Οι πρυτάνεις ζητούν στήριξη των πανεπιστημίων

Οι πρυτάνεις ζητούν στήριξη των πανεπιστημίων

Η Σύνοδος τονίζει την ανάγκη θέσπισης αυστηρών ποιοτικών κριτηρίων για τη λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εστιασμένες στην ανάγκη στήριξης των δημόσιων ΑΕΙ, και δη των περιφερειακών που αναμένεται να πληγούν από τη λειτουργία των μη κρατικών ΑΕΙ, είναι οι ανακοινώσεις της Συνόδου Πρυτάνεων και των Συγκλήτων κάθε ΑΕΙ ξεχωριστά. Ως προς τα μη κρατικά ΑΕΙ, τα ανώτατα ακαδημαϊκά όργανα των ΑΕΙ της χώρας ζητούν τη θέσπιση αυστηρών ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας τους, χωρίς ωστόσο –παρότι το κλίμα είναι αρνητικό– να έχουν επιλέξει υψηλούς τόνους κατά της θεσμοθέτησής τους. Βεβαίως παραμένουν οι ενστάσεις μερίδας πανεπιστημιακών για τη συνταγματικότητα του κυβερνητικού εγχειρήματος. Χθες δημοσιοποιήθηκε κείμενο με υπογραφές 1.356 πανεπιστημιακών που μιλούν για αντισυνταγματικότητα των διατάξεων (λόγω του άρθρου 16 του Συντάγματος) για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Την Κυριακή ολοκληρώθηκε η δεκαήμερη δημόσια διαβούλευση επί των 205 άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Εγιναν συνολικά 1.506 σχόλια, με τα περισσότερα –647– να αφορούν τα μη κρατικά ΑΕΙ. Η Σύνοδος Πρυτάνεων στο ψήφισμά της αναφέρει ότι «το ν/σ επιφέρει μια κρίσιμη μεταβολή στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών, τα οποία κρίνεται ότι πρέπει κατά προτεραιότητα να ενισχυθούν», και δηλώνει ότι «για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός σαφούς και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου και η συνδρομή επιστημονικών, κοινωνικών και χωροταξικών όρων. Εφόσον λειτουργήσουν, πρέπει να διασφαλιστεί μια σειρά από αυστηρές εγγυήσεις με σκοπό την αναβάθμιση συνολικά της ποιότητας των σπουδών».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις των Συγκλήτων των ιδρυμάτων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

«Αποσαφήνιση ρόλου»

Στο θέμα τοποθετήθηκαν και οι Σύγκλητοι των ΑΕΙ. Η Σύγκλητος και το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΜΠ αναφέρει ότι για τα μη κρατικά ΑΕΙ «πρωταρχικής σημασίας είναι τα κριτήρια ποιότητας τόσο των διδασκόντων όσο και των υποδομών σε αυτά, η εποπτεία κάλυψής τους, η τυχόν κρατική χρηματοδότησή τους». Επίσης συμπληρώνει ότι «ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αποσαφήνιση του ρόλου των ιδιωτικών κολεγίων που τώρα λειτουργούν στην Ελλάδα, για τον οποίο εκφράζονται επιφυλάξεις και ειδικότερα της αναγνώρισης των πτυχίων τους».

Η Σύγκλητος του Παν. Πατρών δηλώνει ότι «μπορεί να αντιμετωπίσει τον ακαδημαϊκό ανταγωνισμό από τα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων ΑΕΙ», αλλά ταυτόχρονα ζητεί ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ με ανθρώπινο προσωπικό και αύξηση του προϋπολογισμού. Η Σύγκλητος του Παν. Μακεδονίας εκτιμά ότι «στην Ελλάδα θα έλθουν περιορισμένου ακαδημαϊκού διαμετρήματος ΑΕΙ» και ότι «από πουθενά δεν προκύπτει ότι η έλευσή τους, μέσω ανταγωνισμού ή μέσω κάποιας άλλης διάδρασης, θα βελτιώσει το επίπεδο σπουδών στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Οι αρνητικές όμως επιπτώσεις στα ΑΕΙ της περιφέρειας, στην αγορά εργασίας και μάλιστα σε ιδιαίτερα κορεσμένα επαγγέλματα, στις κοινωνικές ανισότητες αλλά και στην κοινωνική κινητικότητα θα είναι τα δυσεπίλυτα προβλήματα της επόμενης μέρας». Στους ίδιους κινδύνους, ως περιφερειακά ΑΕΙ, εστιάζουν και οι Σύγκλητοι των Παν. Δυτικής Μακεδονίας και Αιγαίου. «Η προοπτική ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ είναι φυσικό να προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες και προβληματισμούς, ιδιαίτερα ως προς τις επιπτώσεις σε ΑΕΙ της παραμεθορίου», λέει το Παν. Αιγαίου. Την Παρασκευή συνεδρίασε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ και αναμένεται η σχετική ανακοίνωση με βάση τις προτάσεις που ακούστηκαν. Τέλος, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αναμένεται να καταθέσει το ν/σ προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας.

Εκκένωση και άμεση επανακατάληψη

Η κατάληψη στη Νομική Θεσσαλονίκης έληξε μετά την επέμβαση της Αστυνομίας, αλλά οι καταληψίες επέστρεψαν. Ωστόσο θεωρείται ότι εστάλη σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αστυνομία θα επεμβαίνει στο εξής σε πανεπιστημιακά κτίρια, καθώς οι καταλήψεις είναι παράνομες πράξεις. Ουσιαστικά φαίνεται ότι το κλίμα στα ΑΕΙ, ως προς την εφαρμογή του νόμου για την αντιμετώπιση καταλήψεων, αρχίζει να αλλάζει.

Ειδικότερα, χθες λίγο μετά τις 5 πρωί στη Νομική ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση για να λήξει η επί δύο εβδομάδες κατάληψη από φοιτητές. Είχε προηγηθεί η εισαγγελική εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάληψη. Κατά την επιχείρηση δεν σημειώθηκαν επεισόδια, ούτε υπήρξαν προσαγωγές. Περίπου στις 6.30 το πρωί ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Παναγιώτης Γκλαβίνης, επικαλούμενος την απόφαση της συνέλευσης των καθηγητών της σχολής, εξήγησε ότι «η εκκένωση του κτιρίου επήλθε ειρηνικά, υπήρχαν κάποια άτομα μέσα, τα οποία απλώς εκδιώχθηκαν και άνοιξε το κτίριο. Η κατάληψη δημόσιων κτιρίων δεν δικαιολογείται ως μορφή διαμαρτυρίας, ούτε νομιμοποιείται με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, φοιτητικών ή άλλων». Μάλιστα κάλεσε τους φοιτητές να προσέλθουν μαζικά στη σχολή και να προετοιμάσουν τις εξετάσεις τους.

Αστυνομική επιχείρηση χθες τα ξημερώματα στη Νομική του ΑΠΘ, χωρίς επεισόδια ή προσαγωγές.

«Μήνυμα προς όλους»

«Η “απελευθέρωση” του κτιρίου της Νομικής Σχολής είναι μια συμβολική κίνηση, διότι η Νομική διδάσκει νομιμότητα. Ο νόμος ορίζει ότι η κατάληψη οποιουδήποτε κτιρίου είναι παράνομη πράξη. Προσπαθήσαμε να πείσουμε τους φοιτητές, αλλά εισπράξαμε λοιδορία και χλεύη», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Γκλαβίνης.

«Σήμερα η πολιτεία έστειλε μήνυμα σε όλους. Τα κτίρια έπρεπε να αποδοθούν στην ακαδημαϊκή κοινότητα – φοιτητές, πανεπιστημιακούς. Είναι σημαντικό ότι δεν έγιναν επεισόδια και συλλήψεις», προσέθεσε ο ίδιος. Βέβαια, λίγο αργότερα φοιτητές αριστερών παρατάξεων κατέλαβαν εκ νέου το κτίριο.

Από την πλευρά της η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «ουδεμία εμπλοκή είχε στην επέμβαση που έγινε για την εκκένωση του κτιρίου της Νομικής Σχολής. Εδώ και δύο χρόνια, με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, δεν απαιτείται άδεια ή και κλήση από τις πρυτανικές αρχές προς τις δημόσιες αρχές για να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου, όταν οι τελευταίες διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις. Η επέμβαση στο κτίριο της Νομικής Σχολής φαίνεται να έγινε σε αυτό το πλαίσιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή