Στους δρόμους τα τρακτέρ, στη Θεσσαλία τα πρώτα μπλόκα

Στους δρόμους τα τρακτέρ, στη Θεσσαλία τα πρώτα μπλόκα

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες. Μιλούν στην «Κ» για τα μεγάλα κόστη παραγωγής και παρουσιάζουν τα αιτήματά τους

6' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι αγρότες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αντιδρώντας στη μείωση των εισοδημάτων τους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αύριο στήνονται δύο μπλόκα στην –πληγείσα από τον Daniel– Θεσσαλία, την ερχόμενη Παρασκευή αναμένονται αγροτικές κινητοποιήσεις και σε πολλούς νομούς της Μακεδονίας και της Ηπείρου, ενώ από την Κυριακή θα κατέβουν τρακτέρ και στους δρόμους της Κρήτης.

Οι αγρότες, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην «Κ», αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα διαρκώς αυξανόμενα κόστη παραγωγής, ζητώντας μεταξύ άλλων ενίσχυση των αποζημιώσεών τους, ειδικά σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί σφοδρά εξαιτίας καιρικών καταστροφών.     

Τουλάχιστον χίλιοι αγρότες δεν θα καλλιεργήσουν τα επόμενα χρόνια

«Ο κυριότερος λόγος που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις εδώ και σχεδόν δύο μήνες και βγαίνουμε σε μπλόκο στη Θεσσαλία είναι το κόστος παραγωγής, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους αγρότες όλης της Ελλάδας. Το κόστος του ρεύματος, του πετρελαίου, των φυτοφαρμάκων και των ζωοτροφών είναι πολύ μεγάλο, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές των αγροτικών προϊόντων κατρακυλάνε», δήλωσε στην «Κ» ο Ρίζος Μαρούδαςπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που σύσσωμοι σχεδόν οι αγροτικοί σύλλογοι της χώρας ζητούν μεταξύ άλλων το πετρέλαιο να είναι αφορολόγητο, να μπει πλαφόν του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh, να υπάρξει επιδότηση και σε ορισμένες περιπτώσεις κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα, ιδιαιτέρως κρίσιμο είναι να μπουν επίσης κατώτερες εγγυημένες τιμές πώλησης των προϊόντων που θα καλύπτουν αυτό το κόστος παραγωγής, «προκειμένου να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε». Αναφορικά με το ζήτημα της αναθεώρησης του ΕΛΓΑ, ο κ. Μαρούδας κρίνει πως πρέπει οι αποζημιώσεις να καλύπτουν όλα τα ζημιογόνα αίτια, τα οποία προκαλούνται μεταξύ άλλων σε περιπτώσεις καταστροφών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. 

 Χίλιοι αγρότες βρίσκονται χωρίς εισόδημα στην περιοχή της Κάρλας Μαγνησίας, καθώς 180.000 στρέμματα παραμένουν πλημμυρισμένα

Σχετικά με την κατάσταση στη Θεσσαλία η οποία είναι «κατεστραμμένη από τις πλημμύρες», ο κ. Μαρούδας σχολίασε πως το κυριότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στην περιοχή της Κάρλας, όπου 180.000 στρέμματα εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένα. Προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στην περιοχή, θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα «να παρθούν μέτρα προκειμένου να απομακρυνθεί το νερό και να υπάρξει αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, αλλά και αποζημίωση αυτών των συναδέλφων που δεν θα καλλιεργήσουν για πολλά χρόνια. Αυτή η ποσότητα νερού χρειάζεται 2-3 χρόνια για να απομακρυνθεί με τον ρυθμό που αυτό συμβαίνει σήμερα και χρειάζονται άλλα τόσα χρόνια ώστε αυτά τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά». Συνολικά, στην περιοχή βρίσκονται σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα περίπου χίλιοι αγρότες, προερχόμενοι από έντεκα παραπλήσια χωριά, οι οποίοι «αν δεν αποζημιωθούν δεν θα μπορέσουν να μείνουν στο επάγγελμα, αφού δεν έχουν κάποιο εισόδημα».

Το πρόβλημα της μικρής παραγωγής στην περιοχή εξαιτίας των πλημμυρών ήταν μεγάλο για την πλειονότητα των αγροτών στην περιοχή, αλλά παρ’ όλα αυτά «δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί η ουσιαστική αποζημίωσή μας για αυτές τις χαμένες σοδειές. Λένε ότι η αποζημίωση θα δοθεί στις 30 Ιουνίου του 2024, όμως δεν έχουμε άλλο εισόδημα και η προκαταβολή που έχουμε πάρει είναι πολύ μικρή για να καλύψει τα κόστη». Ενα ακόμη ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα, είναι ότι «ακόμη και από το ταμείο αρωγής, σχεδόν το 30% των αγροτών δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ».

Να αφήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης για τον αγρότη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε δηλώσεις που παραχώρησε στην «Κ» και ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ο οποίος εκτός από την αποστράγγιση των νερών στην περιοχή της Κάρλας, ζητάει με τη σειρά του να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις ώστε να αναπληρωθεί το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων εξαιτίας των καταστροφών, αλλά και να επιδοτηθεί η αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών. Αναφορικά με τις εγγυημένες κατώτατες τιμές των προϊόντων, ο κ. Γεωργαδάκης σχολίασε πως είναι «αναγκαίο να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης για τον αγρότη και να είναι παράλληλα τα προϊόντα προσιτά στους καταναλωτές».

 Δεν έχουμε αποζημιωθεί για τις ζημιές στις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα εξαιτίας του Daniel και των πυρκαγιών

«Ζήτημα υπάρχει και με τα μηχανήματα, τις εγκαταστάσεις, τις αποθήκες και τις κτηνοτροφικές μονάδες που καταστράφηκαν από τον Daniel και τις πυρκαγιές» τονίζει ο κ. Γεωργαδάκης, καθώς «υπάρχουν συνάδελφοι που είδαν τα χωράφια και τα ζώα τους να καίγονται και ακόμη δεν έχουν πάρει ούτε την προκαταβολή των 2.000 ευρώ από το ταμείο αρωγής».  

Ενα από τα προϊόντα που πλήττονται ιδιαίτερα είναι το βαμβάκι, για το οποίο σύμφωνα με τον κ. Γεωργαδάκη «δόθηκε μια αποζημίωση της τάξης των 100-120 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ εμείς διεκδικούμε 350 ευρώ. Δόθηκε αποζημίωση για τα κόκκινα μήλα του Πηλίου, αλλά εξαιρέθηκαν ποικιλίες μήλων άλλων χωριών, παρότι υπαγόμαστε στην ίδια περιφέρεια. Το χωριό Δράκεια Πηλίου δεν αποζημιώθηκε καθόλου για τα κάστανα, καθώς μολονότι οι αγρότες υπέβαλαν τις απαραίτητες αιτήσεις στον ΕΛΓΑ, αυτές στάλθηκαν σε αναρμόδιο φορέα».

Αναφορικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Γεωργαδάκης σχολίασε πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δώδεκα μηχανοκίνητες πορείες και συγκεντρώσεις στην περιοχή. Αναφορικά με τα σημερινά μπλόκα, ο κ. Γεωργαδάκης ενημέρωσε ότι το ένα θα κινηθεί στον αυτοκινητόδρομο Ε-65 από αγρότες της Καρδίτσας, των Φαρσάλων και της Φθιώτιδας. Το άλλο μπλόκο που θα στηθεί στον Πλατύκαμπο από αγρότες της Λάρισας και της Μαγνησίας, θα οδηγηθεί μετά την πρωινή προσυγκέντρωση «στην παλιά εθνική Βόλου – Λάρισας, στο ύψος του Ριζόμελου όπου υπάρχει ήδη μπλόκο». Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε δεύτερο χρόνο θα αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε κλιμάκωση».

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα η νέα ΚΑΠ

Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή στη Μακεδονία, κατά κύριο λόγο στους νομούς Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Λαγκαδά και Σερρών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο Θωμάς Καρυπίδης, πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας στο Κιλκίς, «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής είναι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Δεν ζητάμε να καταργηθεί, αλλά αυτό που θέλουμε είναι τα οικολογικά συστήματα να γίνουν οικειοθελή γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στους στόχους. Εχουν ήδη χαθεί πολλά λεφτά από το πρασίνισμα”, μη χαθούν κι άλλα. Αλλιώς τόσο οι αγρότες, όσο και οι κτηνοτρόφοι θα καταστραφούμε. Αλλωστε, η μείωση του κόστους παραγωγής, σε κανένα προϊόν δεν φτάνει ούτε το 2%».

Αναφορικά με την τιμή του γάλακτος, ο κ. Καρυπίδης σχολίασε ότι «μέχρι τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου το πωλούσαμε περίπου 1,65 ευρώ το λίτρο και σήμερα περίπου 1,55 ευρώ το λίτρο. Στα ράφια όμως η τιμή του παραμένει πολύ υψηλή. Είναι ενδεικτικό ότι η ΠΟΠ φέτα πωλείται περίπου 15 ευρώ το κιλό. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε εντατικούς ελέγχους.Ενα άλλο ζήτημα είναι ότι μολονότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει τη μεγαλύτερη κτηνοτροφική παραγωγή, δεν υπάρχουν κονδύλια για τη διαχείριση των νεκρών ζώων, γεγονός που μας προξενεί επιπλέον κόστος».

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των ερχόμενων ημερών, ο κ. Καρυπίδης σχολίασε ότι «δεν έχουμε πολιτική σημαία και ιδεολογική ταυτότητα. Το μόνο που έχουμε είναι τα προβλήματά μας».

Από την Ελλάδα μέχρι τη Γερμανία και τη Ρουμανία

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο Μόσχος Κορασίδης, γενικός διευθυντής της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με τις αντίστοιχες που πραγματοποιούν συνάδελφοί τους σε πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ρουμανία. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τον ίδιο επειδή ο αγροτικός τομέας έχει συσσωρεύσει διαδοχικά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Σε αυτές τις κρίσεις έρχεται να προστεθεί η κλιματική αλλαγή, «που είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τη γεωργία. Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά και αυτό επηρεάζει πολύ την παραγωγή, αυξάνοντας τα κόστη. Υπολογίζεται πως στο 20% των Ευρωπαίων αγροτών, προκλήθηκε 30% επιπλέον ζημιά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Θεσσαλίας»

Δεδομένου άλλωστε ότι οι γεωργοί είναι «οικονομικές επιχειρήσεις, είναι ευαίσθητοι στις μεταβολές κόστους». Αυτός είναι ο λόγος που σύμφωνα με τον ίδιο, οι διεκδικήσεις των Ελλήνων αγροτών «δεν είναι συνδικαλιστικού τύπου, αλλά σχετίζονται με τη βιωσιμότητά τους. Πρέπει να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ώστε να συνεχίσουν να παράγουν». Προκείμενου να επιτευχθεί αυτό σύμφωνα με τον κ. Κορασίδη, «θα ήταν σημαντικό να ενισχυθεί ο ρόλος των συνεργατικών σχημάτων και των ομάδων παραγωγών, αφού μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του κόστους παραγωγής και ωφελήματα από κοινή εμπορία προϊόντων».   

Ενα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σύμφωνα και με τον κ. Κορασίδη «είναι η νέα ΚΑΠ, που άρχισε να επανασχεδιάζεται το 2018 και έθεσε ένα αυστηρότερο πλαίσιο παραγωγής, προκειμένου να τιθασεύσει τη σπατάλη πόρων. Προκειμένου όμως να συμβεί αυτό, απαιτούνται επενδύσεις, ανεξάρτητα αν κινείται προς μια σωστή, “πράσινη” κατεύθυνση. Ακόμη ένα πρόβλημα είναι ότι οι Ελληνες αγρότες πρέπει να προστατευθούν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού οι προμηθευτές τους εξοφλούν καθυστερημένα, ενώ οι ελληνοποιήσεις προϊόντων μειώνουν περαιτέρω τις τιμές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή