Σαμποτάζ στις τηλεξετάσεις

Σαμποτάζ στις τηλεξετάσεις

Πώς η στάση εργασίας των διοικητικών στο ΕΚΠΑ προκάλεσε μπλακ άουτ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών διέκοψαν τις ψηφιακές εξετάσεις του ιδρύματος, καθώς «έριξαν» για μία ώρα τον σέρβερ του ΑΕΙ. Διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη θεσμοθέτηση μη κρατικών ΑΕΙ, αλλά και την απόφαση του ΕΚΠΑ για διεξαγωγή εξ αποστάσεως εξετάσεων, καθώς το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι υπό κατάληψη και οι εξετάσεις δεν μπορεί να οργανωθούν διά ζώσης. Βέβαια, οι διοικητικοί υπάλληλοι είχαν ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν υπήρχε ούτε φύλαξη ούτε κάμερες σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού μετά το κατέβασμα του σέρβερ από τους διοικητικούς υπαλλήλους, κουκουλοφόροι πήραν σειρά προκαλώντας ζημιές στον χώρο. Για τα χθεσινά γεγονότα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η διοίκηση του ΕΚΠΑ αποφάσισε να πραγματοποιήσει Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Ειδικότερα, από την προηγούμενη εβδομάδα (7.2) ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων με ανακοίνωσή του είχε προκηρύξει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τη 1.00 μ.μ., καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) στις 9.00 π.μ., «ενάντια στην απόφαση της διοίκησης του ΕΚΠΑ για τη διενέργεια εξ αποστάσεως εξετάσεων, η οποία λειτουργεί στην κατεύθυνση της παρεμπόδισης του δίκαιου αγώνα των φοιτητών μέσω της εργαλειοποίησης των εξετάσεων». Να σημειωθεί ότι το σύστημα ταυτοποίησης περνάει μέσα από το ΚΛΕΙΔΙ. Οταν είναι εκτός λειτουργίας δεν μπορούν να γίνουν ψηφιακά εξετάσεις.

«Εριξαν» τον σέρβερ για περίπου μία ώρα – Δυσαρέσκεια από μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας και για τη στάση της ηγεσίας του ιδρύματος.

Τελικά η διακοπή κράτησε λίγο παραπάνω από μία ώρα, καθώς ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων επέλεξε να δώσει πολιτικό συμβολισμό στην κίνησή του. Ωστόσο, έξω από το ΚΛΕΙΔΙ επικράτησε ένταση. Λίγο μετά τις 12.30, στο σημείο εμφανίστηκε ομάδα κουκουλοφόρων που προκάλεσε ζημιές σε υπολογιστές εντός του κτιρίου, ενώ έριξε και μπογιές στους τοίχους. Κάποιοι φοιτητές αντέδρασαν και υπήρξε συμπλοκή. Υπήρξε πληροφορία ότι ένας φοιτητής τραυματίστηκε. Εξω από το κτίριο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών παρέμεναν για αρκετή ώρα με πανό τουλάχιστον 50 φοιτητές.

Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «η κυβέρνηση προσπάθησε να παρακάμψει με εκβιαστικό τρόπο το φοιτητικό κίνημα με την εξ αποστάσεως εξεταστική. Ενάντια στις μεθοδεύσεις αυτές, σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ μαζί με τον σύλλογο διοικητικών υπαλλήλων, απαντούν από κοινού με παρέμβαση στο ΚΛΕΙΔΙ (Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου) του ΕΚΠΑ, ρίχνοντας τους σέρβερ του πανεπιστημίου, μπλοκάροντας έτσι την τηλεξεταστική».

Μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια, όχι μόνο για τη μικρής διάρκειας «τηλεκατάληψη», αλλά κυρίως για τη στάση της ηγεσίας του ΕΚΠΑ, που άφησε ακάλυπτο τον χώρο. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδης Χατζής, «μας προειδοποίησαν από την προηγούμενη εβδομάδα. Μάλιστα υπάρχει ανακοίνωση φοιτητών για κατάληψη στα γραφεία του ΕΛΚΕ και τις οικονομικές υπηρεσίες. Ολα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα τρομοκρατίας στους φοιτητές και τους καθηγητές και υπονομεύουν το κύρος του δημοσίου πανεπιστημίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή