Δύο ψυχίατροι για εκατοντάδες ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων

Δύο ψυχίατροι για εκατοντάδες ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων

Τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν. Χανίων περιγράφει στην «Κ» ο διευθυντής της, Γιώργος Γουλιέλμος

7' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα δύσκολες είναι οι συνθήκες που επικρατούν για γιατρούς και ασθενείς στην Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν. Χανίων, όπου από την αρχή του έτους εργάζονται μόλις δύο ειδικευμένοι ψυχίατροι, με τον έναν να απουσιάζει λόγω ασθένειας. Αν και ο Oργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει ότι κανονικά πρέπει να απασχολούνται εκεί επτά ειδικευμένοι ψυχίατροι, τις τελευταίες ημέρες ένας γιατρός μόνο προσπαθεί να καλύψει κάθε ημέρα τις ανάγκες δεκάδων ασθενών. Αλλωστε πρόκειται για τη μοναδική ψυχιατρική κλινική του νομού Χανίων. Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του νοσοκομείου τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα οι γιατροί με τους οποίους μίλησε η «Κ», να προσπαθούν μόνοι τους να κάνουν –παραπάνω– απ’ ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν.

«Παλεύω μόνος μου»

Ο μοναδικός ειδικευμένος ψυχίατρος που εργάζεται αυτή τη στιγμή στην κλινική, είναι ο διευθυντής της, Γιώργος Γουλιέλμος. Οπως δήλωσε στην «Κ», σε ένα από τα ελάχιστα διαλείμματα που προλαβαίνει να έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας, «όταν άνοιξε η κλινική πριν από περίπου 15 χρόνια, υπήρχαν 7 ειδικευμένοι ψυχίατροι. Πέρσι μείναμε τρεις, εκ των οποίων ο ένας, επικουρικός γιατρός, δεν ανανέωσε τη σύμβασή του γιατί θα εργαστεί αλλού. Αυτές τις μέρες όμως είμαι μόνο εγώ, καθώς ο συνάδελφός μου αρρώστησε και θα είμαι μόνος μου για τουλάχιστον δέκα ημέρες ακόμη».

Η καθημερινότητά του κ. Γουλιέλμου φαντάζει εφιαλτική: «Παλεύω μόνος μου στη μοναδική ψυχιατρική κλινική του νομού Χανίων. Είμαι πλέον 67 χρονών. Εφημερεύω συνεχόμενα εδώ και πόσες ημέρες. Παραμένω στη θέση μου κυρίως για λόγους δεοντολογίας και ευαισθησίας, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Για παράδειγμα, μια εισαγγελική παραγγελία, απαντάται πλέον μόνο από εμένα, ελλείψει άλλου ψυχιάτρου, όμως κανονικά απαιτούνται δύο γιατροί για αυτή τη διαδικασία. Ακόμη και σε ένα τυπικό, γραφειοκρατικό επίπεδο, είμαστε πολύ περιορισμένοι. Παράλληλα, οι εισαγωγές συνεχίζονται κανονικά στους ίδιους ρυθμούς. Ευτυχώς έχω επτά πολύ καλούς ειδικευόμενους γιατρούς –το νοσοκομείο παρέχει πλήρη ειδικότητα– αλλά κάποια στιγμή θα μας βαρεθούν κι αυτοί και θα φύγουν για να πάνε σε ένα πιο οργανωμένο νοσοκομείο».

Οταν άνοιξε η κλινική πριν από περίπου 15 χρόνια, υπήρχαν 7 ειδικευμένοι ψυχίατροι. Πέρσι μείναμε τρεις, εκ των οποίων ο ένας, επικουρικός γιατρός, δεν ανανέωσε τη σύμβασή του γιατί θα εργαστεί αλλού.

Αυτή τη στιγμή «νοσηλεύονται συνολικά 21 ασθενείς. Από αυτούς οι έντεκα νοσηλεύονται εντός της κλινικής, ενώ ακόμα δέκα ασθενείς βρίσκονται σε καθεστώς κυλιόμενης άδειας, δηλαδή στο στάδιο της αποθεραπείας, ώστε να ενταχθούν σταδιακά». Τα πράγματα όμως γίνονται ακόμη χειρότερα, καθώς «αυτή η κλινική νοσηλεύει κατά μέσο όρο ετησίως αρκετές εκατοντάδες ασθενείς. Στα εξωτερικά ιατρεία έρχονται κάθε χρόνο μερικές χιλιάδες ασθενείς. Χθες μόνο είδα περίπου σαράντα ασθενείς, κάποιοι εκ των οποίων είναι βαριά περιστατικά, που έχουν νοσηλευθεί και χρειάζονται ψυχοθεραπευτική υποστήριξη, τόσο οι ίδιοι, όσο και το περιβάλλον τους».

Τα ραντεβού «είναι επίσης πάρα πολλά και μετατίθενται για πιο μακρινή ημερομηνία, επειδή δεν είναι δυνατόν να δει κανείς τους πάντες την επόμενη ημέρα. Επίσης, έχουμε και τους κρατούμενους, για τους οποίους η εισαγγελία μας αναθέτει την περάτωση πραγματογνωμοσύνης, ενώ δεν πρέπει να αμελούμε και τη διασυνδετική ψυχιατρική, δηλαδή να φροντίζουμε τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν μεικτά προβλήματα και νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές. Ο όγκος της εργασίας είναι πραγματικά τεράστιος».

«Τι θα γίνει αν πάθω κάτι;»

Δίπλα από το Γ.Ν. Χανίων χτίζεται εδώ και περίπου έναν χρόνο μια σύγχρονη ψυχιατρική μονάδα, κατ’ εκτέλεση κληροδοτήματος που είχε δοθεί στο νοσοκομείο. Και όπως εξηγεί ο κ. Γουλιέλμος «έχουν μπει ήδη τα μπετά και έτσι όπως προχωράνε οι διαδικασίες, είναι πιθανό του χρόνου τέτοιο καιρό να έχει παραδοθεί. Ωστόσο, όπως πάμε κινδυνεύει η λειτουργία κaι αυτής της σύγχρονης μονάδας, αν δεν βρεθούν γιατροί».

Στα εξωτερικά ιατρεία έρχονται κάθε χρόνο μερικές χιλιάδες ασθενείς. Χθες μόνο είδα περίπου σαράντα ασθενείς, κάποιοι εκ των οποίων είναι βαριά περιστατικά.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, όπως λέει, είναι ενήμερη, όπως και η 7η ΥΠΕ, η εισαγγελία, αλλά και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). «Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι απαντήσεις και ανεύρεση λύσεων. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες προκηρύξεις –όχι μόνο για την ψυχιατρική κλινική–, κηρύσσονται άγονες, αφού δεν βρίσκονται ενδιαφερόμενοι. Δεν υπάρχει κίνητρο για έναν γιατρό, ειδικά όποιος ζει σε άλλο μέρος της Ελλάδας, να έρθει στα Χανιά, ειδικά με την ακρίβεια που υπάρχει».

Σύμφωνα με τον κ. Γουλιέλμο, «το υπουργείο γνωρίζει ότι μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των γιατρών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια θετική εξέλιξη. Μάλιστα, πριν από περίπου έναν μήνα έγινε προκήρυξη γιατρών για άλλες ειδικότητες, αλλά όχι για κάποιον ψυχίατρο». Αυτός είναι και ο λόγος που «ζητάμε από το υπουργείο να βρει άμεσα μια λύση. Είναι αυτονόητο ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί μόνος του. Τι θα γίνει αν πάθω κάτι; Ολα θα τιναχθούν στον αέρα και οι ασθενείς θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στις κλινικές άλλων νομών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Δυστυχώς όμως, η μόνη άμεση λύση που προβλέπεται είναι η δική μας συμπίεση».

«Δεν υπάρχουν ψυχίατροι»

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην «Κ» κύκλοι του Γ.Ν. Χανίων, το συγκεκριμένο νοσοκομείο «σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της ψυχικής υγείας στην Κρήτη». Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι «στην ψυχιατρική κλινική του Γ.Ν. Χανίων υπάρχουν συνολικά 29 κλίνες, όταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου έχει 23 κλίνες και το Βενιζέλειο νοσοκομείο καμία». Παράλληλα, στο Γ.Ν. Χανίων υπάγεται και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων, το οποίο «μολονότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, έχει απομείνει και αυτό με δύο ψυχιάτρους από το σύνολο των οκτώ οργανικών θέσεων. Ακόμη, φιλοξενούμε 94 ασθενείς σε ξενώνες και προστατευόμενα διαμερίσματα ψυχικής υγείας».

Αναφορικά με την έλλειψη ειδικευμένων ψυχιάτρων που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ψυχιατρική κλινική, οι κύκλοι του νοσοκομείου σχολίασαν ότι «η διοίκηση έχει φροντίσει να βγουν προκηρύξεις ψυχιάτρων, διαβλέποντας ότι κάποιοι γιατροί θα έφευγαν λόγω συνταξιοδότησης αντιλαμβανόμενη ωστόσο, όπως αναφέρει, ότι “δεν υπάρχουν ψυχίατροι και παιδοψυχίατροι”». 

Από το 2019 κι έπειτα, όλες οι θέσεις ψυχιάτρων, εκτός από δύο, κηρύχθηκαν άγονες. 

Ειδικότερα, σημειώνουν πηγές της διοίκησης, «το 2020 το νοσοκομείο προκήρυξε συνολικά τρεις θέσεις επιμελητή Β’ Ψυχιατρικής, το 2021 άνοιξε δύο θέσεις επιμελητών Β’ Ψυχιατρικής και μια θέση Παιδοψυχιατρικής, ενώ το 2022 άνοιξε δύο θέσεις ψυχιάτρων. Η μία αφορούσε διευθυντή και η άλλη επιμελητή Α’ Ψυχιατρικής».

Παρ’ όλα αυτά διευκρινίζουν ότι «από το 2019 κι έπειτα έχουν καλυφθεί μόλις δύο θέσεις, ενώ πέντε θέσεις ψυχιάτρων και τέσσερις θέσεις παιδοψυχιάτρων κηρύχθηκαν άγονες». Ακόμη, «έχει εγγραφεί η θέση μιας γιατρού η οποία έρχεται από το Βενιζέλειο νοσοκομείο προκειμένου να εργαστεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας με βαθμό διευθύντριας, αλλά προς το παρόν υπάρχει καθυστέρηση αναφορικά με την έκδοση του ΦΕΚ μετακίνησής της». 

Το μέγεθος του προβλήματος αναδεικνύεται και από το ότι ενώ «το υπουργείο ενέκρινε από τον Σεπτέμβριο του 2022 δύο θέσεις επικουρικών ψυχιάτρων, οι δύο αυτοί γιατροί δεν ανανέωσαν τη θητεία τους στο τέλος του 2023, επειδή θα ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία». Ζήτημα έγκειται σύμφωνα με τη διοίκηση και με γραφειοκρατικά προβλήματα, αφού «έπειτα από αίτημα του νοσοκομείου, η 7η ΥΠΕ απέστειλε τον περασμένο Νοέμβριο στο υπουργείο αίτημα έγκρισης δύο επικουρικών ειδικευμένων ψυχιάτρων, αλλά ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι πιστώσεις για τους επικουρικούς, κάτι που αναμένουμε να συμβεί το προσεχές διάστημα. Παράλληλα, αναμένουμε και την επόμενη μεγάλη προκήρυξη του υπουργείου, ώστε να βγάλουμε τουλάχιστον τρεις θέσεις ψυχιάτρων. Μέχρι τότε με τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς που έχουμε, οι οποίοι είναι όλοι πολύ καλοί, θα το παλέψουμε και θα την κρατήσουμε την κλινική».  

«Να κάνουμε ανθρώπινα τη δουλειά μας»

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Γραμματικόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης των Γιατρών ΕΣΥ Χανίων και επεμβατικός καρδιολόγος στο Γ.Ν. Χανίων, δήλωσε στην «Κ» πως «στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου, συμβαίνει ό,τι και στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Οι ψυχίατροι του νοσοκομείου ενημέρωσαν έγκαιρα τη διοίκηση, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο αναφορικά με τις ελλείψεις. Η διοίκηση έκανε τις προβλεπόμενες κινήσεις, απευθύνθηκε στην ΥΠΕ και κατατέθηκαν τα σχετικά έγγραφα αναφορικά με την πρόσληψη επικουρικών ψυχιάτρων πριν από περισσότερο από δύο μήνες, στις 3 Νοεμβρίου 2023. Ακόμη όμως δεν έχει γίνει τίποτα, δεν έχει ανοίξει καμία θέση για ειδικευμένο ψυχίατρο».

«Είναι αυτονόητο», όπως επισήμανε ο κ. Γραμματικόπουλος ότι «δεν μπορεί να λειτουργήσει η κλινική όταν εργάζονται 1-2 άτομα. Αυτή τη στιγμή ο κ. Γουλιέλμος δεν μπορεί ούτε να ανεβάσει πυρετό». Παράλληλα, ο κ. Γραμματικόπουλος επισήμανε ότι «πριν από λίγες ημέρες δύο επικουρικοί ψυχίατροι οι οποίοι εργάζονταν στο νοσοκομείο, αρνήθηκαν να ανανεώσουν τη σύμβασή τους, εξαιτίας της μη βελτίωσης των υπαρχουσών συνθηκών».

Πλέον, αυτό που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον κ. Γραμματικόπουλο, είναι «να βγουν τουλάχιστον τρεις προκηρύξεις, ώστε να ανασάνουν λίγο οι γιατροί που έχουν απομείνει. Δουλεύουμε άπειρες εφημερίες, δεν πληρωνόμαστε επαρκώς, τουλάχιστον ας έρθει κόσμος για να κάνουμε λίγο πιο ανθρώπινα τη δουλειά μας. Αυτό είναι που θέλουμε άλλωστε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή