«Το Μάτι πρώτα πέθανε από τα υπέρθερμα αέρια και μετά κάηκε»

«Το Μάτι πρώτα πέθανε από τα υπέρθερμα αέρια και μετά κάηκε»

Ο τότε διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων προσπάθησε να δικαιολογήσει την τραγωδία με τις ελλείψεις σε πυροσβεστικά και εναέρια μέσα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την περιγραφή ενός αναποτελεσματικού και ανοργάνωτου κράτους επιχείρησε να δικαιολογήσει τις ατομικές ευθύνες όσων ενεπλάκησαν στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ο Ιωάννης Φωστιέρης, ο οποίος απολογήθηκε χθες στην πολύκροτη δίκη που έχει φθάσει πλέον στο στάδιο των απολογιών.

Ο Ιωάννης Φωστιέρης, που ήταν διοικητής του ΕΣΚΕ το 2018, όταν κάηκε το Μάτι, στο τέλος της απολογίας του μεταξύ άλλων ανέφερε το εξής: «Το Μάτι πέθανε εκατό μέτρα πριν η φωτιά περάσει τη Μαραθώνος, από τα υπέρθερμα αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Τα εναέρια μέσα ήταν μετρημένα κουκιά και δεν μπορούσαν με τέτοιους ανέμους».

Προκαλώντας θλίψη και αγανάκτηση στους συγγενείς των νεκρών και στους δεκάδες εγκαυματίες που παρακολουθούν τη δίκη, ο Ιωάννης Φωστιέρης επιχείρησε να αποδώσει την καταστροφή στις ελλείψεις σε εναέρια και πυροσβεστικά μέσα που, όπως είπε, είχαν μειωθεί κατά πολύ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

«Ελάτε στη θέση μας… Θέλαμε εμείς να πάθουν οι άνθρωποι αυτή τη ζημιά; Χάσαμε τις θέσεις μας. Εχει αλλάξει η ζωή μας… Ελεγχόμαστε αυτή τη στιγμή πώς επιχειρούμε. Καλώς ή κακώς αυτά μας είχε δώσει το ελληνικό κράτος. Είχαμε οικονομικές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οικονομική δυνατότητα για εναέρια, εκείνη την περίοδο παλεύαμε με λίγα μέσα…» τόνισε απολογούμενος και συνέχισε: «Είχαμε τότε προβλήματα με τις οικονομικές υπηρεσίες. Υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα στα συνεργεία. Πώς θα δουλέψω; Ελεγε ο αρχηγός να σταλούν δέκα οχήματα στο Μάτι. Αλλά πού να τα βρω; Υπήρχαν; Για αυτό και έγινε η γενική επιφυλακή, για να έρθουν οχήματα από την περιφέρεια. “Γδύσαμε” την επαρχία. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Αυτά είναι δυστυχώς τα εργαλεία μας».

Οσον αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου προς τη Μότορ Οϊλ στην Κινέτα στις έξι το απόγευμα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ήταν συλλογική απόφαση της φυσικής ηγεσίας της Πυροσβεστικής, που ελήφθη εν γνώσει τού τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

«Υπήρξε συλλογική απόφαση να πάει το ελικόπτερο που ήταν ήδη στον αέρα μετά το τηλεφώνημα του επικεφαλής ασφαλείας των εγκαταστάσεων, γιατί η φωτιά ήταν και μέσα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Δεν θα μιλούσαμε τώρα για κάποιους ανθρώπους που απεβίωσαν. Αν υπήρχε μια έκρηξη, θα έφευγε όλο το διυλιστήριο στον αέρα. Και θα υπήρχαν χιλιάδες νεκροί», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Το κατηγορώ είναι πανεύκολο. Με όλο τον σεβασμό, ισοπεδώθηκε όλο το Πυροσβεστικό Σώμα. Οποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει. Οταν μπει όμως μέσα, μπερδεύει τα πόδια του».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου γιατί δεν έγινε εκκένωση της περιοχής στο Μάτι, ο κατηγορούμενος ανέφερε πως αν δινόταν τέτοια εντολή θα είχαμε οπωσδήποτε διακόσιους νεκρούς.

«Οι πληγέντες οδύρονται υπερδίκαια, γιατί μέχρι τότε αυτό γνώριζαν. Ολες οι φωτιές ήταν με βόρειους ανέμους. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν ένας έκανε την εισήγηση για εκκένωση, τουλάχιστον 200 άνθρωποι θα είχαν καεί».

Επίσης, επέρριψε ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα για τη διαχείριση της κατάστασης των ανθρώπων που βρέθηκαν στη θάλασσα. «Η διάσωση στη θάλασσα είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού, όχι του Πυροσβεστικού. Μας έχουν φορτώσει τα πάντα. Το Λιμενικό τι έκανε; Αυτή ήταν η δουλειά του. Γιατί δεν έδωσε εντολή, από τη στιγμή που έβλεπε αυτή τη λαίλαπα, να κρατήσει τα δύο καράβια της γραμμής, να κατεβάσει λέμβους και να σώσει κόσμο; Το φορτωθήκαμε και αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή