Δ. Κωβαίος: «Προτιμότερο να γίνουν προφορικές εξετάσεις»

Δ. Κωβαίος: «Προτιμότερο να γίνουν προφορικές εξετάσεις»

Η πρόταση του εκτελούντος χρέη πρύτανη του ΑΠΘ, Δημήτρη Κωβαίου, σε περίπτωση που δεν τερματιστούν οι καταλήψεις

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εταιρείες έχουν αρχίσει να διαφημίζονται στο Διαδίκτυο ότι μπορούν να βοηθήσουν φοιτητές να περάσουν τις τηλεξετάσεις, ενώ φοιτητές από την πλευρά τους ζητούν καλοθελητές για τον ίδιο λόγο. Οι πανεπιστημιακοί φοβούνται ότι μεγάλες πιένες θα γνωρίσει αυτό το ιδιότυπο εμπόριο, όταν αρχίσουν οι ψηφιακές εξετάσεις, καθώς θυμούνται την περίοδο της πανδημίας. Τότε είχαν αυξηθεί οι επιδόσεις των φοιτητών, ενώ είχαν επιστρέψει στα ψηφιακά έδρανα πολλοί «αιώνιοι φοιτητές». Οι πιθανοί λόγοι; Μάλλον γιατί θεώρησαν ότι θα «περνούσαν» ευκολότερα τα μαθήματα. Πώς αυτό; Η μια εξήγηση είναι ότι, μέσα στην καραντίνα, είχαν ελεύθερο χρόνο να μελετήσουν περισσότερο. Η άλλη, την οποία δίνουν ορισμένοι πανεπιστημιακοί, είναι πως είχαν έξωθεν βοήθεια.

Ειδικότερα, η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης χθες συμπλήρωσε την ομάδα των ΑΕΙ (ενδεικτικά: ΕΚΠΑ, ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Γεωπονικό Αθηνών) που αποφάσισαν να γίνουν εξ αποστάσεως εξετάσεις σε όσα τμήματα τελούν υπό κατάληψη από φοιτητές που διαμαρτύρονται για τα κυβερνητικά σχέδια περί θεσμοθέτησης μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα. «Πιο συγκεκριμένα, στα ακαδημαϊκά τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής η εξ αποστάσεως εξεταστική διαδικασία θα ξεκινήσει από την 7η Φεβρουαρίου, ύστερα από απόφαση της συνέλευσης κάθε τμήματος και ενημέρωση των φοιτητών και των φοιτητριών για το τροποποιημένο πρόγραμμα εξετάσεων που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τμήματος και θα αποσταλεί ηλεκτρονικά», ανέφερε το ίδρυμα.

Βέβαια, πολλά τμήματα, σχολές αλλά και μεμονωμένοι καθηγητές έχουν αποφασίσει ότι, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, δεν θα ακολουθήσουν την απόφαση της Συγκλήτου, επειδή θεωρούν ότι με τις ψηφιακές εξετάσεις δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Μιλώντας στην «Κ» για το θέμα ο εκτελών χρέη πρύτανη του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος, ανέφερε ότι στις εξ αποστάσεως εξετάσεις που έγιναν κατά την πανδημία γινόταν ταυτοποίηση του φοιτητή που εμφανίζεται στην οθόνη με την επίδειξη του πάσο του. Αυτό όμως μπορεί να γίνει σε μικρό ακροατήριο. Επίσης, το σύστημα αυτό δεν μπορεί να ελέγξει ποιος άλλος μπορεί να υπάρχει στον χώρο όπου είναι ο φοιτητής και να τον βοηθάει στις απαντήσεις – ή και να τις του υπαγορεύει.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα ΑΕΙ ελέγχουν εάν οι φοιτητές απαντούν μόνοι ή με βοήθεια, χρησιμοποιώντας το proctoring. Πρόκειται για λογισμικό που εγκαθίσταται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του καθηγητή και του φοιτητή και μπορεί να «επιβλέπει» τον φοιτητή και τον χώρο του. Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, ως μειονεκτήματα του συστήματος θεωρούνται το ότι θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα του φοιτητή (καθώς κάποιος τρίτος αποκτά πρόσβαση στον υπολογιστή του και τον χώρο του) και ότι είναι ακριβό. Συγκεκριμένα, κοστίζει περί τα δύο ευρώ για κάθε φοιτητή ανά εξέταση.

Διαφημίσεις στο Διαδίκτυο υπόσχονται ότι μπορούν να βοηθήσουν φοιτητές να περάσουν τις γραπτές τηλεξετάσεις – Εντείνεται η ανησυχία για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

«Το προτιμότερο είναι να γίνουν προφορικές εξετάσεις, στην περίπτωση που δεν είναι δυνατές οι διά ζώσης, όπως τώρα που οι σχολές είναι υπό κατάληψη», παρατηρεί ο κ. Κωβαίος. «Αυτό άλλωστε αποτρέπει και τη χρήση του ChatGPT. Δεν αποκλείεται να δούμε πολύ καλούς βαθμούς στις τηλεξετάσεις», προσθέτει σκωπτικά ο πανεπιστημιακός. Αυτό συνέβη στις εξ αποστάσεως εξετάσεις κατά την πανδημία, ενώ αυξήθηκε και η συμμετοχή των φοιτητών.

Από την άλλη, όπως τονίζουν πανεπιστημιακοί στην «Κ», πολλοί θεωρούν ότι οι ψηφιακές εξετάσεις θα συμβάλουν στη λήξη των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Αλλωστε, μετά και τις τελευταίες φοιτητικές γενικές συνελεύσεις ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολών έχει μειωθεί κατά περίπου 30, στις 130. Νέος γύρος φοιτητικών συνελεύσεων θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα.

Στο χθεσινό εκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας πήραν μέρος περίπου 5.000 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία, χωρίς να λείψουν τα επεισόδια. Συγκεκριμένα, όταν η πορεία έφθασε στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στην αρχή της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, μερίδα διαδηλωτών επιτέθηκε στον φραγμό των ΜΑΤ, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών για να απωθήσουν τους νεαρούς. Η πορεία συνέχισε προς την Πανεπιστημίου, ενώ ένταση επικράτησε στην οδό Στουρνάρη, καθώς κουκουλοφόροι πετούσαν πέτρες σε άνδρες των ΜΑΤ και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε συνολικά σε έξι προσαγωγές.

Τέλος, χθες το απόγευμα δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΕΚΑΜ εισήλθαν στον χώρο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ από την κεντρική είσοδό του, αλλά και από το πάρκινγκ που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, προκειμένου να εκκενωθεί η κατάληψη που βρισκόταν σε εξέλιξη. Οι φοιτητές αποχώρησαν από το κτίριο, ωστόσο παρέμειναν στο προαύλιο φωνάζοντας συνθήματα. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, μετά την πορεία που πραγματοποιήθηκε κατά του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ομάδα ατόμων εισέβαλε στο κτίριο της πρυτανείας του ΑΠΘ και ανάρτησε γιγαντοπανό που έγραφε: «Κάτω τα χέρια από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η εξεταστική μπορεί να περιμένει, το μέλλον μας όχι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή