Μέτρα κατά της ακρίβειας: Τι προβλέπει η τροπολογία – Τι θα ισχύει με το βρεφικό γάλα

Μέτρα κατά της ακρίβειας: Τι προβλέπει η τροπολογία – Τι θα ισχύει με το βρεφικό γάλα

Η τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες που φτάνουν μέχρι τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ θα ανακοινώνονται και τα ονόματα των εταιρειών που παρέβησαν τον νόμο.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση, η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης με τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας. Η τροπολογία προβλέπει βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες που φτάνουν μέχρι τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ θα ανακοινώνονται και τα ονόματα των εταιρειών που παρέβησαν τον νόμο.

 Η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

  1. Από τη 10η Ιανουαρίου 2024, για τα καταναλωτικά προϊόντα των επιχειρήσεων για τα οποία ανακοινώνεται αύξηση τιμής, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 5055/2023 (Α’ 161), δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε προωθητική ενέργεια κατά τη διάθεσή τους στους καταναλωτές για τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία κατά την οποία εφαρμόζεται η αύξηση τιμής. Το εν λόγω μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
  2. Για τις κατηγορίες προϊόντων που ορίζονται με την απόφαση της παρ. 8, οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν το λιανεμπόριο μειώνουν την αρχική τιμή, ήτοι την τιμή προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών, από την 1η Μαρτίου 2024. Η μείωση της αρχικής τιμής ισούται κατ’ ελάχιστον με το τριάντα τοις εκατό (30%) του αθροίσματος των πιστώσεων, εκπτώσεων ή άλλων παροχών που χορηγήθηκαν στο λιανεμπόριο το έτος 2023 επί της αρχικής τιμής της 31ης Δεκεμβρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις ακόλουθες κατηγορίες: απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες. Μένει, βεβαίως, να δούμε εάν αυτές θα περιλαμβάνονται και στην προβλεπόμενη υπουργική απόφαση.
  3. Οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εμπορεύονται νωπά κρέατα, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, πωλούν τα προϊόντα αυτά σε καθαρές τιμές, ήτοι χωρίς να χορηγούν εκπτώσεις, πιστώσεις ή άλλες παροχές σε άλλες επιχειρήσεις, που υπερβαίνουν, αθροιστικά, το τρία τοις εκατό (3%) επί της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών.

Σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω μέτρων επιβάλλονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ ενώ ανακοινώνεται η επωνυμία του παραβάτη. Σε περίπτωση απόκρυψης, παραποίησης ή μη προσκόμισης των απαιτούμενων στοιχείων προβλέπεται η επιβολή προστίμου από 5.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το βρεφικό γάλα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας προβλέπονται τα εξής:

Οι εταιρείες που εισάγουν, παράγουν και διανέμουν σε άλλες επιχειρήσεις τα παρασκευάσματα για βρέφη και τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας επανακαθορίζουν τις τιμές πώλησης των ως άνω προϊόντων, από την 1η Μαρτίου 2024, ώστε να προκύπτει για την επιχείρηση μικτό κέρδος που δεν είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό της κόστος, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά επτά τοις εκατό (7%) επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών. Και σε αυτή την περίπτωση προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 2 εκατ. ευρώ και ανακοίνωση της επωνυμίας των παραβατών.

Τέλος, επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση, μέχρι του προβλεπόμενου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ορίου, της σύμβασης για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των κρατικών πρωτοβουλιών για την επαύξηση του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων σε κατηγορίες αγαθών που είναι απαραίτητες για την αξιοπρεπή διαβίωση του καταναλωτή ή που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή