Φοιτητές αντιδρούν στις καταλήψεις για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Φοιτητές αντιδρούν στις καταλήψεις για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Μεγάλη μερίδα φοιτητών φέρεται να αντιδρά στις κινητοποιήσεις που προτείνονται

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά φοιτητικών κινητοποιήσεων έχουν εισέλθει τα πανεπιστήμια λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει τα μη κρατικά ΑΕΙ. Ηδη, οι φοιτητές που ανήκουν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΚΝΕ) έχουν σηκώσει τη σημαία των καταλήψεων των σχολών, ενώ και η παράταξη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η υπόλοιπη, εξίσου μεγάλη, μερίδα των φοιτητών. Και αυτό διότι οι καταλήψεις εκτός από την απώλεια των ωρών διδασκαλίας μαθημάτων θα συμπέσουν με τις εξετάσεις για το χειμερινό εξάμηνο και άρα θα καθυστερήσουν οι σπουδές όλων των φοιτητών και η αποφοίτηση των τελειοφοίτων. Ενα δείγμα για το τι πρόκειται να συμβεί στα ΑΕΙ αναμένεται να δοθεί στις σημερινές συνελεύσεις των φοιτητών στο ΕΜΠ. Χθες, πάντως, αναρχικοί έκαναν καταδρομική επίθεση και κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το ΜΑΣ αναφέρει ότι «η αισχρή προπαγάνδα της κυβέρνησης, το σχέδιό της να μας πιάσει στον ύπνο, να φιμώσει τους φοιτητές φέρνοντας το νομοσχέδιο εν μέσω εξεταστικής δεν πέρασε! Η συντριπτική πλειοψηφία φοιτητών, πανεπιστημιακών, εργαζόμενων στα ΑΕΙ, μαθητών και γονιών απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Δε θα περάσει η τρομοκρατία και η επίθεση στους αγώνες μας. Ηδη περισσότεροι από 130 φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, συντονιζόμαστε και είμαστε αποφασισμένοι να ακυρώσουμε αυτό το έκτρωμα. Γι’ αυτό μετά τον πρώτο πανελλαδικό γύρο συνελεύσεων, καταλήψεων και διαδηλώσεων, συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά».

Η παράταξη προγραμματίζει νέο (μετά αυτό της περασμένης Πέμπτης) συλλαλητήριο φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων στα ΑΕΙ την προσεχή Πέμπτη (στις 12.00 από τα Προπύλαια) και νέες γενικές συνελεύσεις σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους με πρόταση για καταλήψεις στις σχολές.

Βέβαια, ερώτημα είναι πόσο θα μετρήσει το γεγονός ότι μακράς διάρκειας καταλήψεις θα συμπέσουν με την εξεταστική Φεβρουαρίου, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα μετατεθεί. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, στο εμβληματικό ΕΜΠ έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων των εννέα σχολών του ιδρύματος. Η πρόταση των αριστερών παρατάξεων είναι να γίνουν καταλήψεις. Ωστόσο, στελέχη του ιδρύματος ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι υπάρχει κινητοποίηση από φοιτητές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ή και ανεξάρτητους να συμμετάσχουν στις σημερινές συνελεύσεις και να ψηφίσουν κατά της κατάληψης, διότι δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο την εξεταστική περίοδο. Αρα, ένα πρώτο στοιχείο που επιδιώκουν να πετύχουν οι αντιδρώντες στις καταλήψεις είναι η όσο μεγαλύτερη συμμετοχή φοιτητών στις συνελεύσεις, η παραμονή τους μέχρι το τέλος της συνέλευσης και η ολοκλήρωση των συνελεύσεων χωρίς οξείες αντεγκλήσεις και τυχόν έκτροπα μεταξύ των φοιτητών.

Χθες, περίπου 40 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν καταδρομική επίθεση στο κτίριο διοίκησης του ΕΜΠ, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Χθες, περίπου 40 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν καταδρομική επίθεση στο κτίριο διοίκησης του ΕΜΠ, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Εισήλθαν στο κτίριο, σπάζοντας τζάμια και προκαλώντας ζημιές, ενώ προχώρησαν και σε κατάληψή του, η οποία έληξε λίγη ώρα αργότερα. Στο κτίριο, την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν διοικητικοί υπάλληλοι και επικράτησε πανικός.

Σύμφωνα με στελέχη του ιδρύματος, κύριος λόγος της επίθεσης ήταν η απελευθέρωση, πριν από δύο μήνες, χώρου που τελούσε υπό κατάληψη («Το στέκι των Χημικών Μηχανικών» όπως ονομάζεται), σε κτίριο του ΕΜΠ. Μέρος των συνθημάτων που ακούστηκαν, ωστόσο, αφορούσαν και το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε σε γνωστό ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.

Mετά την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης εκλήθη από τις Αρχές του ΕΜΠ η αστυνομία. Η παρουσία της στους χώρους του ιδρύματος, όμως, προκάλεσε τις αντιδράσεις των φοιτητικών παρατάξεων, που έκαναν λόγο για παραβίαση του ασύλου και υποστήριζαν ότι η αστυνομία θέλει να «χτυπήσει» τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Βέβαια, μερίδα των αριστερών φοιτητών (προσκείμενοι στην ΚΝΕ) δεν ακολούθησε αυτή τη ρητορική, καθώς εμμέσως θα επικροτούσε την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης από τους αντιεξουσιαστές. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε επτά προσαγωγές και τέσσερις συλλήψεις, ενώ οι καταληψίες ανάρτησαν ανακοινώσεις και βίντεο από τα γεγονότα σε μπλογκ του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT