ΑΕΙ: Απειλές και βία στις φοιτητικές συνελεύσεις – «Βρίζουν όσους μιλούν κατά της κατάληψης»

ΑΕΙ: Απειλές και βία στις φοιτητικές συνελεύσεις – «Βρίζουν όσους μιλούν κατά της κατάληψης»

Σε κλίμα τρομοκρατίας αποφασίζονται οι καταλήψεις των σχολών, με τη «συμμετοχή» κουκουλοφόρων στις ψηφοφορίες

5' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοιτητικές συνελεύσεις σε κλίμα τρομοκρατίας, απειλών, φόβου. Δείτε τι γράφει στον κοσμήτορα της σχολής του φοιτητής του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Αξιότιμε κοσμήτορα και καθηγητές. Είναι δίκαιο να τιμωρούνται οι επιμελείς φοιτητές χάνοντας την εξεταστική τους; Στη γενική συνέλευσή μας, μια χούφτα απαράδεκτων φοιτητών και άλλων παρατρεχάμενων των κομμάτων επέτρεψαν σε άτομα με κράνη, με όπλα και μαχαίρια να εισβάλουν, να μας τρομοκρατήσουν και να επιβάλουν την απόφασή τους. Εμείς οι άοπλοι θα επιβάλλαμε την τάξη; Ποιος θα προστατεύσει το δίκαιο; Ποιος θα προστατεύσει τη ζωή μας που απειλείται; Εάν δεν είστε εσείς υπεύθυνοι για την επιβολή της τάξης, τότε ποιος είναι; Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ έχει πει πως όταν ήταν πρύτανης και άκουσε για σχέδιο κατάληψης του ιδρύματος, κάλεσε την αστυνομία και κανείς δεν ξανακουνήθηκε. Θα ακολουθήσετε το παράδειγμά της ή θα μας αφήσετε έρμαια στα χέρια αποβρασμάτων; Εάν πάθει κάτι κάποιος φοιτητής, ποιος θα λογοδοτήσει; Με σεβασμό και ανείπωτη αγανάκτηση».

Το κείμενο του φοιτητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης περιγράφει με ευκρίνεια το κλίμα που επικρατεί σε πολλές γενικές συνελεύσεις σε κεντρικά ιδρύματα της χώρας. Συνέβη στη συνέλευση των φοιτητών στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, όπου υπήρχαν ενδείξεις ότι η πλειοψηφία των φοιτητών θα ταχθεί κατά της κατάληψης. Πιο συγκεκριμένα, πριν από την καταμέτρηση των ψήφων και ενώ η συνέλευση συνεχιζόταν, ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στο αμφιθέατρο, κλείδωσε τις πόρτες του έως να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και έσπειρε τον τρόμο. Αποτέλεσμα ήταν οι φοιτητές που ήταν κατά των καταλήψεων, φοβούμενοι αντίποινα, να μη δηλώσουν τη θέση τους. Στη Νομική Αθηνών συνέβησαν τα ίδια.

«Φοβάμαι να πάω στη γενική συνέλευση. Μας απειλούν, μας βρίζουν, δεν έχει νόημα να αντιταχθώ, αφού στο τέλος θα επιβάλουν την άποψή τους και θα επιβάλουν την κατάληψη της σχολής», λέει στην «Κ» φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών.

«Γενικά βρίζουν όσους φοιτητές μιλούν κατά της κατάληψης, ακόμη κι αν εκείνοι δεν είναι υπέρ των μη κρατικών ΑΕΙ και απλώς επιθυμούν να γίνουν οι εξετάσεις, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Αφήστε δε που έρχονται στη γενική συνέλευση άτομα που δεν ανήκουν στη σχολή, για να ψηφίσουν. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ακόμη και εάν η πλειοψηφία είναι κατά της κατάληψης, πώς να μιλήσεις;» λέει στην «Κ» φοιτητής του ΕΜΠ. Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα της συνέλευσης της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Το αποτέλεσμα ήταν ισοψηφία (179-179) και κάποιοι υποστήριξαν ότι φοιτητές είχαν διπλοψηφίσει κατά της κατάληψης. Ετσι, επέβαλαν την απόφαση για κατάληψη, παρότι υπήρχαν καταγγελίες ότι στη συνέλευση μετείχαν παράνομα φοιτητές από άλλες σχολές του ΕΜΠ και ψήφισαν υπέρ της κατάληψης.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στέλνει αποφοίτους-μέλη της στις συνελεύσεις για να προστατεύσουν νεότερα μέλη της – Εκτροπα χθες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Αντιθέτως, χθες, στην Ιατρική Αθηνών αποφασίστηκε να μη γίνει κατάληψη, ωστόσο η ηγεσία του ιδρύματος αποφάσισε σήμερα το ΕΚΠΑ να είναι κλειστό λόγω του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια στις 12.00 και του φόβου των καταλήψεων σχολών. Το ίδιο θα συμβεί σε όλα τα ΑΕΙ του κέντρου της Αθήνας.

Εκτροπα έγιναν στη χθεσινή συνέλευση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου υπήρξαν συμπλοκές φοιτητών και δύο μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προπηλακίστηκαν. «Εχει μαζευτεί όλη η αναρχική δύναμη της Θεσσαλονίκης…» δήλωσε στην «Κ» φοιτητής του ιδρύματος. Βέβαια, παρατράγουδα (ή και έκτροπα) δεν συμβαίνουν σε όσες σχολές απέχει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η πλειοψηφία είναι εμφανώς υπέρ των θέσεων των αριστερών παρατάξεων (π.χ. χθες στη συνέλευση του Μαθηματικού Αθηνών). Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, για όσους τουλάχιστον εκπλήσσονται με όσα συμβαίνουν στις φοιτητικές συνελεύσεις, είναι ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στέλνει αποφοίτους-μέλη της να προστατεύσουν νεότερα μέλη της ώστε να μη λιποψυχήσουν εάν δεχθούν απειλές. Το ευρύτερο τοπίο είναι πως υπό κατάληψη είναι τα μεγάλα κεντρικά ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και σε αυτά υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της εξεταστικής. Είναι δεδομένο ότι η συμμετοχή στις συνελεύσεις είναι αυξημένη και πως σε αυτές συμπλέουν η φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ με άλλα σχήματα της Αριστεράς (εξωκοινοβουλευτικής και μη), κόντρα στο πλαίσιο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι την εμφάνισή της κάνει η ΠΑΣΠ, η οποία τα τελευταία χρόνια ταλανίστηκε από διασπάσεις. Τα μέλη της κλείνουν υπέρ της συνέχισης των καταλήψεων μέχρι το χρονικό σημείο στο οποίο θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος απώλειας της εξεταστικής. Μάλιστα, κάτι τέτοιο διαφαίνεται να συμβαίνει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου πάντα η ΠΑΣΠ ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.

Οι καθηγητές

Στο σώμα των καθηγητών, η πλειοψηφία είναι υπέρ των ανοιχτών σχολών, της διενέργειας των μαθημάτων και των εξετάσεων, αλλά κατά των μη κρατικών ΑΕΙ. Βέβαια, είναι γεγονός ότι έως τώρα κατά το παρελθόν όταν υπήρχαν καταλήψεις σπάνια χάθηκε εξάμηνο, ενώ και οι εξεταστικές τελικά έγιναν επιτροχάδην και με πασαλείμματα. Αλλωστε και τώρα δεν λείπουν αριστεροί καθηγητές που «κλείνουν το μάτι» στους φοιτητές υπέρ των καταλήψεων, διαβεβαιώνοντάς τους ότι τελικά θα βρεθεί λύση με την εξεταστική. Ως μια τέτοια περίπτωση ανέφεραν χθες στην «Κ» στελέχη του ΕΜΠ τη Σχολή Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών του ιδρύματος. Στην ανακοίνωσή της η κοσμητεία της σχολής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κατανοεί τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Αντιλαμβάνεται, επίσης, την αγωνία των φοιτητών και φοιτητριών της σχολής για τη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας αναφορικά με την εξεταστική περίοδο. Οπως και στο παρελθόν, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των κινητοποιήσεων, η γενική συνέλευση της σχολής θα συνεδριάσει προκειμένου να προσδιοριστούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωσή της».

«Θέλουμε πτυχία με αξία»

Της Αναστασίας Σταματοπούλου

Στην είσοδο της σχολής του ΕΚΠΑ είναι κρεμασμένο ένα μεγάλο πανό που γράφει: «Οχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια: Κατάληψη Φ.Σ. Μαθηματικού». Στο εσωτερικό του κτιρίου, περισσότερα από 200 άτομα είχαν συγκεντρωθεί χθες από νωρίς έξω από το αμφιθέατρο. Κάποιοι κάθονταν στα έδρανα, άλλοι ήταν όρθιοι στις σκάλες και στους διαδρόμους. Αρκετοί κοιτούσαν τα κινητά τους, οι περισσότεροι όμως άκουγαν με προσοχή τους ομιλητές. Κατά διαστήματα ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα, συμφωνώντας με όσα άκουγαν. «Ηδη εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μετά από μαζικές γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις συντονίζονται και διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ολη η εκπαιδευτική κοινότητα, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, μαθητές και γονείς απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Να μην κατατεθεί. Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα». Αυτό ήταν το κυρίαρχο πνεύμα στις ομιλίες, από τις οποίες δεν έλειπαν τα βέλη προς την κυβέρνηση.

Η κριτική διατυπώνεται καθαρά και σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης». Η χθεσινή συνέλευση στο Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ ολοκληρώθηκε με την απόφαση για συνέχιση της κατάληψης μέχρι την Τετάρτη 31/1 και τον προγραμματισμό νέας γενικής συνέλευσης. Το μεσημέρι της Τρίτης αποφασίστηκε συνέχιση της κατάληψης μέχρι τις 30/1 και στο Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ. Παρόμοιες αποφάσεις λαμβάνονται σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές της χώρας, ενώ παράλληλα καθημερινές είναι οι γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT