Διακίνηση μεταναστών: Και η Γαύδος στο δρομολόγιο κυκλωμάτων

Διακίνηση μεταναστών: Και η Γαύδος στο δρομολόγιο κυκλωμάτων

Αυξάνεται η πίεση και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ειδικά στην Κω – Eως και με τζετ σκι προσπάθησαν να μεταφέρουν μετανάστες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο δρομολόγιο μεταναστών από τις ακτές της Αιγύπτου και της Λιβύης προς τη Γαύδο καταγράφεται με ιδιαίτερη ένταση τους τελευταίους μήνες. Αυξημένη όμως μεταναστευτική πίεση παρατηρείται και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και ειδικότερα στην Κω, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και η ηγεσία του Λιμενικού αναμένεται να επισκεφθούν την Aγκυρα για διμερείς συζητήσεις με θέμα το μεταναστευτικό στο διάστημα μεταξύ 15-20 Ιανουαρίου.

Στη Γαύδο, όπου τα τελευταία χρόνια δεν είχαν υπάρξει μεταναστευτικές ροές, στο διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι χθες έχουν καταγραφεί επτά περιστατικά αφίξεων παράτυπων μεταναστών. Πρόκειται για ομάδες των 20-30 ατόμων, κυρίως άνδρες, που πραγματοποιούν τον διάπλου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με μικρές ξύλινες ή πλαστικές βάρκες. Στις 12 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, μια τέτοια βάρκα με 33 μετανάστες είχε εντοπιστεί να πλέει νότια της Γαύδου. Περισυνελέγησαν αρχικά από παραπλέον δεξαμενόπλοιο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ναυαγοσωστικό στα Σφακιά. Είχαν αποπλεύσει από τη Λιβύη, έχοντας προηγουμένως καταβάλει 4.000 δολάρια στους διακινητές. Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις οι μετανάστες έχουν εντοπιστεί μετά τον κατάπλου τους στη Γαύδο και συγκεκριμένα στην παραλία Τρυπητή. Η Λίλιαν Στεφανάκη, δήμαρχος του νησιού, σε πρόσφατη επικοινωνία της με την «Κ» είχε επισημάνει ότι στη Γαύδο δεν υπάρχουν δομές για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών, οι οποίοι μεταφέρονται με σκάφη του Λιμενικού στα Σφακιά.

Τα τελευταία περιστατικά

Το τελευταίο 48ωρο, ακόμη δύο τέτοια συμβάντα καταγράφηκαν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου. Το πρώτο 17,5 ναυτικά μίλια και το δεύτερο 26 ναυτικά μίλια νότια του νησιού, με 38 και 36 μετανάστες αντιστοίχως, από την Αίγυπτο, το Σουδάν, το Πακιστάν και τη Συρία. Στη διάρκεια του φθινοπώρου, μετανάστες προερχόμενοι από τη Λιβύη και την Αίγυπτο ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο κατέπλευσαν και σε ακτές της νότιας Κρήτης, την Παλαιόχωρα, τους Καλούς Λιμένες και αλλού, όπου επίσης μέχρι πρότινος δεν καταγράφονταν ροές.

Μεγάλη είναι η μεταναστευτική πίεση και σε Κω και Ρόδο. Στελέχη του Λιμενικού σημειώνουν ότι στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Κω οι αιτήσεις ασύλου διεκπεραιώνονται γρήγορα, γεγονός που λειτουργεί ως πόλος έλξης (pull factor) για τα κυκλώματα των διακινητών που δραστηριοποιούνται στα απέναντι τουρκικά παράλια. Το μεσημέρι των Χριστουγέννων, σκάφος του Λιμενικού καταδίωξε ανοικτά των ακτών της Κω ταχύπλοο σκάφος με 14 μετανάστες. Ο νεαρός χειριστής του, προσπαθώντας να διαφύγει, εμβόλισε το πλωτό του Λιμενικού και τραυματίστηκε πέφτοντας στη θάλασσα. Συνελήφθη και πλέον αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες, ενώ οι δια-κινούμενοι μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ του νησιού. Την ίδια ημέρα, 18χρονος προσπάθησε να μεταφέρει από την Τουρκία στην Κω δύο μετανάστες με τζετ σκι. Εντοπίστηκε από το στρατιωτικό παρατηρητήριο, καταδιώχθηκε και τελικά συνελήφθη στην παραλία Λαμπή. Οι δύο μετανάστες κατάφεραν να διαφύγουν. Καταδίωξη στην Κω σημειώθηκε και στις 24 Δεκεμβρίου, ενώ στο ίδιο διάστημα περιστατικά με διακίνηση μεταναστών καταγράφηκαν σε Ρόδο και Σύμη. Σύμφωνα εξάλλου με συγκεντρωτικά στοιχεία από το Λιμενικό, την 25η Δεκεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά επτά περιστατικά παράτυπης μετανάστευσης, τα περισσότερα στην Κω, ενώ ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα ο αριθμός τους έφτασε τα 17, με τα περισσότερα να εντοπίζονται σε Κω και Λέσβο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί να εισέρχονται παράτυπα στη χώρα 3.574 μετανάστες, αντί 1.451 τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο αρχηγός του Λιμενικού Γιώργος Αλεξανδράκης, συνοδευόμενοι από στελέχη του Σώματος, αναμένεται να μεταβούν στα μέσα Ιανουαρίου στην Αγκυρα για διμερείς επαφές με τους Τούρκους ομολόγους τους, με θέμα τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης. Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης στην Αθήνα του Τούρκου προέδρου και των συναντήσεων που είχαν στο περιθώριο αυτής Τούρκοι αξιωματούχοι στο υπουργείο Ναυτιλίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT