίλη, κάθε χρόνο έπαιρνε ο μπαμπάς μου τηλέφωνο και μου έλεγε πως είσαι εσύ και εγώ έκανα πως τον πίστευα. Φέτος έφυγε ο μπαμπάς από το σπίτι και δεν θέλω τίποτα πια. Σε φιλώ». Γραμμένο με μπλε στιλό και με τη ζωγραφιά μιας ραγισμένης καρδιά κάτω δεξιά, η εξομολόγηση του μικρού αποστολέα μπορεί να μην έφτασε μέχρι τον Βόρειο Πόλο, αποτέλεσε όμως μέρος μιας κατηγορίας γραμμάτων που μετέτρεψαν τους ανθρώπους των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε πρόθυμους βοηθούς του Αγιου Βασίλη.

«Κάθε χρόνο λαμβάνουμε γύρω στους 100.000 φακέλους. Πρόκειται για γράμματα από μεμονωμένους αποστολείς αλλά και ομαδικές αποστολές από τάξεις, ιδρύματα, μέχρι και ολόκληρα σχολεία».

Ολα ξεκίνησαν πριν από 32 χρόνια, όταν οι ταχυδρομικοί παρατήρησαν κάποια γράμματα προς τον συμπαθέστατο Αγιο με την κόκκινη φορεσιά. Τότε, είχαν την ιδέα, αλλά και την καλοσύνη, να μην αφήσουν αυτά τα γράμματα αναπάντητα. Ξεκίνησε με αυτόν τον τρόπο, διστακτικά στην αρχή, η δράση «Γράψε ένα γράμμα στον Αγιο Βασίλη» που έφτασε σήμερα να είναι η μεγαλύτερη δράση κοινωνικής ευθύνης των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Οπως διευκρινίζει ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας των ΕΛΤΑ κ. Λάζαρος Λαζαρίδης «υπολογίζουμε ότι κάθε χρόνο λαμβάνουμε γύρω στους 100.000 φακέλους. Πρόκειται για γράμματα από μεμονωμένους αποστολείς αλλά και ομαδικές αποστολές από τάξεις, ιδρύματα, μέχρι και ολόκληρα σχολεία». Ο Αγιος Βασίλης βέβαια έχει ευρεία ηλικιακή γκάμα πιστών φίλων: από πολύ μικρές ηλικίες έως και ηλικιωμένους. Τα παιδιά, όπως είναι λογικό, εκφράζουν κυρίως τις επιθυμίες τους για δώρα αλλά και τις ανησυχίες τους για τον κόσμο, ενώ οι ενήλικες γράφουν στον Αγιο Βασίλη αναζητώντας τη χαμένη τους παιδικότητα ή ακόμα και για ψυχοθεραπευτικούς σκοπούς

«Αγαπημένε μου Αγιε Βασίλη…»-1

Οπως αφηγείται στην «Κ» ο κ. Λαζαρίδης, τα παιδιά γεμίζουν τα γράμματά τους με ευχές και ζωγραφιές για τον Αγιο, για την οικογένειά τους, για τους φίλους τους, για τα ζωάκια τους (με πάγιο αίτημα το χριστουγεννιάτικο κόκκαλο ή και κάποιο μπαλάκι), για δικούς τους ανθρώπους που έχουν φύγει, αλλά και για το τι συμβαίνει γύρω τους. Πέρσι στα γράμματα τους πρωταγωνιστούσαν οι ευχές για τους συνομηλίκους τους στην Ουκρανία, ενώ φέτος πολλά γράμματα μεταφέρουν την αγωνία των παιδιών για τον πόλεμο στη Γάζα και την επιστροφή των συνομηλίκων τους σε ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον. «Επηρεάζονται, ασφαλώς, από την επικαιρότητα, διατυπώνουν απορίες, ανησυχίες, προσδοκίες για τη ζωή τους, εκφράζουν την επιθυμία τους για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς πολέμους, μοναξιά και ανεργία. “Ολα τα παιδιά του κόσμου να έχουν ένα σπίτι και ένα παιχνίδι” είναι η πιο συνηθισμένη ευχή τους». Οπως όμως είναι φυσικό, τα παιχνίδια, είτε στην παραδοσιακή τους μορφή είτε ως gadget τελευταίας τεχνολογίας, πρωταγωνιστούν ακόμα στα γράμματά τους. 

Τα παιδιά εκφράζουν κυρίως τις επιθυμίες τους για δώρα αλλά και τις ανησυχίες τους για τον κόσμο, ενώ οι ενήλικες γράφουν στον Αγιο Βασίλη αναζητώντας τη χαμένη τους παιδικότητα ή ακόμα και για ψυχοθεραπευτικούς σκοπούς. 

Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων των ΕΛΤΑ, Βίκυ Ματζιάρη, αφηγείται γελώντας πως οι μικροί αποστολείς γίνονται πολύ συγκεκριμένοι σχετικά με τις παραγγελίες τους. Δεν διστάζουν να υποδείξουν σε ποιο ράφι θα βρει ο Αγιος Βασίλης το παιχνίδι τους, τι νούμερο αθλητικών παπουτσιών φοράνε, ακόμα και να εσωκλείσουν φωτογραφίες με το ακριβές μοντέλο που επιθυμούν. Εξαιρετικά συγκεκριμένος είχε γίνει και ένας μαθητής από αγροτική περιοχή της Κομοτηνής που δεν είχε διεύθυνση για να υποδείξει στον Αγιο Βασίλη πού να παραδώσει τα δώρα του. Ζωγράφισε λοιπόν με λεπτομέρεια τον χάρτη του χωριού του σημειώνοντας που ακριβώς βρίσκεται το σπίτι του.

«Ξεχωρίζουμε γράμματα των ενηλίκων, γιατί συνήθως εκεί κρύβεται ο πόνος και η μοναξιά. Θυμάμαι την τρυφερότητα μίας εγκύου που έγραψε για το μωρό που περίμενε και την ευχή πως του χρόνου τέτοια εποχή θα συντάσσουν μαζί το αντίστοιχο γράμμα».

«Ολα αυτά φανταστείτε τα πασπαλισμένα με μπόλικη χρυσόσκονη. Ανοίγουμε τους φακέλους και γεμίζουμε ολόκληροι, τα ρούχα και τα χέρια μας, από πάνω μέχρι κάτω. Την περίοδο του Covid έστελναν και μάσκες στον Αγιο Βασίλη καθώς και γάντια ή αντισηπτικά, ώστε να μπορεί να μπαινοβγαίνει στα σπίτια τους με ασφάλεια! Κάθε χρόνο τα γράμματα μας εκπλήσσουν. Το καθένα είναι ξεχωριστό με τον δικό του τρόπο: μπορεί να είναι γράμματα συγκινητικά, γράμματα γεμάτα συναίσθημα και άλλα πολύ αστεία. Ξεχωρίζουμε γράμματα των ενηλίκων, γιατί συνήθως εκεί κρύβεται ο πόνος και η μοναξιά. Θυμάμαι την τρυφερότητα μίας εγκύου που έγραψε για το μωρό που περίμενε και την ευχή πως του χρόνου τέτοια εποχή θα συντάσσουν μαζί το αντίστοιχο γράμμα. Επίσης θυμάμαι μια κοπέλα που μας έγραψε ενώ περίμενε νέα για τον αδερφό της, έξω από την εντατική. Δεν μας είχε δώσει τη διεύθυνσή της ώστε να της γράψουμε, δεν μπορούσαμε όμως να μην επικοινωνήσουμε με κάποιον τρόπο. Πήραμε τηλέφωνο στο νοσοκομείο, είπαμε το όνομα της και μάθαμε πως ευτυχώς όλα εξελίχθηκαν καλά». 

«Αγαπημένε μου Αγιε Βασίλη…»-2

Στον αντίποδα, πραγματικά αστεία είναι τα αθώα παιδικά γράμματα με τους αποστολείς τους να στέλνουν δωράκια στον Αγιο Βασίλη, με πιπίλες από τα μικρότερα αδέρφια τους, κάλτσες, παιδικά παιχνίδια, κουραμπιέδες, πατικωμένα μελομακάρονα και σοκολάτες, μέχρι και καρότα για τον Ρούντολφ!

«Σκεφτείτε ότι έχουμε βρει μέχρι και βιογραφικά μέσα στο γράμμα προς τον Αγιο Βασίλη, με αίτημα την εύρεση εργασίας. Επίσης πολλές φορές απευθύνονται σε εμάς, γράφουν δηλαδή “Αγαπητέ υπάλληλε του ταχυδρομείου”», εξηγεί η κ. Ματζιάρη. Ωστόσο, δεδομένου του μεγάλου όγκου γραμμάτων, η δυνατότητα εξατομικευμένης απάντησης δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. «Ετοιμάζουμε, λοιπόν, μία όμορφη εορταστική κάρτα-απάντηση με ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλους, προκειμένου να συνεχίσουμε την αλυσίδα αγάπης και ελπίδας. Βέβαια, στα 32 χρόνια της δράσης, έχουν υπάρξει και εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες απαντήσαμε εξατομικευμένα και ανταποκριθήκαμε σε κάποια αιτήματα, όπως για παράδειγμα σε ένα παιδί που διέμενε σε ίδρυμα και ζητούσε ένα ρολόι – ξυπνητήρι. Ηταν κάτι τόσο μικρό και απλό… Ή μια κοπέλα που μας έγραφε πως αγαπάει πολύ τα άλογα και συμπτωματικά εκείνη τη χρονιά είχαμε κυκλοφορήσει μια αντίστοιχη σειρά γραμματοσήμων. Ηταν εύκολο για εμάς να της τη στείλουμε».  

«Αγαπημένε μου Αγιε Βασίλη…»-3

Στη δράση «Γράψε ένα γράμμα στον Αγιο Βασίλη» συμμετέχει όλο το δίκτυο των ΕΛΤΑ: από την παραλαβή των γραμμάτων στα καταστήματα, την προώθησή τους στην κεντρική υπηρεσία, τη διαχείρισή τους και τον συντονισμό των απαντήσεων, τον σχεδιασμό των καρτών και τη διανομή των απαντήσεων σε όλη την χώρα. Ολα τα βήματα μπορεί κάποιος να τα δει στην ειδική διαδραστική χριστουγεννιάτικη ιστοσελίδα https://hohoho.elta.gr/. Οπως εξηγεί ο κύριος Λάζαρος Λαζαρίδης «εκεί θα βρει κανείς κατατοπιστικά βίντεο με οδηγίες για το πώς θα γράψει το δικό του γράμμα με τέτοιο τρόπο ώστε να λάβει την απάντηση – έκπληξη των ΕΛΤΑ, έτοιμα χριστουγεννιάτικα επιστολόχαρτα, εκπαιδευτικά παιχνίδια, το κοντινότερο ταχυδρομείο για να στείλει το γράμμα και άλλες εκπλήξεις». Το μυστικό είναι ένα: να μην ξεχάσετε να αναγράψετε τα στοιχεία και την πλήρη διεύθυνσή σας έξω από τον φάκελο. Μπορείτε να ταχυδρομήσετε τα γράμματα είτε στο ειδικό κόκκινο γραμματοκιβώτιο, αλλά και στο κλασικό κίτρινο γραμματοκιβώτιο των ΕΛΤΑ. Το να τραγουδήσετε παράλληλα χο-χο-χο κρίνεται από προαιρετικό, έως και απαραίτητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή