Πανεπιστήμια: Σενάρια για αστυνομία και τηλεξετάσεις

Πανεπιστήμια: Σενάρια για αστυνομία και τηλεξετάσεις

Αγανάκτηση πανεπιστημιακών και φοιτητών για την «τρομοκρατία στις συνελεύσεις» και τον ορατό κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κλήση της αστυνομίας σε περίπτωση επεισοδίων, όπως αυτά που συνέβησαν πρόσφατα σε σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξετάζουν κοσμήτορες σχολών. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι οι πανεπιστημιακοί που έχουν αγανακτήσει με τα έκτροπα που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και αμαυρώνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ενδεικτικά είναι όσα έγιναν στη συνέλευση των φοιτητών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στην οποία κουκουλοφόροι κλείδωσαν τις πόρτες και απειλούσαν τους φοιτητές. Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα εντείνεται η πίεση των φοιτητών για λήξη των καταλήψεων, επανέναρξη των μαθημάτων και οργάνωση των εξετάσεων, ενώ και το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει με νόημα στα ΑΕΙ ότι ο νόμος επιτρέπει τις τηλεξετάσεις. Πάντως, οι σχολές των κεντρικών ΑΕΙ στις οποίες δεν έχει γίνει κατάληψη αποτελούν εξαίρεση.

Ειδικότερα, η απόφαση για κλήση της αστυνομίας να επέμβει σε επεισόδια σε γενικές συνελεύσεις φαίνεται ότι ωριμάζει, από τη στιγμή που απειλείται η ζωή των φοιτητών από άγνωστους κουκουλοφόρους. «Μια χούφτα απαράδεκτων φοιτητών και λοιπών παρατρεχάμενων των κομμάτων, καταστρατηγώντας το καταστατικό, έχουν καταλάβει τη σχολή κι έχουν επιτρέψει σε ανθρώπους με κράνη, οπλισμένους με ρόπαλα και μαχαίρια, να εισβάλουν στη σχολή. Εμείς, οι άοπλοι κι ανυπεράσπιστοι φοιτητές θα επιβάλλουμε την τάξη; Ποιος θα προστατεύσει τα φοιτητικά μας δικαιώματα, το δικαίωμά μας στην εκπαίδευση; Ποιος θα προστατεύσει τις ζωές μας που απειλούνται απροκάλυπτα;», είναι απόσπασμα επιστολής φοιτητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, που δημοσιοποίησε στο χθεσινό φύλλο η «Κ». «Θα καλέσω την αστυνομία εάν στην επόμενη συνέλευση διαπιστώσω ότι θα επαναληφθούν τα έκτροπα και απειληθούν ζωές», τόνισε μιλώντας χθες στην «Κ» στέλεχος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Βέβαια, πάντα υπάρχει ανησυχία στους πανεπιστημιακούς, μήπως η κλήση της αστυνομίας πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο το κλίμα είτε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης είτε σε δεύτερο χρόνο, με κλιμάκωση των καταλήψεων ως «αντίποινα». «Μα δεν χρειάζεται να εισέλθει η αστυνομία σε πανεπιστημιακό χώρο. Και μόνο η παρουσία της δίνει ένα στίγμα. Οι κουκουλοφόροι έχουν περισσή θρασυδειλία», σχολιάζει με νόημα ο ίδιος. Η πίεση άλλωστε εκ μέρους των φοιτητών που τάσσονται κατά των καταλήψεων (ακόμη κι αν δεν υποστηρίζουν τη θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ) εντείνεται, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος της απώλειας της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου. Χαρακτηριστικά, σε επιστολή τους 321 φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών προς την Κοσμητεία της Σχολής, περιγράφοντας τα γεγονότα στην πρόσφατη γενική συνέλευση, κάνουν λόγο για «συνθήματα, ουρλιαχτά, επιλεκτική ελευθερία του λόγου» και μιλούν για νοθεία «αφού δεν ταυτοποιήθηκαν οι φοιτητές, ώστε να είναι βέβαιο ότι είναι από τη Νομική Σχολή, ενώ η εισβολή των κουκουλοφόρων δημιούργησε χαοτικό κλίμα φόβου σε όσους τάσσονταν κατά της κατάληψης». Οι φοιτητές ζητούν να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις, καθώς σε περίπτωση ματαίωσής τους «θα προκληθούν ανυπέρβλητα κωλύματα, οικονομικά και μη, στους φοιτητές».

Πανεπιστήμια: Σενάρια για αστυνομία και τηλεξετάσεις-1
Οι σχολές των κεντρικών ΑΕΙ στις οποίες δεν έχει γίνει κατάληψη αποτελούν εξαίρεση. Η απόφαση για κλήση της αστυνομίας σε επεισόδια σε γενικές συνελεύσεις φαίνεται ότι ωριμάζει, από τη στιγμή που απειλείται η ζωή των φοιτητών από άγνωστους κουκουλοφόρους. [INTIME NEWS / ΙΣΜΗΝΗ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ]

Η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής, πάντως, ανακοίνωσε χθες ότι «ειδική εξέταση θα οργανωθεί για τους επί πτυχίω φοιτητές (ένατο εξάμηνο και άνω) και για τους φοιτητές Εrasmus αλλοδαπών πανεπιστημίων». Παράλληλα καταδίκασε «κατηγορηματικά περιστατικά βίας και εκφοβισμού, από όπου κι αν προέρχονται».

Η πίεση εκ μέρους των φοιτητών που τάσσονται κατά των καταλήψεων, ακόμη κι αν δεν υποστηρίζουν τη θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ, εντείνεται.

Από την πλευρά της, η Κοσμητεία της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ –υπενθυμίζεται ότι στη συνέλευση των φοιτητών της το αρχικό αποτέλεσμα ήταν ισοψηφία 179-179, αλλά καταγγέλλεται ότι άλλαξε υπέρ της κατάληψης «με το έτσι θέλω»– ανακοίνωσε χθες ότι «η συνέχιση της κατάληψης της σχολής από τον φοιτητικό σύλλογο, πέραν της 30.1.2024 καθιστά εξαιρετικά επισφαλή τη διεξαγωγή της εξεταστικής περιόδου, με ορατό κίνδυνο ακόμη και την απώλειά της». Βέβαια αφήνει ένα «παράθυρο», λέγοντας ότι «η σχολή θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των συνεπειών της κατάληψης, μέσα στα περιορισμένα πλαίσια των δυνατοτήτων που προσφέρει ο νόμος». Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι διδάσκοντες σε πολλά τμήματα θεωρούν ότι οι τηλεξετάσεις, ενώ η κατάληψη διαρκεί, είναι η μόνη λύση για τη μη απώλεια της εξεταστικής.

Η εγκύκλιος του υπουργείου

Αλλωστε, από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας σε εγκύκλιό του προς τα πανεπιστήμια υπενθυμίζει ότι με βάση τον νόμο έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν ψηφιακά τις εξετάσεις (και τα μαθήματα) στην περίπτωση οποιουδήποτε κωλύματος. Φυσικά, λόγω του αυτοδιοίκητου, τα ΑΕΙ πρέπει να αποφασίσουν τον τρόπο που θα οργανωθούν οι εξετάσεις, εάν δηλαδή θα κάνουν τηλεξετάσεις ή διά ζώσης. Επίσης, ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης, με μόνο θέμα τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πανεπιστήμια. Τέλος, χθες οργανώθηκε ένα ακόμη εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο ενώ κύλησε ειρηνικά, στο τέλος σημειώθηκαν επεισόδια στους δρόμους πέριξ του Πολυτεχνείου επί της Πατησίων. Στην οδό Στουρνάρη άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδους, ενώ έσπασε βιτρίνα σε κατάστημα της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή