Αναισθησιολόγοι: «Burn out συνεχιζόμενο και κακοπληρωμένο»

Αναισθησιολόγοι: «Burn out συνεχιζόμενο και κακοπληρωμένο»

Πώς περιγράφουν οι αναισθησιολόγοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την ώρα που ζητούν γενναίες λύσεις

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας στους δύο (53,85%) αναισθησιολόγους χαρακτηρίζει «απογοητευτική» την κατάσταση στο εργασιακό του περιβάλλον, ενώ στα τρία βασικά προβλήματα του ΕΣΥ στην άσκηση της αναισθησιολογίας τα μέλη της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας προκρίνουν τις χαμηλές οικονομικές απολαβές, την έλλειψη προσωπικού και την υπερεργασία. Οι απαντήσεις σε πρόσφατο ερωτηματολόγιο που διένειμε η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία προς τα μέλη της για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νούμερο ένα ειδικότητα σε έλλειψη στη χώρα μας, ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες. Αυτό που έδινε με ακρίβεια την εικόνα ήταν τα σχόλια στο περιθώριο των ερωτηματολογίων: «burn out συνεχιζόμενο και κακοπληρωμένο», «λίγοι με μεγάλο φόρτο εργασίας», «χωρίς ελπίδα», «είμαστε πολύ λίγοι, δεχόμαστε μεγάλη πίεση από διοίκηση και χειρουργούς, εντάσεις καθημερινές. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε σωματική ψυχική εξουθένωση», «15 εφημερίες εγώ και ένας ιδιώτης αναισθησιολόγος με σύμβαση».

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της αναισθησιολόγου του νοσοκομείου «Παπανικολάου» που ασθένησε σοβαρότατα έπειτα από μακρά περίοδο υπερεργασίας και εργασιακής πίεσης που υπέστη, τα μέλη της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδας δηλώνουν συγκλονισμένα και αγανακτισμένα. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη ζητούν γενναίες λύσεις καθώς, όπως τονίζουν, «η κρίση βαθαίνει. Σήμερα παραμένουν άγονες κρίσιμες θέσεις αναισθησιολόγων, η κάλυψη των θέσεων κυμαίνεται στο 70%, ενώ οι θέσεις ειδικευομένων είναι καλυμμένες κατά περίπου 50%».

Οι αναισθησιολόγοι σημειώνουν ότι τα κίνητρα που έχουν δοθεί από το υπουργείο τα τελευταία χρόνια έχουν αδυναμίες. Το αφορολόγητο επίδομα των 400 ευρώ και 250 ευρώ σε ειδικούς και ειδικευμένους αντίστοιχα που θεσμοθετήθηκε τον Αύγουστο του 2021, εδώ και ένα χρόνο φορολογείται, τα 250 ευρώ για κάθε εφημερία (πέραν όσων περιγράφει ο νόμος) καθυστερούν να δοθούν για μήνες, ενώ οι προβλέψεις για ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ, κατ’ ουσίαν εξαιρούν τους αναισθησιολόγους. Οι αναισθησιολόγοι ζητούν «γενναία οικονομικά κίνητρα και τολμηρές αποφάσεις από την κυβέρνηση», προειδοποιώντας ότι «αν καταρρεύσουν τα αναισθησιολογικά τμήματα όλης της χώρας, θα καταρρεύσουν και τα νοσοκομεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή