Πανεπιστήμια: Τελεσίγραφο για την τηλεξεταστική

Πανεπιστήμια: Τελεσίγραφο για την τηλεξεταστική

Το υπουργείο Παιδείας καθιστά υπεύθυνες τις ηγεσίες των υπό κατάληψη πανεπιστημίων για τυχόν απώλειά της

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελεσίγραφο στέλνει το υπουργείο Παιδείας στα ΑΕΙ, καθώς ξεκαθαρίζει ότι η εξ αποστάσεως διενέργεια των εξετάσεων του τρέχοντος, χειμερινού εξαμήνου για όσα τμήματα και σχολές τελούν υπό κατάληψη είναι υποχρεωτική. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο θέτει προ των ευθυνών τους τις ηγεσίες των ιδρυμάτων και τους πανεπιστημιακούς για την τυχόν απώλεια της εξεταστικής περιόδου για τους φοιτητές.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου είχε εκδώσει εγκύκλιο προς τα ΑΕΙ στην οποία ανέφερε ότι, με βάση τον νόμο 4957/2022, «η διεξαγωγή των φοιτητικών εξετάσεων, γραπτών και προφορικών, είναι επιτρεπτή και μέσω ηλεκτρονικών μέσων (ψηφιακή εξεταστική) δυνάμει ρητής διάταξης νόμου, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας». Ακολούθησε, τη Δευτέρα 29/1, η έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων, η οποία ανέφερε ότι «προτεραιότητα αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο».

Οι Σύγκλητοι –πρόκειται για το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο κάθε ΑΕΙ– υιοθέτησαν την πρόταση της Συνόδου Πρυτάνεων, έστω και με αστερίσκους, όπως συνέβη στη Σύγκλητο του ΕΜΠ. Χαρακτηριστικά, στην απόφασή της συνιστούσε «να διενεργηθούν οι εξετάσεις εξ αποστάσεως σε όσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας». Η μόνη Σύγκλητος που διαφοροποιήθηκε από το ψήφισμα της Συνόδου Πρυτάνεων είναι του Πανεπιστημίου Πατρών, που αποφάσισε η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου να μη γίνει τώρα ψηφιακά, αλλά διά ζώσης στο τέλος του θερινού εξαμήνου (Ιούνιο και Ιούλιο). Βεβαίως έχει αυτό το δικαίωμα, καθώς, όπως τόνισε χθες στην «Κ» ο αντιπρύτανης του ΑΕΙ Δημήτρης Μαντζαβίνος, «το ίδρυμα διαθέτει εσωτερικό κανονισμό ο οποίος ορίζει πώς γίνεται η αναπλήρωση εξετάσεων».

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε η εξεταστική να μη γίνει τώρα ψηφιακά, αλλά διά ζώσης στο τέλος του θερινού εξαμήνου.

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν σχολές και τμήματα που αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε ψηφιακή εξεταστική, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Ετσι, χθες ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας εξέδωσε νέα, διευκρινιστική της πρώτης, εγκύκλιο, η οποία λέει ότι τα ΑΕΙ είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τις οδηγίες του υπ. Παιδείας. Η συγκεκριμένη αναφορά, κρίσιμη, καθώς πολλοί πανεπιστημιακοί δεν την υιοθετούν, είναι η εξής: «Η έκδοση εγκυκλίων, κατευθυντηρίων γραμμών και οδηγιών από διοικητικές αρχές (σ.σ. υπ. Παιδείας) στο πλαίσιο άσκησης διοικητικής εποπτείας προς τα εποπτευόμενα νομικά τους πρόσωπα (σ.σ. ΑΕΙ) έχει ως συνέπεια τα τελευταία να οφείλουν να προβούν στην εκπλήρωση της απαιτούμενης ενέργειας ή στην έκδοση της εκτελεστής πράξης σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτών». Εν κατακλείδι, το υπουργείο λέει ότι είναι υποχρέωση της Συγκλήτου των ΑΕΙ να διενεργήσει τώρα ψηφιακές εξετάσεις για τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, λαμβάνοντας «τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης με γνώμονα το αδιάβλητο της διαδικασίας».

Η δεύτερη εγκύκλιος προκάλεσε αναβρασμό στα ΑΕΙ, και δη στις σχολές και στα τμήματα (π.χ. οι σχολές Χημικών Μηχανικών, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Αρχιτεκτόνων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, το τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ κ.ά.) που έχουν αποφασίσει να μην οργανώσουν διαδικτυακές εξετάσεις με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των ψηφιακών εξετάσεων. Μάλιστα χθες συνεκλήθη για μία ακόμη φορά η Σύγκλητος του ΕΜΠ, η οποία αποφάσισε ότι το ίδρυμα θα κάνει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για τη διενέργεια των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου. Το ερώτημα είναι εάν θα ακολουθήσουν οι σχολές.

Από την άλλη, μερίδα πανεπιστημιακών αρνείται να ακολουθήσει την εγκύκλιο του υπουργείου αλλά και την απόφαση της Συγκλήτου. «Οφείλουμε να ακολουθούμε τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων, που εν προκειμένω είναι η Σύγκλητος. Οποιος διαφωνεί μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη», ανέφερε στην «Κ» καθηγητής της Νομικής Αθηνών.

Τέλος, τη Δευτέρα τα ΑΕΙ θα εισέλθουν στην πέμπτη εβδομάδα φοιτητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων, εν αναμονή της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου με το οποίο θα θεσμοθετούνται τα μη κρατικά ΑΕΙ στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή